În ultima perioadă au apărut schimbări pe piața imobiliară din Iași. Dacă în lunile de vară se vindeau apartamentele, acum merge bine piața chiriilor. Cei care mai cumpără apartamente le închiriază ulterior
Piața imobiliară din Iași a suferit modificări în ultima perioadă. Dacă înainte, începând cu luna mai până în septembrie, se vindeau apartamentele din Iași, indiferent de preț, acum se mai vând doar cele mici, care apoi sunt închiriate. Specialiștii în imobiliare spun că piața este susținută acum din chirii.
„Lumea e sceptică în a mai da banul în avans, iar vânzările sunt slabe. Chiriile sunt cele care mai țin piața acum. Prețurile nu au crescut, dar nici nu au scăzut”, susține Ana Maria Roșca, specialist în imobiliare.
De asemenea, cele mai căutate apartamente pentru închiriat sunt cele din blocurile noi, din zona metropolitană.
„Piața chiriilor merge bine acum și se închiriază mai ales în zona metropolitană. Nu stăm bine pe partea de vânzări, iar aici se vede o scădere de 40 la sută, față de aceeași perioadă a anului trecut. Vânzările au mers bine în această vară, însă, din cauza faptului că a crescut ROBOR-ul (n.r. – Romanian Interbank Offer Rate, rata cu care o bancă este dispusă să împrumute alte bănci), oamenii nu mai vor să ia credite, se vede în vânzările de apartamente”, susține Lavinia Popa, specialist în imobiliare.
Piața imobiliară din Iași a suferit schimbări
Prețurile la apartamentele care sunt închiriate au crescut.
„Un apartament cu 2 camere, tip open space, l-am închiriat cu 300 de euro pe lună, într-un complex din zona metropolitană. În zona Antibiotice s-a închiriat cu 300 de euro pe lună. Acum se vând apartamentele mici, cu 1 sau 2 camere, cu suprafețe cuprinse între 30-55 de metri pătrați, pentru investiții. Sunt și ele închiriate. Cei care mai aveau depozite în bănci au dat drumul bănuților și cumpără apartamente pe care le închiriază. Acum vând 3-4 apartamente pe lună, față de 7-8, acum câteva luni.
Deci vânzările au scăzut cu 50 la sută. Nu se mai cumpără apartamente cu credit pentru că a crescut ROBOR-ul. Avem și mulți clienți din Republica Moldova care își fac viză și cumpără apartamente în zonele limitrofe. Lor le-am dat cam 5-6 apartamente pe lună, care costă 50-60.000 de euro, dar tot apartamente mici. Clienții nu mai iau credite pentru că nu se mai încadrează. Ar trebui să aibă niște salarii de 8.000 de lei pentru un apartament cu 60.000 de euro. În anii trecuți se încadrau cu un salariu de 3.000-4.000 de lei”, susține Costin Frij, specialist în imobiliare.
Locuințele din Iași s-au scumpit, începând cu anul 2021.
Costin Frij: „Dezvoltatorii mizează doar pe apartamente mici”
Mai mult, un fenomen nou a apărut pe piața imobiliară din Iași. Dacă dezvoltatorii imobiliari construiau apartamente cu 2-3-4 camere, acum proiectele sunt cu apartamente mici.
„Nu mai găsim apartamente cu 3 camere. Dezvoltatorii mizează doar pe apartamente mici, cum au și cei de la Unirea Towers, care au 70-80 la sută din asemenea apartamente. Un apartament cu 1 cameră, într-o zonă limitrofă, este 40.000 de euro. De asemenea, un apartament cu 2 camere, la cheie, nemobilat, costă 65.000 de euro, în zona limitrofă. Cererea pe case a scăzut foarte mult. Case la cheie stau nevândute de vreo 7-8 luni. E vorba de case din Valea Ursului, care costă de la 135.000 de euro, la Lunca Cetățuii, unde pleacă prețurile de la 95.000 de euro”, mai spune Costin Frij, specialist în imobiliare.
Apartamentele din zona metropolitană sunt tot mai căutate de ieșeni. Pe de altă parte, specialiștii mai spun că piața imobiliară din Iași va fi afectată, dacă va crește ROBOR-ul.
daaa , luati comisioane de 100% la inchirieri . In alte tari exista comisioane de bun simt, de 10, 15 %
Ce teze au așa zisei „specialiști”
Toți boschetarii sănt specialiști și fac estimări