Actualitate

Câte ore de somn sunt necesare în funcție de vârstă. Iată ce afecțiuni cauzează dormitul insuficient sau în exces

Publicat: 10 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Câte ore de somn sunt necesare în funcție de vârstă. Iată ce afecțiuni cauzează dormitul insuficient sau în exces
Un somn odihnitor contează enorm pentru o viaţă sănătoasă

Ore de somn necesare în funcție de vârstă. Un somn odihnitor contează enorm pentru o viaţă sănătoasă precum sunt alimentaţia şi activitatea fizică. Atunci când ne odihnim, ne refacem rezervele de energie. Atunci când dormim bine și ne-am odihnit corespunzător, parcă și viața pare mai frumoasă.

Cu toții știm cât de importantă este odihna pentru sănătatea noastră. Dacă nu suntem îndeajuns de odihniți, nu vom reuși să fim eficienţi pe parcursul zilei. Astfel, tot ceea ce vom avea de făcut ni se va părea extrem de dificil.

Dacă reușim să ne creăm o rutină a somnului, ne vom simţi nemaipomenit atât fizic, cât şi mental. Nu va mai fi nevoie să amâni alarma ceasului până în ultimul moment, trezirea nu va mai fi o corvoadă şi mobilizarea pentru ziua care abia începe va decurge simplu şi natural.

Ideea generală este că lipsa somnului dăunează grav sănătăţii. Astfel, își pot face apariția bolile de inimă, diabetul, diferite tipuri de cancer şi aşa mai departe. Specialiștii au ajuns la concluzia că fiecare persoană trebuie să țină cont de o perioadă de odihnă recomandată. Aceasta nu este una standard, ci trebuie adaptată în funcție de organismul fiecăruia.

Ore de somn necesare în funcție de vârstă

Timpul de odihnă recomandat variază în funcţie de vârstă. Medici și specialiști din mai multe domenii au elaborat aceste recomandări în urma unor anmple cercetări. În ceea ce-i privește pe copii, durata recomandată de somn a fost diferenţiata pe şase categorii de vârstă:
– nou-născuţi (0-3 luni) – durata recomandată de somn este de 14-17 ore;
– sugari (4-11 luni) – 12-15 ore;
– copii mici (1-2 ani) – 11-14 ore;
– preşcolari (3-5 ani) – 10-13 ore;
– şcolari (6-13 ani) – 9-11 ore;
– adolescenţi (14-17 ani) – 8-10 ore.

În cazul adulţilor, avem două categorii: tineri şi vârstnici. Pentru tineri (18-25 ani) se recomanda între 7 şi 9 ore de somn, iar adulţii (26-64 ani) au nevoie de 7-9 ore de somn zilnic. În cazul persoanelor trecute de 65 de ani se consideră suficiente 7-8 ore de somn.

Este necesar și important să deprindem obiceiuri sănătoase care să ne permită să ne odihnim. În continuare vă prezentăm câteva motive serioase pentru care ar trebui să acordaţi o mare atenţie odihnei.

Afecţiuni cauzate de dormitul insuficient

– Depresia. Dormitul în exces sau, din contră, insuficient, amplifica depresia. Cei care suferă de depresie fie dorm foarte mult, fie suferă de insomnie.

– Migrene. Dormitul insuficient cauzează apariţia durerilor de cap. Totodată, blochează neurotransmiţătorii (serotonina – hormonul fericirii) să ajungă la creier.

– Diabetul. Persoanele care dorm în exces sunt predispuse la apariția diabetului de tip 2. Somnul excesiv reduce capacitatea organismului de a procesa glucoza.

– Dureri de spate. Din cauza lipsei de mişcare şi a inactivității, de la dormitul în exces, apar dureri de spate și ale articulaţiilor.

– Obezitate. Metabolismul este încetinit de dormitul în exces. Astfel, în loc să fie utilizată energia, aceasta va fi stocată sub formă de grăsime.

– Boli cardio-vasculare. Studiile de specialitate au evidențiat că persoanele care dorm în exces dezvoltă un risc crescut de boli ale inimii.

Ore de somn necesare în funcție de vârstă. Cum să ai un somn odihnitor

Organismul uman are nevoie de odihnă pentru refacerea rezervelor de energie. Așadar, activitatea din timpul zilei, precum și sănătatea fizică şi emoţională sunt influenţate de cât de bine am dormit. În continuare vă oferim câteva sfaturi cu ajutorul cărora veți avea parte de un somn odihnitor.

În primul rând, trebuie să vă faceți un program de somn. Ora de culcare și cea de trezire trebuie să fie bătute în cuie. Apoi, contează enorm expunerea la lumină. Dimineaţa ar trebui să ne expunem cât mai mult la lumina soarelui, iar seară trebuie evitate ecranele înainte de culcare. De asemenea, o dietă adecvată joacă un rol important în privința calității somnului. Ce și cât mâncăm seara influenţează direct felul în care dormim.

Nu în ultimul rând, ar trebui limitată cantitatea de cofeină. Efectul acesteia se va resimţi în corp până la 6 ore. Așa că evită cafeaua după ora 16. Iar relaxarea ar trebui să fie cuvântul de ordine. Din cauza stresului, chiar dacă suntem obosiți, ne este greu să adormim. Dormitorul trebuie să fie un mediu relaxant și primitor. Totodată, poți apela și la câteva tehnici de relaxare.

Adauga un comentariu