Cel mai în vârstă fermier din Iași are 99 de ani, potrivit datelor furnizate de Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA). Fermierul din Iași exploatează 1,94 de hectare de teren agricol. Agricultorii mai pot depune cererile unice de plată la APIA până la finalul lunii mai 2025
În județul Iași sunt mai mulți fermieri în vârstă care exploatează terenuri agricole. Cel mai în vârstă are 99 de ani și este urmat de alți doi fermieri, care au 99, respectiv 98 de ani. Suprafețele agricole exploatate de cei trei fermieri sunt 1,83 hectare, 4,21 hectare și 1,94 de hectare. Fermierul care are 98 de ani a primit 1,479,91 lei de la APIA, pentru anul 2024. În această perioadă se desfășoară campania de depunere a cererilor unice la APIA. Până în prezent, din Iași au fost depuse 3.406 cereri în campania 2025.
Cel mai în vârstă fermier din Iași are 99 de ani
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește fermierilor că pot depune cererea de plată până la 30 mai 2025, utilizând aplicația geospațială AGI Online, potrivit instrucțiunilor de utilizare disponibile în interfaţa aplicaţiei, pe site-ul APIA www.apia.org.ro, fără a fi necesar să se prezinte la Centrele APIA. Pe de altă parte, cei care accesează scheme din sectorul zootehnic trebuie să se prezinte conform programării stabilite cu funcționarii APIA, în vederea completării declarației sector zootehnic în aplicația dedicată sectorului zootehnic, înainte de accesarea AGI Online.
Funcționarii APIA vor contacta fermierii în vederea programării pentru depunerea cererilor de plată. Aceștia apelează la înțelegerea fermierilor și îi roagă să se respecte data și ora programării la APIA, în vederea depunerii în timp util a cererii de plată pentru anul 2025. Inspectorii APIA au derulat și campanii de informare a fermierilor, înainte de a depune cererile în aplicația AGI Online.
Noi reguli pentru fermierii din Iași care vor subvenții și în 2025
La completarea cererii, fermierii care sunt beneficiari APIA își vor actualiza informațiile din cererea de plată pentru Campania 2025. Se va completa o singură cerere de plată, chiar dacă solicitantul utilizează suprafeţe de teren și/sau deține exploatații cu cod ANSVSA în diferite localităţi/judeţe. Responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparţine fermierului şi/sau autorităţii care a emis/atestat aceste documente, după caz. Materialele de informare (afiș, pliante, broșură, ghiduri) aferente Campaniei 2025, legislația aferentă, informațiile detaliate pentru accesarea fiecărei măsuri de sprijin/intervenții și listele cu UAT-uri eligibile pentru Măsura 10, DR-01, DR-02, DR-03, DR-09, DR-10, DR-11, pot fi consultate la Centrele APIA și pe site-ul instituției: www.apia.org.ro. Fermierii trebuie să știe că anul acesta a fost introdus un nou control. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) și inspectorii APIA vor verifica agricultorii din Iași într-un control mixt, organizat pentru prima dată anul acesta. Dacă sunt găsiți cu nereguli de inspectorii de muncă, fermierii riscă să fie excluși de la plata subvențiilor. Atât tinerii fermieri, cât și cei care exploatează terenurile de foarte mulți ani primesc subvențiile de la APIA. Cel mai în vârstă fermier din Iași are 99 de ani, potrivit datelor furnizate de APIA.