Local

Salariul mediu net în județul Iași este de 3.389 lei. Cifre mai mari în această stare de alertă a pandemiei COVID-19 pentru angajații din sectoarele de activitate ieșene

Publicat: 23 sept. 2020
În starea de alertă cauzată de pandemia COVID-19, salariul mediu net, în județul Iași, a crescut cu câteva procente în luna iulie 2020, conform datelor Direcției Județene de Statistică Iași
Salariul net în județul Iași a crescut în starea de alertă cauzată de pandemia COVID-19, ieșenii câștigând cu câteva procente mai mult în luna iulie față de luna iunie

Salariul mediu net a crescut în județul Iași în lunile de vară din 2020. Direcția Județeană de Statistică Iași a arătat că în perioada în care s-a intrat în starea de alertă cauzată de pandemia COVID-19, media salarială pe domenii de activitate a crescut cu câteva procente față de lunile în care a fost stare de urgență. Cu toate acestea, s-a înregistrat o scădere a salariaților, în județul Iași, în luna iulie 2020

Salariul mediu net a crescut în județul Iași în perioada lunilor de vară din 2020, după ce țara noastră a intrat în stare de alertă cauzată de pandemia de COVID-19. După ieșirea din starea de urgență și reluarea unor activități economice, media salarială a cunoscut o ușoară creștere. De altfel, Direcția Județeană de Statistică (DJS) Iași a arătat că în perioada în care s-a intrat în starea de alertă cauzată de pandemia COVID-19, media salarială, pe domenii de activitate, a crescut cu câteva procente față de lunile anterioare. Pe de altă parte, s-a înregistrat o scădere a salariaților în județul Iași în decursul lunii iulie din 2020.

Salariu net în creștere în județul Iași. Cifre prezentate de Direcția Județeană de Statistică

În luna iulie 2020, în perioada stării de alertă cauzată de pandemia COVID-19, salariul mediu net a crescut cu 4,4 la sută peste luna iunie 2020. S-a ajuns la un câștig mediu net de 3.389 lei. În plus, media salarială netă, în județul Iași, a fost mai mare cu 0,5 la sută față de cea pe țară.

„În luna iulie 2020, câștigul salarial mediu nominal brut, în județul Iași, a fost de 5.408 lei, respectiv cu șase la sută mai mult față de luna iulie 2019. Salariul mediu net a fost de 3.389 lei, respectiv cu 7,9 la sută față de luna iulie 2019. Comparativ cu luna anterioară, respectiv iunie 2020, s-a înregistrat o majorare a câștigului net cu 4,4 la sută și a câștigului brut cu 3 la sută. Față de media pe țară, câștigul salarial mediu net din județul Iași, realizat în luna iulie 2020, a fost mai mare cu 0,5 la sută”, au menționat reprezentanții DJS Iași.

Cele mai bine plătite domenii din județul Iași în perioada stării de alertă. Salarii peste medie în pandemia COVID-19

În perioada stării de alertă cauzată de pandemia de COVID-19, salariul mediu net a crescut în domeniul agriculturii, silviculturii și pescuitului, dar și în cel al serviciilor.

„Pe grupe mari de activități, evoluția câștigului salarial mediu nominal net în luna iulie 2020 comparativ cu iulie 2019, respectiv iunie 2020, are o evoluție specifică. Pe sectorul agricultură- silvicultură și pescuit, în luna iulie 2020 s-a înregistrat o creștere cu 5,6 la sută față de luna iunie 2020. În sectorul industrie și construcții, creșterea a fost de 0,2 la sută în luna iulie față de luna iunie. De asemenea, în sectorul serviciilor s-a înregistrat o creștere de 5,9 la sută în această perioadă de timp”, au mai spus reprezentanții DJS Iași.

Mai puțini salariați în Iași în perioada pandemiei. Cum arată datele prezentate de DJS?

Chiar dacă salariul mediu net din județul Iași a crescut în perioada stării de alertă, numărul de salariați a fost ceva mai scăzut. Datele DJS Iași arată o scădere ușoară a salariaților în luna iulie 2020 față de luna anterioară.

„Efectivul de salariați din județul Iași la data de 31.07.2020, a fost de 175.416 persoane. Cifra este în scădere cu 2015 persoane față de luna corespunzătoare din anul 2019. Practic s-a înregistrat o scădere cu 1,1 la sută față de anul trecut a salariaților din județul Iași. De asemenea, cifra este mai redusă cu 51 de persoane comparativ cu sfârșitul lunii iunie 2020”, au mai precizat reprezentanții DJS Iași.

Adauga un comentariu