Actualitate

Cei care stau la bloc nu au voie să facă asta! Sancțiunile sunt uriașe

Publicat: 02 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cei care stau la bloc nu au voie să facă asta Sancțiunile sunt uriașe
Legea mirosurilor se va adresa și persoanelor fizice care stau la bloc, nu doar firmelor sau companiilor, așa cum era legea până acum.

Cei care stau la bloc nu au voie să facă asta! Este vorba despre legea mirosurilor. Legea poate fi invocată în situații în care locatarii gătesc cu ușa deschisă spre scara blocului și deranjează prin mirosurile de mâncare. Sancțiunile sunt uriașe pentru cei care își deranjează vecinii.

Cei care stau la bloc nu au voie să facă asta!

Legea mirosurilor se va adresa și persoanelor fizice care stau la bloc, nu doar firmelor sau companiilor, așa cum era legea până acum. Este vorba despre Legea nr. 123/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului. Aceasta obligă firmele și alți operatori economici să aibă sisteme proprii de monitorizare a disconfortului olfactiv generat prin activitate.

Legea a introdus sancțiuni pentru firme cum sunt cele care dețin rampe sau platforme de gunoi, incineratoare de deșeuri, crescătorii de animale sau unele întreprinderi individuale (crescători de animale) care poluează olfactiv prin activitatea lor. Eecent s-a propus ca legea să poată fi aplicată și în cazul persoanelor fizice. Sunt vizați acei locatari care gătesc cu ușa deschisă spre scara blocului și deranjează prin mirosurile de mâncare.

OUG 195/2005, completată cu Legea mirosurilor prevede sancțiuni cu amendă de:

– până la 30.000 de lei pentru persoane fizice;

– până la 80.000 de lei pentru firme, pentru nerespectarea prevederilor privind protecția mediului.

Rămâne de văzut cum ar putea fi aplicată, în cazul locatarilor de la bloc.

Reguli stricte pentru locatari

Începând cu anul 2024, legile sunt mai stricte pentru cei care stau la bloc. Ascultarea muzicii la volum maxim, certurile și activitățile zgomotoase din locuințe în timpul orelor de liniște s-ar putea sancționa mai sever.

Potrivit unei propuneri legislative adoptate în Senat, amenzile pentru cei care tulbură liniștea vecinilor lor ar urma să fie dublate. Cei care folosesc bormașina în afara orelor permise vor fi obligați să plătească cel puțin 1.000 de lei, față de 500 cât este în prezent.

Mai mult, persoanele care găzduiesc în propria casă petreceri zgomotoase vor fi amendate cu cel puțin 4.000 de lei. Cei care locuiesc la bloc trebuie să știe că pot primi amenzi uriașe dacă nu respectă programul de liniște. Orarul convențional pentru orele de liniște este între 22:00 și 6:00, precum și în intervalul orar 15:00 – 17:00. Cei care folosesc mașina de spălat în aceste intervale riscă amenzi de până la 1.500 de lei.

Muzica la volum maxim, certurile și activitățile zgomotoase din locuințe în timpul orelor de liniște s-ar putea sancționa mai sever. De acum, acest lucru va fi valabil nu doar în zonele urbane, așa cum este specificat în legislația actuală, ci și în zonele rurale.

După legea pentru sancționarea faptelor de încălcare a normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, persoanele care produc zgomote puternice sau tulbură liniștea locatarilor în orele de liniște riscă amenzi în cuantumuri variabile.

Viața la bloc implică respectarea mai multor reguli. De exemplu, proprietarii trebuie să țină cont de părerea vecinilor în momentul în care fac lucrări de renovare atât în interior, cât și în exterior. Au nevoie de autorizații de construcții în anumite cazuri, conform prevederilor legale. Persoanele care nu respectă aceste reglementări riscă să primească amenzi mari. Sancțiunile pentru lucrări neautorizate, chiar în propria locuință, pornesc de la 1.000 și pot ajunge la 100.000 de lei. În cazul în care proprietarul continuă lucrările fără autorizație după plata amenzii, acesta riscă să primească și dosar penal.

Adauga un comentariu