Meniul de regim pentru sindromul colonului iritabil trebuie să includă alimente ușor de digerat, bogate în fibre, dar limitând sau evitând alimentele care pot provoca simptome neplăcute, cum ar fi balonarea sau crampele.
Sindromul colonului iritabil este o tulburare destul de comună, care afectează buna funcționare a intestinului gros. Din păcate, este o problemă pe care trebuie să o ții sub control pe termen lung, printr-un stil de viață sănătos, cauzele exacte ale apariției nefiind încă descoperite.
Ce trebuie să includă un meniu de regim pentru colonul iritabil
Persoanele cu colon iritabil trebuie să acorde o deosebită importanță stilului de viață abordat, iar regimul alimentar este primul și cel mai important aspect. Se recomandă consumul mare de fibre vegetale, de exemplu tărâțe de ovăz și de psyllium, semințe de in, pâine integrală, fasole, mazăre, varză, prune, banane sau portocale, deoarece acestea au capacitatea de a regla tranzitul intestinal.
Totodată, se impune creșterea consumului de supe, iaurtm chefir și lapte bătut. Eliminarea grăsimilor de origine animală și a zahărului din alimentație este obligatorie, cel puțin pe durata tratamentului.
De o importanță majoră este și consumul de lichide între mese, evitând, însă, băuturile carbogazoase, cafeaua și alcoolul. De asemenea, trebuie să se mănânce puțin și des și să se mestece foarte bine alimentele pentru a preveni balonarea și flatulența. Persoanele care fumează trebuie să renunțe la acest viciu sau, cel puțin, să reducă numărul țigărilor.
Iată ce trebuie să conțină cele trei mese principale, dar și ce gustări sunt recomandate: mic dejun – un bol de ovăz asezonat cu scorțișoară, fără urme de zahăr sau alți îndulcitori artificiali; prânz – pește sau pui la cuptor sau grătar cu garnitură de cartof dulce la cuptor.
Atenție, toate acestea trebuie pregătite fără unt; cină – o salată din spanac cu pui gătit la grill sau cuptor, fără ulei; gustări – shake sau tablete proteice. Mare grijă însă, citește cu atenție etichetele și alege produsele care nu conțin zahăr sau înlocuitori artificiali.
Ce simptome poți resimți
Atunci când pacienții dezvoltă o boală inflamatorie intestinală, în funcție de localizarea inflamației, aceștia tind să aibă scaune libere sau diaree, care conțin adesea sânge. Aceștia pot avea dureri de stomac care au o intensitate ridicată.
Mai poate să apară febra, precum și scăderea în greutate, la fel și oboseala permanentă. De asemenea, mai pot apărea inflamații și la nivelul altor regiuni de la nivelul corpului, cum ar fi ochii, pielea, articulațiile și ficatul.
Alte simptome specifice sindromului de colon iritabil mai pot fi: balonare și distensie abdominală; senzație de eliminare incompletă a scaunului; mucus în scaun; senzație de necesitate urgentă de a defecta; constipație cronică; alternare constipație – diaree.
Pentru a diagnostica sindromul de colon iritabil este nevoie ca pacientul să efectueze o serie de teste. Acestea includ teste de sânge pentru a căuta inflamația în sânge, un marker al inflamației din intestin pentru a verifica dacă există anemie și deficiențe de vitamine.
Cu toate acestea, testele cheie care permit stabilirea unui diagnostic de sindrom de colon iritabil sunt endoscopia digestivă inferioară și examinarea RMN. Prin urmare, meniul de regim pentru sindromul colonului iritabil trebuie să includă alimente ușor de digerat.