Economic Local

Subvențiile primite de fermierii din Iași în luna iunie 2023. Cele mai mari sume, plătite pentru sprijinul cuplat vegetal

Publicat: 03 iun. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Subvențiile primite de fermierii din Iași în luna iunie 2023. Cele mai mari sume plătite pentru sprijinul cuplat vegetal
Fermierii din Iași primesc subvențiile de la APIA

Subvențiile primite de fermierii din Iași în această lună sunt pentru cererile unice de plată depuse în anul 2022. Astfel, vor fi finalizate plățile, iar fermierii vor primi banii pentru schemele clasice, ajutoarele naționale tranzitorii, sprijinul cuplat vegetal sau subvenția la motorina utilizată în agricultură. Inspectorii APIA vor demara controalele în ferme

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași finalizează plățile pentru fermierii din județ care au depus cererile unice în anul 2022 și sunt eligibili la plată. Termenul pentru virarea subvențiilor este 30 iunie 2023 pentru schemele de plăți directe și 31 decembrie pentru Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT), de exemplu, sume care se achită de la bugetul de stat. Banii vor fi virați atât în conturile ieșenilor care exploatează terenuri agricole, cât și în cele ale crescătorilor de animale.

Până în prezent, fermierii ieșeni au primit subvenții în valoare de 63 de milioane de euro, bani pentru anul de cerere 2022. Cele mai mari sume au fost încasate de agricultorii ieșeni, care au primit 100 de euro la hectar. De asemenea, crescătorii de animale au primit subvenții cuprinse între 60 și 500 de euro pe cap de animal. În această perioadă, cele mai multe plăți vor fi făcute către crescătorii de animale și legumicultorii din județ.

Subvențiile primite de fermierii din Iași vor achitate până la finalul lunii iunie 2023

APIA a demarat autorizarea subvențiilor pentru sprijinul cuplat vegetal (SCV) la 29 mai 2023. Plafonul financiar a fosta aprobat de Guvern în limita sumei de 452.384.082 de lei, echivalentul a 91.409.190 de euro. La nivel național sunt 46.000 de beneficiari care îndeplinesc condițiile de eligibilitate. Legumicultorii din Iași care cultivă roșii în solarii pot primi, anul acesta, un sprijin cuplat de aproximativ 3.600 de euro la hectar.

Alte culturi care sunt eligibile la plata sprijinului cuplat vegetal sunt cele de soia, lucernă, mazăre și fasole boabe pentru industrializare, cânepă pentru ulei și fibre, orez, sămânță de cartof, hamei, sfeclă de zahăr, tomate și castraveți pentru industrializare din culturi de câmp, legume cultivate în sere și solare, fructe (prune, mere, cireșe și vișine, caise și zarzăre) pentru industrializare și cartof timpuriu pentru industrializare. Banii sunt virați în conturile beneficiarilor eligibili.

Agricultorii din Iași primesc subvenția la motorină

De asemenea, agricultorii din Iași primesc subvenția la motorină pentru trimestrul I al acestui an, adică perioada 1 ianuarie – 31 martie. Cantitățile totale de motorină aprobate sunt de 58.540.501,001 litri, iar valoarea totală a ajutorului de stat aferent este de 89.515.233 de lei la nivel național. Pentru acest an, ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură este de 1,529 lei pe litru.

Fermierii din Iași primesc aproximativ 2 milioane de lei, subvenții pentru motorina utilizată în agricultură. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași a încheiat campania anuală de depunere a cererilor unice prin intermediul cărora fermierii pot obține subvenții pentru terenurile agricole sau fermele zootehnice. Agricultorii ieșeni au depus 16.660 de cereri pentru 277.300 de hectare de terenuri agricole, o suprafață mai mică solicitată la plată față de anul precedent.

Subvențiile primite de fermierii din Iași vor fi achitate până la finalul lunii iunie 2023.

Adauga un comentariu