Titlurile zilei

Cel mai mare salariu din Iași este de 30.000 de euro. Un IT-ist este în topul celor mai bine plătiți angajați. Economist: „Își face cu siguranță banii din contracte de pe piața globală”

Publicat: 30 ian. 2021
Dan Chirleșan, economist, Ciprian Necula, director adjunct al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, Maria Andronache, director al Direcției Județene de Pensii Iași
Potrivit specialiștilor din Iași, domeniul IT este unul dintre cele mai dezvoltate domenii, în ultimii 10 ani, de aceea și salariile oferite acestor angajați au ajuns la un nivel comparativ cu cele din străinătate, unde pozițiile de top sunt plătite cu zeci de mii de euro, lunar

Cel mare salariu din Iași este 143.695 de lei brut, aproape 30.000 euro, și este încasat de un IT-ist. Un senior manager din Iași ridică lunar 64.662 de lei, salariul net. În topul celor mai bine plătiți angajați din Iași sunt persoane care lucrează în domeniul IT, servicii, dar și un angajat din mediul universitar public. Potrivit specialiștilor din domeniu, ieșenii au câștigat 3.305 lei pe lună, ca salariu mediu net, în anul 2020

Un IT-ist câștigă cel mai mare salariu din Iași, potrivit datelor furnizate de Direcția Județeană de Pensii (DJP) care a realizat un top 10 al celor mai bine plătiți angajați din județ, din mediul privat sau de stat. Pe prima poziție în ceea ce privește cel mai mare salariu încasat de un ieșean, în anul 2020, se află salariul unui specialist care lucrează în domeniul IT. Salariul încasat lunar este 143.695 lei brut, aproape 30.000 de euro, respectiv 64.662 de lei, salariul net. Pe primele 5 poziții, ca nivel salarial, se află ieșenii care activează în domeniul IT & Outsourcing, care lucrează pe cele mai importante funcții din firmele unde sunt angajați. Astfel, pe locul 2, ca nivel salarial, este tot un IT-ist din Iași, care câștigă 82.957 lei brut, respectiv 37.330 de lei net, coleg cu cel mai bine plătit ieșean.

Pe următoarele poziții se află angajații din Iași care câștigă 75.745 de lei, 72.789 de lei și 70.781 de lei, lunar, salarii brute. Aceștia primesc, în medie, în mână, 30.000 de lei lunar. Pe poziția 6, potrivit topului realizat de DJP, salariul încasat de un ieșean din mediul universitar public este 70.751 de lei, salariul brut, unul dintre cele mai mari venituri înregistrate în anul 2020. Pe pozițiile 7, 8 și 9, salariile cele mai mari din Iași sunt tot cele din domeniul IT, fiind vorba de salarii brute în valoare de 70.472 de lei, 69.305 lei și 67.859 de lei. Pe ultima poziție din topul 10 al celor mai mari venituri încasate de ieșeni, în anul 2020, este salariul brut în valoare de 67.774 de lei, încasat de un angajat din domeniul servicii, 30.498 lei salariul net.

„Toate aceste poziții sunt ocupate de angajați care activează în sectorul privat. Din cei 10 angajați despre care vorbim, 7 lucrează în zona IT, deci aici sunt cele mai mari salarii”, spune Maria Andronache, directorul CJP Iași.

Cel mai mare salariu încasat în anul 2019 a fost de 80.703 lei brut.

Cel mai mare salariu din Iași este al unui IT-ist care lucrează de mai mulți ani la o companie de top, din domeniu

Astfel, 7 din cele 10 salarii din topul celor mai bine plătiți ieșeni, în anul 2020, sunt din domeniul IT. Potrivit specialiștilor din Iași, acest domeniu s-a dezvoltat foarte mult în ultimii 10 ani, de aceea și nivelul salarial a crescut semnificativ. Angajații din domeniul IT & Outsourcing lucrează atât la companii străine, cât și la firme românești, reușind să avanseze în carieră. Sunt persoane care câștigă lunar și peste 60.000 de lei, cum este cazul celui mai bine plătit ieșean.

„Și mediul privat produce salarii mari. Nu sunt plătiți bine doar angajații de la stat. E bine să se specifice faptul că un contributor din industria IT care câștigă acest salariu își face cu siguranță banii din contracte de pe piața globală”, susține economistul Dan Chirleșan, conf. univ. dr. la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor – UAIC.

Potrivit specialiștilor de pe piața muncii, cei mai bine plătiți angajați sunt programatorii arhitecți, programatori seniori sau senior manageri. Programatorii începători primesc între 2.500 și 6.000 lei, iar designerii între 4.000 și 9.000 lei. Salariul cel mai mic îl primește un game-tester (testează jocurile video-n.r.), care încasează între 2.000 și 3.000 lei, iar cele mai mari, pe lângă programatorii arhitecți sau programatorii seniori, sunt ale senior managerilor din sector, cu un venit de 30.000 lei pe lună. Printre marile companii din Iași, unde angajații cu vechime primesc salarii mari, sunt: Amazon, Appsbroker, Java Developer, Continental, Endava și Ness.

Iașul este pe locul 3 la nivel național ca număr de angajați în domeniul IT& Outsourcing, după București și Cluj

Potrivit specialiștilor, din 110.000 de angajați din toată țara în domeniul IT, 20.000 sunt din Iași. Mai mult, Iașul a devenit un incubator de profesioniști, prin facultățile pe care le are, anual ieșind de pe băncile universităților 2.500 de specialiști. În anul 2020 erau înregistrate peste 1.100 de companii care activează în domeniu, în Iași.

