Biserica Ortodoxă Română îi prăznuiește în ordine pe toți cei 12 Apostoli ai lui Hristos. După ucenicie și după învierea Sa din morți, Domnul i-a însărcinat pe deplin pe discipoli să aibă grijă de împărăția lui Dumnezeu și să ducă mesajul Evangheliei în lume.
Iisus Hristos a fost urmat în misiunea Sa pe pământ de 12 apostoli, oameni aleși din popor. Unii dintre ei au devenit foarte cunoscuți de către credincioși, în timp ce despre alții nu se cunosc foarte multe date.
Cei 12 Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos în ordine
Cei 12 Sfinți Apostoli ai Mântuitorului Hristos sunt Petru (Simon), Andrei, Toma, Ioan Teologul, Iacob, Iacob, Simon Zilotul, Iuda Tadeul, Bartolomeu, Filip, Matei şi Matia cel care a luat locul lui Iuda Iscarioteanul.
Cei 12 Apostoli au fost aleși de Mântuitor în mod individual datorită virtuțiilor pe care le aveau în fiecare parte. După ce au fost aleși, aceștia i-au fost alături Mântuitorului timp de trei ani și jumătate. Iar înainte de a se Înălța la Cer, Mântuitorul le-a lăsat misiunea de a fi apostoli, poruncind acestora să păzească oamenii.
Sfântul Apostol Andrei, cei întâi chemat, a fost la început ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul și a mers cel dintâi în urma Mântuitorului. Era un pescar originar din Bersaida Galileii și fratele Sfântului Apostol Petru, pe care l-a și adus la Hristos.
Sfântul Apostol Petru a fost frate cu Sfântul Apostol Andrei. Numele său inițial a fost Simon, însă a primit numele de Petru chiar de la Iisus. Sfântul Apostol Petru a propovăduit Evanghelia mai întâi în Iudeea, apoi în Antiohia, Pont, Galatia, Capadocia, Asia, Bitinia și Iliric. Petru a fost răstignit pe cruce cu capul în jos de împăratul Nero. Este prăznuit, împreună cu Sfântul Apostol Pavel, pe 29 iunie.
Sfântul Apostol Iacob, fiul lui Zevedeu, cel numit de Domnul „fiul tunetului”, era fratele Sfântului Ioan Evanghelistul. A propovăduit Cuvântul lui Dumnezeu, mai întâi la toată Iudeea și, după aceea, în Spania.
Sfântul Apostol și Evanghelistul Ioan a fost fiul lui Zevedeu și frate cu Sfântul Apostol Iacob cel Bătrân. Împreună cu fratele său, îşi părăsesc corabia, deoarece se ocupau cu pescuitul şi îl urmează pe Iisus. Filip este cel de-al treilea apostol chemat la misiune de cătrei Mântuitorul Iisus Hristos. La fel ca și Andrei și Petru, Filip era originar din Betsaida Galileei.
Sfântul Apostol Bartolomeu
Sfântul Apostol Bartolomeu, cunoscut și sub numele de Natanael, a propovăduit în Asia împreună cu Apostolul Filip, cu sora lui Filip, Mariana și Apostolul Ioan. L a fel ca şi în cazul lui Filip, nu se cunoaşte dacă practica o meserie anume în clipa chemării sale ca apostol.
Sfântul Apostol Toma, numit „geamănul” era originar din Pansada, cetatea Galileei și se îndeletnicea cu pescuitul. Toma a decis să renunțe la viața sa și să se alăture lui Iisus după ce a ascultat cuvintele acestuia. Sfântul Apostol Matei este considerat, în mod tradițional, autorul Evangheliei după Matei. Acesta a fost vameș și a renunțat la activitatea sa în momentul în care Iisus i-a spus „Urmează Mie”.
Sfântul Apostol Iacob al lui Alfeu era fratele Sfântului Evanghelist Matei. A propovăduit Evanghelia în sudul Palestinei şi în Egipt. A murit răstignit pe cruce. Nici despre el nu se relatează că ar fi avut o meserie înainte de chemarea apostolică.
Iuda Tadeul a fost fratele lui Iacov cel Tânăr, rudă cu Domnul Iisus Hristos şi, se pare, că se îndeletnicea cu agricultura. A predicat Evanghelia în Iudeea, Samaria, Idumeea, Siria, Mesopotamia şi Libia. Iată cum arată și copacul lui Iuda.
Simon Zilotul este numit şi Natanael. Acesta este mirele de la nunta din Cana Galileei unde Iisus a transformat apa în vin. Imediat după această minune, Simon şi-a părăsit familia şi l-a urmat pe Iisus.
Matia este apostolul care îl înlocuiește pe Iuda Iscarioteanul, fiind ales de către ceilalți apostoli prin tragere la sorți. Nu se relatează că ar fi avut o meserie anume, el făcând parte din grupul celor 70 de apostoli. Creștinii îi prăzniesc în ordine pe toți cei 12 Apostoli ai lui Hristos în calendarul ortodox.