Sanatate

Ce sunt leucocitele? Tipuri de celule albe din sânge

Publicat: 10 mart. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce sunt leucocitele Tipuri de celule albe din sânge
Eozinofilele, împreună cu bazofilele, acestea sunt markeri ai unei reacții hipersensibile în organism

Pacienții se întreabă ce sunt leucocitele. Este bine să știți că leucocitele nu sunt altceva decât globulele albe. Acestea sunt cel mai important element din sânge și stau la baza imunității organismului. Sângele nostru este roșu datorită celulelor roșii, globulele roșii. În medie, există doar un singur globul alb la fiecare mie de globule roșii.

Cu toate acestea, în ciuda procentului mic, aceste celule joacă un rol important în sănătatea umană. Ele variază în funcție, formă și aspect. Principala lor sarcină este de a proteja organismul de viruși, bacterii, ciuperci și alți „dăunători” care îl atacă, de a lupta împotriva deteriorării țesuturilor și de a distruge propriile celule îmbătrânite sau mutante. Ele reprezintă fundamentul mecanismului de apărare al organismului.

Ce sunt leucocitele? De ce organ sunt produse acestea?

Deși globulele albe se găsesc în principal în sânge, ele sunt produse de un organ special, măduva osoasă. Ele sunt produse în mod corespunzător ca răspuns la orice leziune tisulară. Este un element al unui răspuns inflamator sănătos și natural.

La microscop, pot fi observate câteva zeci de forme diferite de celule albe din sânge, diferite stadii de maturizare sau „vârstă”. Există 5 grupe principale de celule mature. Basofilele sunt cel mai mic grup de celule albe din sânge. Acestea reglează fluxul sanguin în vasele mici, ajută alte celule albe din sânge să se deplaseze prin țesuturi și influențează creșterea de noi capilare.

Bazofilele controlează reacțiile alergice, inhibă alergenii, reglează coagularea sângelui și neutralizează toxinele și otrăvurile. Atunci când un alergen intră în contact cu un bazofil, această celulă eliberează multe substanțe bioactive responsabile de apariția reacțiilor alergice.

Eozinofilele, împreună cu bazofilele, acestea sunt markeri ai unei reacții hipersensibile în organism. Ele sunt, de asemenea, implicate în mecanismele alergice, dar într-un mod diferit. Spre deosebire de bazofile, care declanșează o reacție alergică, eozinofilele, pe de altă parte, o combat prin legarea particulelor străine.

Cum acționează markerii atunci când o bacterie pătrunde în organism?

Au activitate antiparazitară și bactericidă și sunt responsabile de combaterea paraziților pluricelulare, helminți. Procentul lor în sângele normal este de aproximativ 1-4%. Nivelurile ridicate pot fi semnul unor afecțiuni alergice grave, helmintiază, boli reumatologice și, mai rar, patologie oncologică.

Neutrofilele sunt o unitate cu acțiune rapidă și cel mai numeros grup de celule albe din sânge, până la 80% din numărul total. De îndată ce o substanță străină, cum ar fi o așchie, o bacterie sau un virus, pătrunde în organism, neutrofilele se deplasează imediat pentru a o distruge. Ele aruncă o mulțime de enzime active către interlocutorul străin și literalmente descompun și digeră orice substanță străină. acest proces se numește fagocitoză. Din păcate, după ce câștigă câteva astfel de bătălii, neutrofilele însele mor.

Din moment ce știți ce sunt leucocitele, trebuie să cunoașteți și care este cel mai comun și esențial test pentru determinarea numărului de celule albe din sânge este clasicul test de sânge general. Pe lângă identificarea celor cinci tipuri de celule albe din sânge, acesta determină numărul și caracteristicile globulelor roșii, hemoglobinei, trombocitelor și altor componente ale sângelui.

Adauga un comentariu