În anul 2018, municipiul Iași a urcat în clasamentul celor mai importante centre IT din România, orașul fiind desemnat „Emerging City of the Year”, un premiu care asigură recunoașterea celui mai activ centru în dezvoltarea din sectorul IT. Joburile din domeniul IT au atras tot mai mulți tineri care au vrut să-și schimbe domeniul de activitate, cum este și cazul lui Vlad Bîrgu, fost tenor, devenit IT-ist începător în urmă cu câteva luni. Potrivit specialiștilor de pe piața muncii, domeniul este în plină dezvoltare. O parte din foștii angajați au deschis mici firme în IT care s-au dezvoltat rapid.

„Sunt și mici companii cu un număr de angajați de 10-20 de persoane, firme care s-au dezvoltat rapid. O parte din cei care lucrau la marile companii străine au decis să-și facă propria afacere. Este un domeniu care s-a dezvoltat la Iași, în ultimii 5 ani, cel puțin, și cu siguranță se va dezvolta în continuare. Angajatorii plătesc salarii tot mai mari în acest domeniu”, susține Ciprian Necula, director adjunct al AJOFM Iași.

Ieșenii au câștigat în anul 2020 un salariu mediu net de 3.305 lei, în creștere față de anii precedenți

Potrivit datelor furnizate de Direcția Județeană de Statistică (DJS), ieșenii au câștigat 3.305 lei pe lună ca salariu mediu net în luna noiembrie 2020. Acesta a crescut în anul 2020, comparativ cu anul 2019. Câștigul salarial în luna noiembrie 2020 a fost ușor mai ridicat față de luna similară din 2019, dar și pe alte luni din anul anterior raportării DJS. În perioada 2017-2020, salariul mediu net a crescut în domeniul agriculturii, silviculturii și pescuitului, dar și în cel al serviciilor. Astfel, cel mai mare salariu brut lunar încasat de un specialist din agricultură a fost de 5.070 de lei, 6.823 de lei în domeniul producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, 5.723 de lei în domeniul captarea și distribuția apei, 8.884 de lei în informații și comunicații sau 8.248 de lei în administrație publică.

Conform documentelor oficiale, efectivul de salariați din județul Iași, la data de 30 noiembrie 2020, a fost de 176.500 de persoane. Numărul de salariați a fost în scădere cu 1.007 persoane față de luna noiembrie 2019. Procentual, raportul arată o scădere cu 0,6 la sută față de anul 2019. Cu toate acestea, se înregistrează o creștere cu 64 de persoane față de luna octombrie 2020.

Comentarii
 • Combinatia antre IT si mediul universitar este foarte benefica. Unul din soti sa fie inginer senior IT iar cealalat sa lucreze la facultatea de IT, pai se umplu de bani. E o onoare sa fie urmariti pe pagina de socializare.
  E un model usor de realizat: pleci din boston, gasesti un fraier loco, dai blana, urmeaza casatoria, poc torni un borac si ai acte de Iasi.
  Cu jobul tot asa simplu: lumpenul trage tare, tu te faci ca ploua, pila te baga la buget si curg banii.
  Iti iei vila la periferie, tot confortul, apa curata, curte pavata, pui trandafiri si vita de vie, ai unde parca Dacia, liniste si pace dimprejur.
  Vacante-vacante, pleci afara de cateva ori pe an, haleala doar pe comanda (mai faci si reclama), haine de firma toata familia, ochelari pentru miopie si tutun bun pentru senior.
  Deci se traieste bine din IT, chiar daca nu intelegi politica. Mergi cu turma.
  Nasol e doar momentul cu juniorul si scoala. Forever.

 • poate 30 000 mii de lei ?! chiar si asa e foarte mult, nu e vreo eroare si e defapt 3000 de lei ( trei zeci de milioane vechi lunar?)

 • @Secretara literala IT…pe langa ca esti o analfabeta ( vezi antre, cealalt si alte exprimari legate cu sarma ) mai esti si proasta. Mai da-te-n rasa ma-tii de comentatoare si vezi-ti de saracia ta ca suntem satui de experti in scoala vietii asa ca tine.

  @salariu….ti se pare ca un salariu lunar de 3000 de lei este unul mare ? Depinde ce muncesti pentru acei bani….

 • Directorul EcoPiata e mult peste primul loc !!!!! Bzi faceți niște verificări ‘ angajații ECO piata au niște salarii imense ‘ din aceasta cauza nu mai au bani sa plătească un om de la
  Poliția locală sa păzească pe timpul nopții !!! Piata alexandru și nicolina sunt fără paza pe
  Timpul nopții !!!

 • pt. @baba: stiai ca se poate face o cerere de scutire la impozit? mentionezi ca nu ai de unde… o duci ti-o aproba si esti scutit de impozitare ca it-istii, de ce nu faci asta (in loc sa comentezi)?

 • Blea, davampulamea de besinosi nestiutori !
  Stie fiu-miu, blea, mai mult despre planete decat voi despre impozite.
  Pai ce impozit sa âi iei guvidului care fumeaza la coltul casei cu protexu pe cap ? Asa, chelbios cum e !
  Guvidu meu sta acasa cu lumpenul borac, eu merg la universitate (bugetara) ca sa pot fii vaccinata, de ce sa plateasca senior enginerul meu impozit la Cluj ?

 • Majoritatea celor cu salariu foarte mare din IT coordonează câțiva angajați în domeniu pe care ii și…..” jupoaie ” nițel și iese plus valoare

 • Bagami-as poola in guura voastra de it-isti si cu porcariile voastre cu tot! Intrati cu porcarii peste orice pagina deschide omul sau aplicatie de care are nevoie. Asta nu inseamna munca. Asta inseamna o mare porcarie. Sa ma piss pe voi cu rahaturile voastre cu tot!

Adauga un comentariu