Un tablou semnat de Peter Paul Rubens, evaluat la 40 de milioane de euro și cântărind peste 350 de kilograme, este expus la Palatul Culturii din Iași. Lucrarea nu impresionează doar prin valoare sau dimensiuni, ci și prin sistemul de securitate extrem de riguros, care o protejează zi și noapte
Muzeul de Artă din cadrul Palatului Culturii din Iași găzduiește cel mai valoros tablou aflat într-un muzeu din România: „Cezar primind capul lui Pompei”, o lucrare monumentală, semnată de celebrul pictor flamand Peter Paul Rubens. Evaluată la nu mai puțin de 40 de milioane de euro, piesa de colecție reușește să atragă vizitatori din toate colțurile țării, dar și din străinătate. Dincolo de impactul artistic și simbolic, tabloul ridică o întrebare importantă: cum se păzește, de fapt, o astfel de comoară?
Securitate de nivel militar pentru tabloul de 40 de milioane de euro de la Iași
Pentru a proteja această operă de artă unică, autoritățile au pus în aplicare un sistem de securitate fără precedent în România. Tabloul este supravegheat, în fiecare zi, de pază armată. În orice moment al zilei, șapte persoane sunt prezente în Palatul Culturii: patru pompieri și trei agenți de securitate înarmați cu muniție de război. Pe lângă resursa umană, spațiul este dotat cu senzori de mișcare, senzori de fum și un sistem de alarmă care se activează instantaneu la cea mai mică abatere.
„Avem pază armată 24/24, senzori de mișcare, senzori de fum. Este păzit foarte bine, este imposibil să poată fi furat, asta și fiindcă noi suntem în săli fără geamuri. La orice oră din zi sau din noapte, noi avem șapte oameni care sunt prezenți în Palat. Patru pompieri și trei de la pază. Oamenii de la pază sunt cu pază armată, adică au pistol cu muniție de război. La ora 17:00 se securizează toată încăperea, se armează și, din momentul acela, la orice mișcare, sună alarma în tot Palatul. Se avertizează tot, iar în două minute ajung și mașinile de intervenție”, a declarat Andrei Apreotesei, managerul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.
Totodată, pentru un plus de protecție, se pregătește montarea unei sticle securizate și a unor senzori de proximitate, o tehnologie nouă pentru muzeele din România, deja comandată și aflată în curs de implementare.
„Urmează, în săptămânile ce vin, să avem o sticlă securizată pe care să o punem în fața tabloului și, totodată, senzori de apropiere, care sunt un modul cu totul și cu totul nou pentru muzeele din România. Sunt deja comandate si urmează să le avem în perioada imediat următoare. Așadar, aducem măsuri noi de securitate”, a adăugat Andrei Apreotesei, managerul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.
O operă cu o istorie fascinantă, păzită ca un tezaur național
Lucrarea monumentală are o istorie impresionantă. A fost achiziționată în 1845, din Paris, de către pașoptistul Scarlat Vârnav, împreună cu alte 12 tablouri din colecția unui marchiz francez, pentru a pune bazele primei pinacoteci naționale din Principatele Unite. Din 1860, tabloul se află în patrimoniul Pinacotecii Naționale, astăzi, parte a Muzeului de Artă al Moldovei.
Este una dintre cele mai mari lucrări realizate de Paul Rubens și, conform cercetărilor, a doua ca dimensiune din întreaga sa creație. Cu rama inclusă, pictura depășește 350 de kilograme și măsoară peste doi metri în lungime. În ciuda importanței sale, valoarea exactă a fost necunoscută până de curând, când o reevaluare oficială a stabilit un preț de 40 de milioane de euro, propulsând lucrarea în fruntea clasamentului celor mai scumpe tablouri aflate în colecțiile muzeale din România.
„Nu s-a știut de această valoare, pentru că nu s-a făcut o evaluare recentă. Ultima evaluare era undeva de la începutul anilor ʼ90 și, iată că, între timp, lucrurile s-au schimbat foarte mult. Va fi primul tablou cu o sticlă securizată, și propunerea noastră către colegii de la Muzeul de Artă este ca, rând pe rând, fiecare tablou pe care îl vom expertiza și îl vom evalua să beneficieze de o astfel de lucrare suplimentară”, spune Andrei Apreotesei, managerul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.
Cel mai scump tablou din România, evaluat la 40 de milioane de euro, este expus la Iași. Acesta va avea o sticlă securizată în față și senzori de apropiere.
Ați înnebunit de tot!
Numai aberații debitează acest om….mai ales cind zice și de paza cu roboti în declarațiile trecute,la cum descrie paza tabloului asta te crezi în Ocean 11,12 sau 13.
350???ba voi sunteți duși cu pluta? Poate 35….