WoW!

Ceai de crusin – laxativ puternic impotriva constipatiei

Publicat: 22 ian. 2020

Ceaiul de cruşin are o puternica acţiune purgativă si este recomandat de medici în combaterea constipaţiei dar utilizarea lui trebuie facuta corect, altfel poate dauna mult sanatatii. Coaja matură de crusin conține glicozide antracinonice, incluzând franguline și glucofranguline, substante cu efecte laxative intense.

Ceai de crusin – laxativ puternic impotriva constipatiei

Crusinul laxativ pentru constipatieScoarta de crusin alaturi de frunzele de senna si scoarta de cascara sunt considerate cele mai puternice laxative naturale deoarece sunt bogate in glicozidele antrachinonice care stimulează contracția musculaturii intestinale dar, spre deosebire de celelalte laxative vegetale stimulative, crusinul poate fi folosit ceva mai mult timp fără a produce dependenţă.

Ceaiul de crusin calmează durerile abdominale şi activează procesul de digestie. Grăbește tranzitul intestinal și stimulează metabolismul, estompează senzaţia de foamne, iar efectul de curățare al intestinului te ajută să scapi și de paraziții intestinali.

Deoarece crusinul nu irita intestinele, ceaiul ajuta persoanele cu hemoroizi, fisuri anale sau sensibilitate rectala sa aiba un proces de defecare mai usor. Medicii spun că, dacă se utilizeaza corect, cura de ceai poate ajută la hidratarea organismului, la estomparea senzaţiei de foame, precum şi la diminuarea unor afectiuni.

Ceai de Cruşin – Ce efect are şi atenţionări importante

“Ceaiurile au efect antioxidant, revigorant, energizant şi reduc riscurile aparţtiei bolilor respiratorii şi cardiace. Consumul de ceai cu efect laxativ ajută în cura de slăbire, eliminând excesul de apă, grăbind tranzitul intestinal şi echilibrând activitatea endocrină”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie. Înainte însă de a începe să beţi ceai de cruşin, este indicat să cereţi părerea avizată a unui medic.

Ceaiul este indicat si persoanelor care vor să scadă în greutate, datorită proprietăţilor sale laxative. De asemenea, favorizează eliminarea viermilor intestinali si ajuta in combaterea unor afectiuni ca bolile autoimune şi alergice, hepatitele şi insuficienţa hepatică, reumatism, dishinezia biliară si bila leneşă. Contribuie la detoxifierea organismului, curăţă intestinele si previne apariţia hemoroizilor externi.

Crușinul(Frangula alnus) este un arbust care creşte în păduri şi pe malul râurilor şi de la care este folosită coaja, datorită proprietăţilor sale antiinflamatorii, antibacteriene, diuretice şi antitumorale. Mai este cunoscut si sub numele de „lemn câinesc” iar in engleza este denumit Alder Buckthorn. Desi seamana cu ciresele, fructlele trebuie evitate deoarece sunt destul de otravitoare si ingerarea lor provoaca crampe intense si diaree.

Scoarta proaspata contine si o substanta toxica care provoaca voma puternica. Acesta substanta se descompune natural in aproximativ un an sau printr-un procedeu de incalzirea la 100-120 grade timp de o ora. Din acest motiv la ceai se utilizează doar scoarţa bine uscată, de culoare verde-maronie sau neagră, incalzita la temperatura mare si mai veche de un an.

Ceai de Crusin – Cum se prepara corect ceaiul de crusin?

Ceaiul se prepară dintr-o cantitate de 2-2.5 grame de coajă mărunţită(cam o lingura fara varf), care se va pune în 200 ml de apă fierbinte. Apoi se fierbe la foc mic timp de 15 minute. Se strecoară fierbinte si se bea călduţ, seara, inainte de culcare. Isi face efectul dupa aproximativ 8 ore si nu imediat dupa consum. Se ia seara inainte de culcare pentru a avea timp sa induca o circulatie a intestinelor pana dimineata.

În cazurile de constipaţie cronica se repetă doza, dimineaţa, pe stomacul gol. In utilizarea pentru uz extern se va folosi în ceai mai slab sau dintr-o linguriţă cu care se vor face tamponări uşoare pe piele in locurile afectate.

Poate fi baut independent sau în combinaţie cu alte ceaiuri digestive, laxative, ce ajută la eliminarea gazelor (efect carminativ). In cadrul unor cure de detoxifiere este indicat sa-l folositi mai ales in anotimpurile primavara-toamna. Se poate utiliza coaja de crusin si in compozitila altor ceaiuri din mai multe plante: hepatic, laxativ, si laxativ-antihemoroidal.

Decoct de crusin pentru cazurile de constipatie cronica

Ceaiul de crusin are actiune laxativa eficienta dar in cazurile mai grave, de constipaţie acută şi cronică, se recomandă inlocuirea ceaiului cu un decoct din scoarta de crusin sub forma de pulbere combinata cu boabe de coriandru. Se bea câte jumătate de cană sau o cană maxim pe zi si isi face efectul dupa aproximativ 4 ore. Constipaţia cronică, colicii intestinali şi gazele se pot trata şi cu pulbere de cruşin combinata cu boabe de coriandru care se adaugă la o cană de apă.

