Iată ce trebuie să știe cei care vor să își monteze aer condiționat în locuință. Instalarea aerului condiționat la bloc poate declanșa certuri între vecini și conflicte cu asociația de proprietari. Aceasta este legea care îi vizează pe cei care stau la bloc.
Ce trebuie să știe cei care vor să își monteze aer condiționat în locuință
Blocurile de apartamente și instalarea aerului condiționat sunt subiecte care generează dezbateri aprinse în rândul locatarilor. Conform Legii nr. 50/1991, se permit anumite lucrări care nu implică modificări ale structurii de rezistență sau aspectului arhitectural al clădirilor fără necesitatea obținerii unei autorizații de construire de la asociația de proprietari.
Printre aceste lucrări se numără reparații la instalațiile interioare și la branșamentele exterioare, în limitele proprietății, montarea sistemelor locale de încălzire și preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum și instalarea aparatelor individuale de climatizare sau contorizare a consumurilor de utilități.
„Se pot executa fără autorizație de construire următoarele lucrări care nu modifică structura de rezistență și/sau aspectul arhitectural al construcțiilor: reparații la instalațiile interioare, la branșamentele și racordurile exterioare, de orice fel, aferente construcțiilor, în limitele proprietății; montarea sistemelor locale de încălzire și de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate; montarea aparatelor individuale de climatizare și/sau de contorizare a consumurilor de utilități”, se arată în Legea nr. 50/1991.
Singura situație în care este nevoie de autorizație este atunci când clădirea în care este amplasat apartamentul personal este considerată monument istoric sau se află într-o zonă specială de protecție a unui astfel de monument.
Reguli stricte pentru cei care stau la bloc
Anul 2024 a venit cu reguli noi pentru românii care stau la bloc. Viața la bloc implică respectarea mai multor reguli. De exemplu, proprietarii trebuie să țină cont de părerea vecinilor în momentul în care fac lucrări de renovare atât în interior, cât și în exterior. Au nevoie de autorizații de construcții în anumite cazuri, conform prevederilor legale. În cazul în care o intervenție afectează structura de rezistență a clădirii sau aspectul arhitectural, nu se poate executa decât cu autorizațiile și avizele necesare. Oricine deține un apartament într-un bloc de locuințe este obligat să contribuie la acoperirea costurilor cu întreținerea și mentenanța ori reparația spațiilor și facilităților folosite în comun. Legea nouă prevede că toți cei care stau la bloc trebuie să achite niște cheltuieli comune, dar și individuale.
Cheltuielile comune includ costuri pentru întreținerea și reparația elementelor care sunt utilizate de toți proprietarii de apartamente. Adunarea generală este cea care hotărăște dacă persoanele care locuiesc la etajul 1, parter sau demisol trebuie să plătească pentru lift. Ridicarea gunoiului, vidanjare și deratizarea se împarte pe număr de persoane. Costul curentului electric consumat pe scara blocului, în boxe sau alte spații comune sau consumat de hidrofoarele din subsol, se împarte tot la numărul de locatari. Viața la bloc implică respectarea mai multor reguli. De exemplu, proprietarii trebuie să țină cont de părerea vecinilor în momentul în care fac lucrări de renovare atât în interior, cât și în exterior. Au nevoie de autorizații de construcții în anumite cazuri, conform prevederilor legale. Persoanele care nu respectă aceste reglementări riscă să primească amenzi mari. Sancțiunile pentru lucrări neautorizate, chiar în propria locuință, pornesc de la 1.000 și pot ajunge la 100.000 de lei. În cazul în care proprietarul continuă lucrările fără autorizație după plata amenzii, acesta riscă să primească și dosar penal.