Prima pagină » Stiri si curiozitati » Ce se întâmplă dacă bei antigel? Află totul despre intoxicația cu etilenglicol

Ce se întâmplă dacă bei antigel? Află totul despre intoxicația cu etilenglicol

04 mai 2022, 13:20,
în Stiri si curiozitati

Vrei să afli ce se întâmplă dacă bei antigel? Ei bine, complicațiile date de această substanță pot avea urmări periculoase și pot provoca moartea.

Antigelul este acel lichid de răcire, care se folosește cu scopul de a atenua căldura pe care motorul o generează în timpul condusului și împiedică supraîncălzirea acestuia. Cu alte cuvinte, antigelul are rolul de a transfera căldura de la nivelul celei mai importante componenete a autoturismului. Mai mult, antigelul crește și rezistența la fierbere, grație proprietăților sale termice.

Având în componență etilenglicol, antigelul nu îngheață în sezonul rece, protejând motorul. În plus, are și proprietăți anticorozive pentru radiator și circuitul de răcire, lubrifiind în același timp circuitul de ungere.

Din nefericire, antigelul este deseori ingerat accidental sau în scop suicidal. Iată ce se întâmplă dacă bei antigel și cât de important este să primești tratament în primele 24-48 de ore de la înghițire.

antigel albastru turnat la mașină

Antigelul este acel lichid de răcire, care se folosește cu scopul de a atenua căldura pe care motorul o generează în timpul condusului și împiedică supraîncălzirea acestuia.

Ce se întâmplă dacă bei antigel?

Etilenglicolul, componenta principală a antigelului, nu are miros și are un gust dulceag. Odată înghițită, această substanță este absorbită de mucoasa gastrică, iar metabolizarea se face la nivel hepatic și renal în glicoaldehide, de către alcooldehidrogenaza. Ulterior, etilenglicolul este transformat în acid glicolic, fapt ce duce la apariția unei acidoze grave. Gluconatul este, apoi, metabolizat la acid glioxilitic, iar moleculele pot fi transformate în oxalați, substanțe extrem de toxice.

O parte din etilenglicol și metaboliții săi sunt eliminați prin urină, iar acidul oxalic din urină poate duce la apariția oxalatului dihidrat sau monohidrat, care cristalizează, scrie pharma-business.ro.

Este considerată a fi doză toxică de etilenglicol o doză mai mare de 0.5 mL/kg (circa 0.5 g/kg), iar doza letală este egală cu 1.4 mL/kg (aproximativ 1.5 g/kg) sau 100 mL pentru adulții cu o greutate de 70 de kilograme. Între 4 și 12 ore de la ingestie, își fac apariția simptomele de depresie cerebrală și cele generate de acidoza metabolică severă: hipertensiune arterială, insuficiență pulmonară și scăderea diurezei cu insuficiență renală acută. Precipitarea oxalatului de calciu în cortexul renal duce la scăderea filtrării glomerulare și la insuficiența renală. Calciul este consumat în circulația renală și se poate ajunge la hipocalcemie.

Deprimarea inițială a sistemului nervos central provocată de antigel seamănă izbitor cu intoxicația cu etanol. Persoana în cauză poate prezenta amețeli, agitație psiho-motorie, tahicardie, hipertensiune arterială și vărsături. Sunt și cazuri în care aceste simptome evoluează către comă și convulsii. Pe măsură ce acidoza metabolică se intensifică, hiperventilația crește. La aproximativ 24 de ore de la înghițire, se dezvoltă faza cardiopulmonară, care este marcată de: dispnee, hiperventilație, tahicardie, cianoză, hipertensiune arterială.

Starea pacientului se agravează rapid, putând fi letală.

o persoană care primește oxigen la spital

Este considerată a fi doză toxică de etilenglicol o doză mai mare de 0.5 mL/kg (circa 0.5 g/kg), iar doza letală este egală cu 1.4 mL/kg (aproximativ 1.5 g/kg) sau 100 mL pentru adulții cu o greutate de 70 de kilograme.

Tratament pentru intoxicația cu antigel

În cazul în care o persoană se intoxică cu antigel, se administrează alcool etilic. Se pare că acesta este principalul substrat al alcoolhidrogenazei, fapt ce împiedică metabolizarea etilenglicolului și crearea metaboliților toxici ai acestuia. Este necesar ca pacientul să fie monitorizat permanent, prin observarea semnelor vitale, a temperaturii și a statusului mental.

Pentru a elimina metaboliții, terapia trebuie să se bazeze pe blocarea alcooldehidrogenazei prin dializă. Dacă tratamentul este întârziat, intoxicația cu etilenglicol poate fi fatală. Moartea poate să survină prin aspirarea de conținut gastric în timpul convulsiilor sau prin insuficiența cardiopulmonară în primele 24-48 de ore de la ingestie.

Așadar, în cazul în care ați consumat accidental antigel, nu mai stați pe gânduri și sunați, de urgență, la numărul unic de urgență 112.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 decembrie 2024
11 decembrie 2024