Ceai de crusin pentru slabit

Daca intentionati sa folositi ceai de crusin pentru slabit, luati inc onsiderare faptul ca este un ceai cu efecte laxative. De asemenea, luati in considerare faptul ca pentru rezultate vizibile (si de durata) este recomandat sa tineti o dieta.

Medicii spun că, dacă se procedeaza corect, o cura de slabire cu acest ceai poate ajută la hidratarea organismului, la estomparea senzaţiei de foame şi accelerarea tranzitului intestinal. De asemenena, un alt efect benefic este ca reduce riscurile aparţtiei bolilor respiratorii şi cardiace.
“Consumul de ceai cu efect laxativ ajută în cura de slăbire, eliminând excesul de apă, grăbind tranzitul intestinal şi echilibrând activitatea endocrină”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie. Înainte însă de a începe să o cura cu ceai de cruşin, este indicat să cereţi părerea avizată a unui medic.

De asemenea este important ca pe perioada in care tineti o cura cu crusin sa beti 6-8 pahare de apa zilnic si sa consumati multe fructe si legume proaspete.

Este eficient impotriva obezitatii si a tenditei de ingrasare

Datorită efectului detoxifiant si a proprietatilor digestive pe care le are, ceaiul preparat din scoarta de cruşin este utilizat pentru a combate obezitatea şi tendinţa de îngrăşare. Reglează digestia şi le ajută pe persoanele supraponderale să slăbească uşor. Pentru o eficienta maxima, se poate prepara un ceai din plante medicinale combinat in care pe langa cruşin se pot adauga păpădie, anghinare, flori de soc sau cicioare. Acesta infuzie combinata se bea dimineaţa, timp de 10 zile, apoi se face pauză de minim o saptamana.

Ceai de crusin – Contraindicaţii ale crusinului

Atentie: Coaja proaspata de crusin poate provoca vărsături severe. In consecinta, asigurati-va ca produsul pe care il achizitionati este mai batran de 1 an si a fost pregatit printr-un proces de incalzire la 100 grade Celsius.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite utilizarea crusinului:

  • Diaree: Nu utilizați ceai de crusin dacă suferiti de diaree. Efectele sale laxative pot agrava această afecțiune.
  • Sarcina si perioada de alaptare: Evitati orice administrare orala a produselor ce contin scoarta de crusin.
  • Persoanele care suferă de obstrucție intestinală, afecțiuni inflamatorii ale intestinului (apendicita, boala Crohn, sindromul intestinului iritabil – IBS sau colita ulcerativa) .
  • Bătrânilor si copiilor sub 12 ani: Este contraindicat consumul ceaiului si a altor produse pe baza de crusin.
  • Persoanele care se află sub tratament medicamentos, cu excepția antihelminticelor, nu trebuie sa consume acest ceai deoarece împiedică absorbția acestora. Este puternic contraindicat consumul de ceai de crusin in acelasi timp cu utilizarea unor medicamente pentru tratamentul inflamațiilor(Corticosteroizii) deoarece ambele stimulează pierderea de potasiu si in asociere, nivelul de potasiu in organism va scadea la un nivel periculos de mic. Exemple de astfel de medicamente includ hidrocortizon, prednison, metilprednisolon, dexametazonă si altele, lista completa o gasiti aici
  • Persoanele care se confrunta cu dureri de stomac, hemoroizi, abdomen acut chirurgical.
  • Cei cu hipersensibilitate la una sau mai multe dintre componentele crusinului.

Ceai de Crusin – Precautii si reactii adverse

Dacă se foloseşte pe termen lung, ceaiul de cruşin dă dependenţă şi are şi alte efecte nedorite. Este iritant pentru pereţii intestinali şi poate provoca colită cronică, diaree severă, colici abdominale (prin accelerarea peristaltismului), stări de slăbiciune, oboseală cronică. În plus, poate afecta si flora intestinală normală, prin eliminare mai rapidă, înainte ca aceasta să aibă timp să se regenereze.

Consumul pentru o perioada mai mare de 10 zile precum si utilizarea unor doze mai mari de 2-3 grame poate slabi colonul si poate vătăma rinichii. De asemenea, poate schimba culoarea urinei in galben inchis sau in rosu dar acesta este un efect inofensiv.

Ceai de Cruşin – Ce efect are şi atenţionări importante

În concluzie, ceaiul de cruşin e bun doar ca metodă de urgenţă, pentru folosire ocazională. Folosirea acestei bauturi ca laxativ sau in cure de slabire pe termen lung crează probleme de sănătate.

Administrat pe cale orala pentru perioade timp de pana la 8-10 zile, crusinul nu prezinta riscuri majore asupra organismului. In cazul in care tratamentul depaseste aceasta perioada exista riscul de scadere a nivelului de potasiu din organism precum si riscul de aparitie a unor afectiuni ale inimii, senzatie de disconfort abdominal, crampe incontrolabile, colici intestinale, diaree, slabirea sistemului muscular si tulburari ale sangelui, inclusiv prezenta sangelui in urina. Unele persoane au intampinat crampe musculare severe in urma administrarii unui tratament pe baza de crusin.

Consumul de ceai de crusin nu se asociază cu alte medicamente orale (cu excepţia antihelminticelor) deoarece, împiedică absorbţia acestora, accelerând tranzitul intestinal.



loading...

Adauga un comentariu