Actualitate

Ce se va întâmpla cu un copil dacă prezintă simptome de COVID-19 la școală

Publicat: 14 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce se va întâmpla cu un copil dacă prezintă simptome de COVID-19 la școală
Ce se va întâmpla cu un copil dacă prezintă simptome de COVID-19 la școală

Ce se va întâmpla cu un copil dacă prezintă simptome de COVID-19 la școală. Duminică, 13 septembrie 2020, în cadrul unei conferințe de presă, Monica Anisie a arătat ce pași trebuie să urmeze un elev, în cazul în care are simptome de COVID-19.

Ce se va întâmpla cu un copil dacă prezintă simptome de COVID-19 la școală

Obligația școlilor este de a amenaja un spațiu, creat special pentru izolarea copiilor, în situația în care vor manifesta simptome. În cazul menționat, profesorul este obligat să anunțe conducerea școlii, pentru a transmite DSP. Astfel, elevul care prezintă simptome, este dus în camera de izolare și supravegheat de un profesor sau de un cadru medical. De asemenea, părinții trebuie să fie anunțați.

Dacă elevul are nevoie de sprijin medical, va apela la 112. Apoi, colegii copilului infectat cu noul coronavirus vor merge în carantină timp de 14 zile, clasa va fi închisă, iar orele se vor desfășura online. În situația în care, în cadrul unei școli, sunt trei elevi de la clase diferite infectați cu noul coronavirus, școala se va închide pentru o perioadă de 14 zile pentru dezinfecție, iar cei trei copii vor merge la unități medicale, conform precizării recente a ministrului Sănătății, Nelu Tătaru.

Ce recomandă Nelu Tătaru

În situația în care, la triajul epidemiologic sau în timpul orelor de curs, elevul are o temperatură care depășește 37,3 grade Celsius sau prezintă tuse, rinoree, febră sau probleme respiratorii, va fi izolat, iar părinții vor fi anunțați de acest fapt.
Dacă este necesar, copilul care prezintă simptome, va fi izolat și supravegheat.
Pentru ventilație, se va deschide o fereastră. În cazul în care nu există posibilitatea ca elevul să fie izolat, acesta va fi poziționat la 4 metri de celelalte persoane. Pe cât posibil, elevul în cauză va merge, dacă este nevoie, la o baie separată. Înainte de a fi folosită de altcineva, toaleta va fi dezinfectată cu produse de curățare avizate.

Până la sosirea aparținătorului, elevul nu va transportat la medicul de familie, farmacie, servicul de urgență sau spital; doar dacă simptomele/semnele sunt foarte severe, se va apela serviciul de urgență 112.

Dacă un membru al personalului/elev a ajutat pe cineva care prezintă tuse continuă sau o temperatură ridicată, nu trebuie să plece acasă în izolare, decât dacă persoana/elevul dezvoltă ulterior simptome. Persoana care a ajutat se va spăla bine pe mâini timp de 20 de secunde.

După ce bolnavul a plecat, igienizarea se face cu dezinfectant avizat, pentru a limita riscul de răspândire a virusului și la alte persoane.

Ce va face un copil dacă nu mai poate purta masca de protecție

Ministrul Educației, Monica Anisie, a încercat să explice ce se va întâmpla cu elevii care vor simți nevoia să își dea masca jos, având în vedere perioada lungă de timp pe care aceștia vor fi obligați să o poarte zilnic.

”Aceasta este o situație particulară și fiecare cadru didactic care va fi în sala de curs va trebui să ia o decizie în momentul respectiv.

Dacă un copil va solicita să își scoată masca, poate să meargă afară, în spațiul curții școlii și acolo să își scoată masca. Profesorul decide, dacă este un moment în care copilul nu mai poate să își țină masca respectivă”, a declarat Monica Anisie.

Adauga un comentariu