Prima pagină » Culinar » Cea mai bună musaca cu sos bechamel! Cum să îi surprinzi pe cei de la masă cu o mâncare gustoasă și rafinată

Cea mai bună musaca cu sos bechamel! Cum să îi surprinzi pe cei de la masă cu o mâncare gustoasă și rafinată

14 mai 2024, 10:18,
BZI.ro, în Culinar

Musacaua cu sos bechamel este o mâncare delicioasă tradițională din bucătăria mediteraneană, foarte populară mai ales în Balcani. Deși durează un pic să pregătești acest fel de mâncare, rezultatele sunt mai mult decât merită.

Rețeta clasică de musaca cu sos bechamel se prepară la fel ca orice musaca, singura diferență fiind sosul bechamel care va lega gustul, dar și aroma preparatului, rezultând unul dintre cele mai gustoase feluri de mâncare ce pot fi servite la cină sau chiar la prânz.

Ingrediente pentru musaca cu sos bechamel

Rețeta clasică presupune, la fel ca la orice musaca, mai multe straturi de cartofi sau vinete și carne tocată, toate acoperite cu un sos bechamel gustos. Sosul bechamel este un sos de culoare albă, preparat din unt topit, făină și lapte, cu adăugare de sare, piper și nucșoară pentru un plus de aromă.

Pentru început avem nevoie de șase cartofi mari pentru a obține piure de cartofi, de asemenea de puțin unt și lapte pentru a prepara piureul de cartofi, jumătate de kilogram de carne tocată, o ceapă, 350 de grame de roșii pasate, 100 de ml de vin roșu, cimbru, sare, piper. Pentru sosul Bechamel avem nevoie de 50 de grame de unt, o linguriță cu vârf de făină, 300 de ml de lapte fierbinte, două ouă, 150 de grame de brânză cheddar, sare și piper după gust.

Mod de preparare

Mai întâi de toate ceapa se toacă mărunt și se călește în puțin ulei. Atunci când începe să se înmoaie, se adaugă carnea tocată, se lasă câteva minute, apoi se adaugă roșiile, vinul, cimbrul și sare și piper după gust. Se lasă totul să fiarbă timp de 40-45 de minute, amestecând din când în când. Aveți mare grijă să nu se lipească de fund.

Pentru sosul bechamel, se topește untul la foc mic, apoi se adaugă făina, amestecând încontinuu. Se adaugă laptele fierbinte și se adaugă câte puțin, până ce se toarnă tot. Ouăle bătute de asemenea se toarnă în compoziție și se adaugă sare și piper după gust.

Se lasă în jur de un minut la foc, amestecând continuu până când se omogenizează compoziția. Se oprește focul, se adaugă apoi brânză rasă, amestecând bine până când se topește. Într-un vas de preferat termorezistent sau într-un vas de copt se pune jumătate din piure, apoi compoziția cu carne, restul de piure iar pe deasupra se toarnă întregul sos bechamel, ca apoi să se întindă peste tot amestecul. Se pune vasul la cuptorul preîncălzit, pentru jumătate de oră, sau până se rumenește deasupra. În piure se mai poate adăuga diferite legume precum vinete sau ardei.

Musacaua cu sos bechamel este adesea servită ca un fel principal consistent, de obicei însoțită de o salată verde sau de murături. Este un fel versatil și își are variantele regionale, uneori înlocuind carnea de vită sau miel cu carne de pui sau de porc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *