Sanatate

Ce să mănânci dimineața dacă ai gastrită. Alimente permise și interzise în timpul tratamentului

Publicat: 04 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce să mănânci dimineața dacă ai gastrită. Alimente permise și interzise în timpul tratamentului
Gastrita se poate agrava din cauza prezenței infecției cu Helicobacter pylori, abuzul de alcool și dependența de nicotină

Din moment ce administrezi un tratament prescris de medic este bine să știi ce să mănânci dimineața dacă ai gastrită. În timpul gastritei, mucoasa gastrică devine inflamată, modificările mai profunde duc la ulcere care provoacă boli periculoase.

Fiecare a doua persoană se confruntă cu simptomele gastritei, pentru unii, acestea sunt pronunțate, pentru alții, gastrita nu se manifestă foarte accentuat. De regulă, acestea sunt dureri în abdomen de diferite grade și natură, mai des „în adâncul stomacului”, de la dureri la acute, greață și vărsături, arsuri la stomac și eructații, balonare și așa mai departe. Gastrita acută se manifestă prin focare atunci când ceva provoacă manifestarea acesteia. De cele mai multe ori, afecțiunea este provocată de alcool sau junk food. Cu nerespectarea regulilor de nutriție și un număr mare de dependențe, acest tip de gastrită se poate agrava. Este important să se determine tipul de gastrită, astfel încât medicul să poată prescrie o terapie specifică o dietă adecvată.

persoana care tine in mana un bol cu salata deasupra unei mese pline cu alimente sanatoase
Gastrita acută se manifestă prin focare atunci când ceva provoacă manifestarea acesteia

Ce să mănânci dimineața dacă ai gastrită. Cauzele exacerbării afecțiunii

Gastrita se poate agrava din cauza prezenței infecției cu Helicobacter pylori, abuzul de alcool și dependența de nicotină. De asemenea, afecțiunea se agravează din cauza unor alimente care cresc producția de suc gastric, aciditatea și reduc proprietățile protectoare ale mucoasei.

Este mai bine să mănânci mai des, dar în porții mici, chiar de până la cinci ori pe zi. Porțiile mari contribuie la o ședere mai lungă a alimentelor în stomac, ceea ce crește secreția de suc gastric. Mâncarea trebuie fiartă, aburită sau coaptă. Excludeți alimentele prăjite și afumate.

femeie care priveste atent o farfurie cu mancare
Dimineața poți consuma surse de proteine, precum carnea slabă, de pasăre si pește

Este importantă mestecarea temeinică a alimentelor. Respectarea acestei reguli te va ajuta la o bună digestie și va menține o mucoasa sănătoasă. Este important să refuzați sau să reduceți pe cât posibil consumul de alcool.

Dimineața poți consuma surse de proteine, precum carnea slabă, de pasăre si pește. De asemenea, este bine să mănânci ouă, fierte moi, sub forma de omletă. Totul, în afară de ouă prăjite. Pâinea trebuie consumată sub formă de biscuiți, extrem de uscată. Nu este recomandat să alegi pâine proaspătă, de secară și tărâțe, brioșe, gogoși, produse de patiserie, chifle cu cremă.

De asemenea, la micul dejun poți mânca cereale, paste, cartofi, leguminoase fierte, înăbușite, la cuptor. Nu sunt interzise nici supele. Doar că o supă pentru gastrită presupune un bulion de legume sau carne, dar foarte slabă. De asemenea, este bine să consumi alimente bogate în fier, acestea contribuie la refacerea mucoasei.

Alimente restricționate integral sau parțial în cazul gastritei

Este necesar să se excludă din dietă ciupercile, cărnurile și peștele grase, alimentele afumate, conservele, produsele de panificație bogate, cofeina, sifonul dulce. De asemenea, nu este indicată spre consum varza albă, roșiile, napii, conservele de carne și peștele, legumele și fructele în marinată, untul, ghimbirul, maioneza, ketchup-ul, usturoi, cârnați, kiwi, pepene galben, struguri, precum și  condimente.

femeie care tine un deget in sus si are pe masa alimente permise si interzise in timpul gastritei
Este mai bine să mănânci mai des, dar în porții mici, chiar de până la cinci ori pe zi

Cu siguranță, folosirea unor sosuri picante, dulciuri, drojdie, leguminoase și cereale care provoacă fermentație în intestine, kvasul, băuturi energizante, murăturilor, citricelor nu vor face decât să amplifice afecțiunea. Aceste alimente sunt interzise și în cazul coxartrozei.

Astfel, este mai bine să înlocuiești aceste alimente cu unele mult mai sănătoase și recomandate de medicii nutriționiști. Printre cele mai indicate sunt lactatele și produse din lapte acru. Atât dimineața, cât și în timpul zilei poți consuma iaurt natural, chefir, smântână cu conținut scăzut de grăsimi, brânzeturi nesărate. În plus, poți bea probiotice.

Lista legumelor permise este stabilită individual de către un gastroenterolog. Este important să ai grijă la fructe. Este indicat sa le folosești ca parte din compot, jeleu, sub forma de mousse sau piure de fructe.

Este important să știi ce să mănânci dimineața dacă ai gastrită și ce să beai. Dintre băuturi, este permis ceaiul slab, sucurile de legume, compoturile de fructe de pădure și băuturile din fructe. Trebuie să elimini cafeaua tare, sifonul dulce și alcoolul pe timpul tratamentului.

persoana care se tine de burta si in fata sa pe o masa are o farfurie cu fast food
Fiecare a doua persoană se confruntă cu simptomele gastritei, pentru unii, acestea sunt pronunțate, pentru alții, gastrita nu se manifestă foarte accentuat
Adauga un comentariu