Ieșenii înscriși în aplicația informatică a Programului Casa Eficientă Energetic, derulat de Administrația Fondului pentru Mediu, au obligația de a transmite dosarul de finanțare în termen de 15 zile de la publicarea listei cu aceștia, respectiv până la data de 30 septembrie 2020. Cei 52 de ieșeni, care au fost validați după depunerea documentației online, au făcut primul pas pentru obținerea celor 15.000 de euro din cadrul programului derulat de stat
Lista cu cei 52 de ieșeni înscriși în Programul Casa Eficientă Energetic este pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) la secțiunea „Lista cererilor de înscriere”. Solicitanții care s-au înscris în aplicația informatică și nu au documentația valabilă, fiind invalidați, se pot înscrie din nou în aplicație în momentul în care au documentația completă și valabilă. Bugetul disponibil în program este de 430 de milioane de lei, astfel că 9.000 de proprietari de case din România pot accesa, individual, 15.000 de euro pentru eficientizarea energetică a locuințelor.
Scopul programului este reducerea consumului de energie din casele beneficiarilor și a emisiilor de gaze cu efect de seră, respectiv creșterea eficienței energetice și/sau utilizarea energiei din surse regenerabile în locuințele unifamiliale existente, situate într-un imobil-construcție, având regim de înălțime de cel mult trei niveluri. Prin finanțarea nerambursabilă se decontează 60 la sută din costul unor astfel de lucrări, dar nu mai mult de 15.000 de euro. În aproape o săptămână de la deschiderea aplicației pe site-ul AFM au fost înregistrate 7.308 solicitări, un sfert dintre acestea fiind invalide.
Cererea de înscriere în Programul Casa Eficientă Energetic poate fi depusă pe site-ul AFM
Cheltuielile eligibile ale Programului Casa Eficientă Energetic vizează: instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperișului, a pereților exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilație, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mișcare, robineți și conducte noi. Condiția eligibilității proiectului este ca eficiența energetică a locuinței să crească, după implementarea acestuia, cu cel puțin o clasă energetică. Cererea pentru prima energetică se depune online, însoțită de un certificat de performanță energetică inițial și un audit energetic al casei unde ieșenii vor să facă lucrarea.
Beneficiarii au termen de 18 luni de finalizare a lucrărilor, ulterior fiind decontată 60 la sută din suma investită
Imediat după acceptarea cererii, proprietarii vor primi un număr unic de înregistrare și au la dispoziție 15 zile pentru a depune dosarul investiției. După aprobarea dosarului, lucrările pot începe și se pot derula într-o perioadă de maximum 18 luni. La final, AFM decontează 60 la sută din investiție, după un nou audit energetic al casei. Ieșenii pot afla mai multe detalii, despre acest nou program de finanțare, de pe site-ul https://bit.ly/2ZERxIi. Tot pe site-ul AFM sunt publicate informații și despre programul Casa Verde Fotovoltaice.
Beneficiarii din Iași au primit, în perioada 2015-2018, suma de 768.000 de lei de la stat, în programul Casa Verde Fotovoltaice
În ultimii trei ani, numărul beneficiarilor ieșeni interesați de montarea panourilor fotovoltaice, prin intermediul programului Casa Verde Fotovoltaice, a crescut. În perioada 2015-2018 au fost finanțate 128 de dosare depuse la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași. Beneficiarii acestor fonduri de la stat au primit 6.000 de lei pentru fiecare proiect aprobat. Cu banii obținuți, aceștia și-au montat, pe locuințe, panouri fotovoltaice cu ajutorul cărora reușesc să economisească energie electrică. În anul 2019 a crescut numărul beneficiarilor care au depus proiecte în cadrul programului.