Prima pagină » Culinar » Musaca de vinete cu carne, o rețetă ce îți va aduce aminte de copilărie

Musaca de vinete cu carne, o rețetă ce îți va aduce aminte de copilărie

19 apr. 2024, 13:33,
BZI.ro, în Culinar

O rețetă foarte cunoscută la noi în țară, dar și apreciată de majoritatea românilor sau gurmanzii este musacaua de vinete cu carne. Iată cum se face:

Musacaua de vinete cu carne este o rețetă arhicunoscută în regiunea Balcanilor. Cu toate acestea, musaca a ajuns acum în toate colțurile lumii, unde a stârnit un interes aparte, mai ales pentru varianta românească. Iată pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a o face și tu acasă.

Cum preparăm rețeta de musaca de vinete cu carne?

Mai întâi, să facem o listă cu ingredientele de care ai nevoie, fiind o rețetă destul de simplă, cu siguranță vei găsi majoritatea ingredientelor deja în bucătăria ta.

Avem nevoie la început de:

– 2 vinete mari

– 600 de grame de carne tocată (aceasta se poate face cu vită, porc, pasăre sau chiar cu carne de oaie)

– 250 ml de suc de roșii

– 2-3 linguri de ulei

– 1 ou

– 200 de grame de mozzarella sau, dacă nu, parmezan

– 1 ceapă mare

– 2-3 căței de usturoi

– Sare și piper după gust

Mai întâi de toate, trebuie să decojim vinetele, apoi le tăiem în rondele sau, dacă preferați, pe lung. Feliile să fie destul de groase, în jur de 1 cm grosime. Presărăm cu sare feliile sau rondelele de vinete, pe ambele părți. Le lăsăm să stea în jur de jumătate de oră, pentru a se înmuia și pentru a scăpa de gustul amar. După aceasta, așezăm vinetele pe o tavă de copt, pe care se pune înainte o hârtie de copt, le stropim cu ulei și le punem la foc maxim pentru 10 minute, cât să se înmoaie.

Cum coacem musacaua de vinete

Între timp, luăm o tigaie, punem uleiul, ceapa și usturoiul și le amestecăm timp de 2-3 minute. Atenție, acestea nu trebuie să se prăjească complet, ci doar să se înmoaie puțin. După aceasta, punem apă fierbinte în jumătate de cană și, mai apoi, punem carnea tocată și amestecăm. După ce ingredientele se omogenizează, punem capacul și lăsăm să fiarbă înăbușit, până când atât carnea, cât și ceapa se înmoaie. De obicei, ar trebui să dureze în jur de 15-20 de minute.

Atenție! Nu uitați să mai verificați din când în când și să mai adăugați apă fierbinte în caz că este nevoie. După aceasta, se adaugă sucul de roșii, sarea și piperul după gust, amestecăm și mai lăsăm să fiarbă timp de 10 minute. După aceasta, putem adăuga piper sau sare pentru gust.

Se ia apoi o tavă din ceramică, în jur de 30 x 30 cm, o tapetăm bine cu o lingură generoasă de unt și puțin pesmet. Așezăm un strat de vinete în tavă, apoi turnăm amestecul de carne și învelim bine. Într-un bol, răsturnăm apoi smântâna, oul și sarea și piperul, apoi amestecăm totul. Acest strat se toarnă deasupra, într-un strat uniform și gros. După aceasta, se adaugă cașcavalul ras, într-un strat uniform, care va da un aspect plăcut musacalei noastre de vinete.

Preîncălzim cuptorul, dacă acest lucru nu a fost făcut anterior, punem tava la cuptor la o temperatură de 180-200 de grade Celsius pentru aproximativ 20-25 de minute, pentru a se topi cașcavalul. Atunci când cașcavalul este rumen și topit, înseamnă că este gata. Mai trebuie să o lăsăm să se răcească puțin, apoi o tăiem și este gata să fie servită.

Aceasta este cea mai simplă rețetă pentru a face musaca de vinete cu carne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *