Fermierii din Iași primesc subvenții pentru terenurile cu lucernă și în 2024, pentru anul de cerere precedent. Banii se acordă începând cu luna aprilie, până la finalul lunii iunie 2024. În Iași, un sfert din cei 17.000 de fermieri au terenuri cu lucernă, fiind înregistrate 280.000 de hectare cu terenuri agricole, iar aproape 7.000 de hectare sunt cultivate cu lucernă
Fermierii din Iași au depus documentele la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), pentru a obține ajutoarele financiare în schema Sprijinul cuplat pentru venit-lucernă, intervenția PD-10. În județul Iași, sunt 17.000 de fermieri care exploatează 280.000 de hectare, iar un sfert dintre aceștia au culturi de lucernă.
Fermierii care au adus documentele la APIA au îndeplinit mai multe condiții pentru a primit subvențiile. Astfel, au comercializat cel puțin producția minimă de masă de fân pe baza facturii, bonului fiscal sau filelor de comercializare, o cantitate de cel puțin 15 tone pe hectar. În 2023, pentru campania din 2022, fermierii au primit 107,5967 euro la hectar. Anul acesta, pentru campania 2023, vor primi aceeași sumă. Pentru lucernă, plățile se fac după un an de la depunerea cererilor unice la APIA, adică pentru 2023 se plătesc în 2024.
Subvențiile pentru terenurile cu lucernă, plătite din aprilie 2024
Cuantumul maxim planificat pentru perioada 2023-2027, de plată a subvenției la lucernă, este de 131 de euro la hectar. Datele APIA arată că numărul fermierilor care au a primit subvenția APIA pentru lucernă a scăzut între 2019 și 2022, ajungând până la 32.198 de fermieri la nivel național, iar suprafața determinată la plata sprijinului cuplat pentru lucernă a scăzut, de asemenea, până la 155.824 hectare în 2022.
În Iași, sunt aproximativ 7.000 de hectare cu lucernă. Pentru că majoritatea fermierilor din sectorul zootehnic cultivă această cultură, iar numărul crescătorilor a scăzut, de asemenea, s-a redus și suprafața cu lucernă. Din datele transmise de APIA mai reiese că atât numărul fermierilor din sectorul zootehnic, cât și suprafața pentru care aceștia au primit sprijinul cuplat pentru lucernă a scăzut din 2019 până în 2023. Fermierii din Iași au primit subvenții în valoare de peste 100.000 de euro pentru această cultură.
Începe campania de depunere a cererilor la APIA pentru 2024
În perioada 4 aprilie-7 iunie 2024, la sediul APIA, se vor depune cererile de plată pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic în 2024.
Și în acest an, fermierii vor putea înainta documentele prin accesarea aplicației IPA-online din versiunea internet, conform instrucţiunilor de utilizare IPA-online (accesibile în aplicaţie). Dacă cererea de plată cuprinde şi intervenții din sectorul zootehnic, solicitantul se va adresa întâi responsabilului APIA în vederea completării declaraţiei privind sectorul zootehnic și ulterior va completa cererea pentru suprafaţă prin intermediul aplicației IPA-online. Se va completa o singură cerere de plată, chiar dacă se utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe. Persoana fizică, pe de-o parte, şi persoana fizică autorizată/întreprinderea familială/întreprinderea individuală, pe de altă parte, având acelaşi titular, depun o singură cerere de plată. Fermierii pot semna documentele folosind semnătura electronică. În această situație este necesar să se anunțe (prin mesaj telefonic sau prin e-mail) funcționarul desemnat să gestioneze cererea despre faptul că se dorește să se semneze electronic.
Semnătura electronică aplicată pe cererea de plată trebuie descărcată din aplicația IPA-online la data depunerii. De asemenea, în această perioadă, continuă plățile către beneficiari. Fermierii din Iași primesc subvenții pentru terenurile cu lucernă și în 2024, pentru anul de cerere precedent.