Local

Cel mai râvnit teren din Iași rămâne în posesia Penitenciarului! Avem motivarea! Ce au spus judecătorii despre sentința emisă în procesul cu Consiliul Local!

Publicat: 22 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cel mai râvnit teren din Iași rămâne în posesia Penitenciarului Avem motivarea Ce au spus judecătorii despre sentința emisă în procesul cu Consiliul Local
Judecătorii au emis motivarea în sentința dată în procesul dintre Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași și Consiliul Local

Cel mai râvnit teren din Iași rămâne în posesia Penitenciarului! Judecătorii de la Tribunalul Iași au emis motivarea sentinței date în procesul cu Consiliul Local! Reprezentanții pușcăriei din Copou doresc extinderea și aprobarea PUZ-ului pentru acest obiectiv

Cel mai râvnit teren din Iași rămâne în posesia Penitenciarului! Judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au dat publicității motivarea sentinței emise în procesul cu Consiliul Local!

În urmă cu câteva zile, magistrații au admis acțiunea formulată de Penitenciarul Iași .

„Instanța admite acțiunea formulată de reclamantul Penitenciarul Iași în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local Iași. Anulează HCL nr. 264 din 28 iunie 2019. Obligă Consiliul Local Iași să emită, conform solicitării reclamantului, actul administrativ de aprobare a Planului Urbanistic Zonal Iași, strada Dr. Vicol, nr. 10, întocmit în vederea modificării / actualizării PUZ-ului aprobat prin HCL nr. 251 din 26 mai 2008, în vederea construirii de noi obiective pe teren în administrare, în condițiile stabilite prin avizul de oportunitate nr. 933 din 11 octombrie 2018”, au precizat judecătorii. Decizia nu este definitivă.

Judecătorii au făcut publică motivarea sentinței emise în procesul dintre Penitenciarul Iași și Consiliul Local!

Prin acțiunea depusă pe 22 noiembrie 2019, Penitenciarul Iași a solicitat anularea Hotărârii Consiliului Local nr. 264 din 28 iunie 2019, prin care a fost respins Planul Urbanistic Zonal (PUZ) solicitat de administrația închisorii din Copou.  Mai exact, reprezentanții pușcăriei au precizat că Axlines Studio SRL ar fi trebuit facă demersuri de elaborare a documentației pentru modificarea / actualizarea Planului Urbanistic Zonal Iași, în vederea construirii de noi obiective pe teren în administrare. Dar Consiliul Local Iași a respins această cerere, fără a motiva hotărârea.
Cei de la Penitenciar au mai menționat că doresc să facă o nouă investiție. Mai exact, aceștia vor să ridice un nou pavilion de detenție la Penitenciarul Iași. „Prin extinderea spațiilor de cazare ale deținuților s-ar diminua supra-aglomerarea din sistemul penitenciar, iar unitățile penitenciare ar respecta legislația europeană în materie de cazare a deținuților”, au afirmat cei de la Penitenciar.

Cel mai râvnit teren din Iași rămâne în posesia Penitenciarului: „Guvernul a luat măsuri pentru îmbunătățirea spațiilor de cazare!”

Prin Memorandumul din 26 aprilie 2016, aprobat de Guvernul României, s-a dispus luarea de măsuri necesare îmbunătățirii condițiilor de detenție din penitenciare.
„La nivelul Penitenciarului Iași este necesară realizarea unui Pavilion nou de detenție pentru a respecta standardele de cazare impuse prin Normele Europene și prin Ordinul ministrului de Justiție din 17 octombrie 2017. Pentru anul 2019 au fost alocate fonduri necesare întocmirii Studiului de fezabilitate al Pavilionului nou de deținere, demers ce nu poate fi finalizat fără ca PUZ să fie actualizat. De asemenea, prin Raportul Avocatului Poporului, în urma vizitei din ianuarie 2018, se evidențiază ca principală problemă supra-aglomerarea, care duce la apariția altor disfuncționalități privind condițiile de cazare improprii, imposibilitatea igienei și asistenței medicale corespunzătoare, apariția stărilor conflictuale între deținuți”, au subliniat reprezentanții Penitenciarului Iași.

Conform acestora, elementul determinant îl reprezintă Hotărârea-pilot din 25 aprilie 2017 pronunțată de C.E.D.O., care a solicitat Statului Român ca, în termen de 6 luni de la data rămânerii definitive a hotărârii, să furnizeze un calendar exact pentru punerea în aplicare a măsurilor generale adecvate pentru soluționarea problemei supraaglomerării carcerale și a condițiilor inadecvate de detenție, în conformitate cu principiile Convenției.

Consilierii au dorit mutarea sediului Penitenciarului Iași din Copou

De cealaltă parte, Consiliul Local a dorit mutarea sediului Penitenciarului Iași din cartierul rezidențial Copou.
„Având în vedere că amplasamentul actual al Penitenciarului Iași se află în intravilanul municipiului, într-o zonă preponderent de locuire, fiind înconjurat de locuințe individuale și cartiere de locuințe colective, precum și în proximitatea unităților de învățământ, se recomandă mutarea / relocarea acestuia într-o zonă care să corespundă specificului activității”, au afirmat consilierii.

Ce au spus judecătorii referitor la procesul dintre Penitenciarul Iași și Consiliul Local

Judecătorii ieșeni au afirmat că hotărârea Consiliului Local ar fi trebuit să fie motivată corect.

„Motivarea reprezintă o obligație generală, constituțională, aplicabilă fiecărui act administrativ, respectiv o condiție de legalitate externă a actului, care face obiectul unei aprecieri in concreto, după natura acestuia și contextul adoptării sale, având ca scop menționarea clară și neechivocă a raționamentului ce a determinat adoptarea sa sub un anumit conținut. Motivarea unei decizii administrative nu poate fi limitată la enumerarea generică a prevederilor legale ce reglementează competența emitentului în materie de urbanism, ci trebuie să conțină și elementele de fapt care să permită destinatarului să cunoască și să verifice temeiurile actului administrativ și să permită instanței exercitarea controlului de legalitate”, au afirmat judecătorii.

Conform acestora, simpla referire a Consiliului Local Iași la diferite avize și temeiuri legale nu este de natură a satisface exigența motivării actului administrativ. Mai mult, judecătorii au susținut că nu rezultă din documentația depusă la dosar care ar fi argumentele pentru care avizul a fost emis nefavorabil, pentru a se putea verifica existența unei eventuale neconformități cu cerințele legale.

„Simpla existență a unui aviz nemotivat nu poate constitui un obstacol în avizarea modificărilor PUZ solicitate de reclamant, atât timp cât autoritatea publică locală nu invocă și nici nu dovedește existența vreunei deficiențe a documentației depuse de reclamant”, au subliniat magistrații cu privire la procesul dintre Penitenciarul Iași și Consiliul Local.

Astfel, cel mai râvnit teren din Iași rămâne în posesia Penitenciarului, iar Consiliul Local  este obligat de judecători să emită actul administrativ de aprobare a Planului Urbanistic Zonal.

Adauga un comentariu