Economic Local

Cele mai poluate zile din ultima perioadă au fost înregistrate pe 12 și 13 noiembrie în Iași! Traficul și inversiunea termică sunt principalele cauze ale depășirilor la indicatorul PM10

Publicat: 17 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cele mai poluate zile din ultima perioadă au fost înregistrate pe 12 și 13 noiembrie în Iași Traficul și inversiunea termică sunt principalele cauze ale depășirilor la indicatorul PM10
Stațiile de monitorizare a calității aerului au înregistrat în zilele de 12 și 13 noiembrie 2021 noi episoade de poluare, cele mai mari din această perioadă. Potrivit specialiștilor din cadrul APM Iași, traficul și inversiunea termică sunt principalele cauze ale depășirilor la indicatorul PM10

Stațiile de monitorizare a calității aerului din Iași au înregistrat în zilele de 12 și 13 noiembrie 2021 noi episoade de poluare, cele mai mari din această perioadă. Potrivit specialiștilor din cadrul APM Iași, traficul și inversiunea termică sunt principalele cauze ale depășirilor la indicatorul PM10. Valori crescute s-au înregistrat și pentru poluantul NO2, măsurat în stația de trafic IS-1 Podu de Piatră și stația de fond urban IS-2 Decebal-Cantemir

În zilele de 12 și 13 noiembrie 2021 s-au înregistrat cele mai mari episoade de poluare din Iași, din ultima perioadă. Modificările apărute în cele două zile au fost pe fondul unei accentuate inversiuni termice, cu ceață și calm atmosferic (condiții meteo nefavorabile dispersiei poluanților), potrivit Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Iași. În toate stațiile de monitorizare a calității aerului în care se măsoară PM10 automat s-au înregistrat valori de până la două ori mai mari decât valoarea-limită zilnică (50 de micrograme pe metrul cub).

Astfel, valorile medii zilnice s-au situat între 57 și 106 micrograme pe metrul cub, la indicatorul PM10 – particule în suspensie. Emisiile din traficul auto din cele două zile, la care s-au adăugat cele provenite din arderile pentru încălzirea locuințelor, care s-au intensificat odată cu răcirea vremii și inversiunea termică sunt principalele cauze ale poluării înregistrate în Iași. Agenția pentru Protecția Mediului este instituția care monitorizează, prin stațiile montate în municipiu și în județ, calitatea aerului. În municipiu sunt montate două stații de monitorizare, în Podu de Piatră și zona Decebal – Cantemir, iar, în județ, în comunele Aroneanu, Bosia-Ungheni și Tomești.

A scăzut poluarea din Iași în ultimele două luni, comparativ cu aceeași perioadă din 2020

Potrivit specialiștilor din cadrul instituției de mediu, în lunile septembrie – octombrie 2021 a scăzut poluarea din Iași, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. În perioada analizată, în stația de măsurare a calității aerului din Podu de Piatră, au fost înregistrate 3 depășiri ale valorii-limită zilnice de 50 de microni pe metrul cub, pentru protecția sănătății umane. Posibilele cauze ale depășirilor sunt traficul auto și alte surse locale corelate cu condițiile meteo nefavorabile dispersiei poluanților (inversiune termică și calm atmosferic).

O singură depășire la indicatorul PM10 a fost în Stația de Fond Rural Aroneanu – IS 4, iar, în Stația Tomești, au fost 3 depășiri ale valorii-limită zilnice a indicatorului PM10. Cauzele acestor depășiri sunt surse locale corelate cu condițiile meteo nefavorabile dispersiei poluanților. Cele mai multe depășiri au fost înregistrate în Stația de Fond Rural IS-6 – Bosia-Ungheni. În luna septembrie 2021, pentru indicatorul particule în suspensie PM10 determinat gravimetric s-au înregistrat 12 depășiri ale valorii-limită zilnice de 50 de microni pe metrul cub, precum și alte 3 depășiri, în luna octombrie 2021.

Poluarea din Iași s-a redus la jumătate în ultimii 4 ani, potrivit specialiștilor de mediu

Poluarea din Iași s-a redus la jumătate începând cu anul 2018 până în prezent, însă traficul rămâne principalul factor al poluării. În anul 2018 au fost înregistrate peste 200 de depășiri ale indicatorului PM10, care arată calitatea aerului din Iași, iar, în 2021, acestea sunt în număr de 65 de depășiri. În stația de trafic din Podu de Piatră s-au înregistrat cele mai multe depășiri în 2018, dar și în anii următori. În 2018 au fost 105 depășiri, în 2019 – 54 de depășiri, iar, în 2020, 44 de depășiri. În acest an au fost înregistrate în stația de trafic din Podu de Piatră 20 de depășiri. Astfel, în luna aprilie 2021 au fost 6 depășiri, față de 15, înregistrate în aprilie 2020. În luna mai 2021 nu a fost nicio depășire.

Specialiștii de mediu susțin că principalele cauze ale acestor depășiri sunt traficul intens și alte surse corelate cu condițiile meteo nefavorabile dispersiei poluanților. De aceea, pentru ca Iașul să nu mai fie un oraș poluat, este nevoie ca autoritățile să ia cât mai repede măsuri pentru reducerea traficului rutier.

Adauga un comentariu