Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Diabet: 6 lucruri pe care le ignorăm
Diabet: 6 lucruri pe care le ignorăm

Diabet: 6 lucruri pe care le ignorăm

15 mai 2020, 10:49,
în Sanatate

Ce trebuie sa stii despre diabet? Diabetul, o boală complexă, nu te împiedică să trăiești normal. Schimbarea stilului de viață, monitorizarea regulată a zahărului din sânge și uneori mai multe injecții zilnice cu insulină pot face viata grea pentru cei mai multi pacienti.

Zahărul nu este dușmanul numărul 1 al diabetului

Întrucât diabetul are ca rezultat un nivel ridicat de zahăr din sânge, deseori există confuzii care duc la eliminarea carbohidraților din alimentație. Ceea ce este o greșeală, deoarece, pentru a funcționa, creierul are nevoie de zahăr. Mai presus de toate, aportul de calorii, în special grăsimile, trebuie redus, fără a le exclude.

Contrar a ceea ce s-ar putea crede, carbohidrații trebuie să fie prezenți pe farfurie la fiecare masă, în special sub formă de alimente amidonice. Însă pentru a preveni ridicarea nivelului de zahăr din sânge, este mai bine să favorizați pastele și legumele (linte, fasole roșie, mazăre), care au un indice glicemic scăzut .

Ciocolata neagră cu 70% cacao nu afectează echilibrul glicemic. „Interzicându-vă gustul dulce ar fi chiar periculos, deoarece riscul este să vă gândiți doar la asta și să dezvoltați tulburări alimentare”, sustine profesorul André Grimaldi, profesor de diabetologie la spitalul Pitié-Salpêtrière din Paris, potrivit Sante Magazine.

Ce trebuie sa stii despre diabet? Indulcitorii nu oferă niciun beneficiu

Nu vă permit să pierdeți în greutate, ar putea chiar să deregleze nivelul de zahăr din sânge. În ceea ce privește caloriile, argumentul nu este convingător. „Zahărul din cafea este de 20 de calorii, ceea ce nu este mult. Înlocuirea acesteia cu indulcitori nu are sens”, remarcă profesorul André Grimaldi.

Mersul la oftalmolog este esențial

Detectata precoce, retinopatia poate fi tratată. În Franța, această afectare a ochilor legată de excesul de zaharuri din sânge este prima cauză de orbire înainte de vârsta de 60 de ani. Prin urmare, este important să nu uitați de vizita la oftalmolog o dată pe an.

Si vizita la stomatolog este foarte importanta. Nu numai că diabeticii sunt mai expuși riscului de a dezvolta boli parodontale, dar o boală parodontală tratată îmbunătățește glicemia.

Ce trebuie sa stii despre diabet? Miscare seara

Mersul pe jos timp de 15 minute după cină cu un ritm rapid vă va scădea glicemia mai mult decât mersul timp de 45 de minute dimineața sau după-amiaza. Desigur, orice activitate fizică scade nivelul zahărului. Exercițiile de întărire musculară sunt de asemenea utile.

Încă de la debutul diabetului, activitatea poate chiar preveni sau întârzia administrarea de medicamente. Singura precauție: diabeticii de tip 1 trebuie să își adapteze dieta (sau aportul de insulină), deoarece sportul este hipoglicemic.

Nu este o boală genetică

Ereditatea contează, dar nu există gene diabetice. Acestea sunt doar predispoziții. În diabetul de tip 1, este chiar foarte scăzut: exista un părinte, un tată sau o mamă, diabetici la aproximativ 5% dintre pacienți.

Pe de altă parte, influenta genetica este mai frecventa la diabetul de tip 2, deoarece există un părinte (tată, mamă, frate etc) la 40% dintre pacienți. Interacțiunea mediului (dieta, stilul de viață sedentar etc) cu moștenirea genetică sunt cele care determină apariția bolii.

Somnul de calitate este foarte important

Studii recente au arătat efectul pe care il are somnul de calitate: când este suficient de lung (cel puțin 7 ore) și de bună calitate, somnul ajută la controlul glicemiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025