Economic Local

S-a prelungit termenul pentru primăriile din Iași care vor să obțină banii de la Administrația Fondului pentru Mediu pentru investiții în iluminatul public

Publicat: 14 sept. 2020
Nicio primărie din Iași nu a solicitat de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) banii necesari investițiilor în iluminatul public din localitate
Primăriile din Iași mai pot accesa de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) între 500.000 și un milion de lei pentru modernizarea iluminatului public

Termenul final de depunere a dosarelor de către primăriile din Iași care vor banii de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) pentru investiții în iluminatul public este sfârșitul lunii septembrie 2020. Deși sesiunea de depunere a dosarelor este deschisă din luna august, nicio unitate administrativ-teritorială din Iași nu a solicitat banii de la AFM. Sumele pe care le pot accesa primăriile din Iași prin intermediul programului „Iluminat Public” sunt cuprinse între 500.000 și un milion de lei.

Primăriile din Iași care vor să modernizeze iluminatul public mai pot accesa fondurile acordate de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) până la sfârșitul lunii septembrie 2020. Programul „Iluminat Public” se adresează administrațiilor publice locale care pot beneficia de fonduri pentru îmbunătățirea sistemului de iluminat public prin utilizarea corpurilor de iluminat cu LED, cu eficiență energetică ridicată. Un sfert din localitățile din România doresc să-și modernizeze sistemele de iluminat public cu fonduri de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), fiind înscrise deja în aplicația informatică 3 proiecte din Iași.

Primăriile din Iași pot accesa ajutoare financiare cuprinse între 500.000 și un milion de lei, bani acordați de AFM

Finanțarea către primăriile din Iași care au proiecte eligibile se acordă în procent de maximum 90 la sută din cheltuielile eligibile și în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanți. Astfel, unitățile administrativ-teritoriale din Iași care au o populație de până la 4.000 de locuitori pot obține o finanțare maximă de 500.000 lei, iar primăriile cu o populație de peste 4.001 locuitori pot primi de la AFM suma de 1.000.000 lei, bani ce vor fi utilizați pentru modernizarea iluminatului public. Până în prezent, nicio primărie din Iași nu a solicitat banii de la stat.

Ieșenii vor achiziționa 36 de mașini noi prin programele Rabla Clasic și Rabla Plus 2020

Alte programe derulate de AFM sunt cele destinate schimbării mașinilor vechi din parcul auto din România cu altele noi, cu ajutorul unor vouchere de la stat. Cele două programe derulate în anul 2020 sunt Rabla Clasic și Rabla Plus. În cadrul programului Rabla Clasic, în urma verificărilor efectuate de specialiștii AFM la cele 48 de dosare depuse, au fost aprobate 17 dosare pentru 20 de autovehicule (20 de prime de casare a câte 6.500 de lei, 8 ecobonusuri pentru autovehicule noi cu CO2,96g/km NEDC/GPL/GNC în valoare de 1.000 de lei și 5 ecobonusuri pentru autovehicule hibrid în valoare de 2.500 de lei), cu o valoare totală aprobată de 150.500 de lei.

Ieșenii vor achiziționa cu ajutorul tichetelor 5 mașini electrice hibrid și alte 11 autovehicule pur electrice

În programul Rabla Plus 2020 au fost depuse 26 de dosare pentru 31 de ecotichete (din care 7 ecotichete în valoare de 20.000 de lei pentru achiziționarea autovehiculelor electrice hibrid și 24 de ecotichete în valoare de 45.000 de lei pentru achiziționarea autovehiculelor pur electrice) cu valoarea solicitată de 1.220.000 de lei. În urma verificărilor dosarelor depuse de ieșeni au fost aprobate 14 dosare pentru 16 ecotichete (din care 5 ecotichete în valoare de 20.000 de lei pentru achiziționarea autovehiculelor electrice hibrid și 11 ecotichete în valoare de 45.000 de lei pentru achiziționarea autovehiculelor pur electrice) cu o valoare totală aprobată de 595.000 de lei.

Ieșenii vor putea depune dosarele în Programul Casa Verde Fotovoltaice 2020 începând cu luna octombrie 2020

O nouă sesiune de depunere a proiectelor în cadrul unui alt program derulat de AFM, Programul Casa Verde Fotovoltaice, ar putea începe din luna octombrie 2020. Ieșenii au obținut 768.000 de lei în cadrul acestui program în ultimii 5 ani, bani obținuți pentru montarea de panouri fotovoltaice pe locuințele din mediul rural.

Adauga un comentariu