Fiecare părinte are o listă cu nume de sfinți pentru copilul lor care abia urmează să se nască. Aceasta este o tradiție care dăinuie de foarte multă vreme. Există foarte multe opțiuni, iar fiecare părinte poate alege orice nume care-i surâde.
Cum se aleg numele de sfinți pentru copii?
Unele dintre cele mai frecvente nume de sfinți pe care le auzim în țara noastră sunt Andrei, Ioana, Maria, Ioan, Ana. Totuși, există mult mai multe variante care pot avea o semnificație la fel de puternică. După regulile bisericii, nou-născuții trebuie să fie botezați cu numele unui sfânt din calendarul religiei ortodoxe.
Este o tradiție foarte veche, iar părinții obișnuiesc să aleagă numele copilului în funcție de perioada în care s-a născut. Dacă nou-născutul vine pe lume cu câteva zile înainte sau după o sărbătoare a unui anumit sfânt, de obicei, va primi numele respectivului. Părinții pot asculta și de recomandările rudelor, nașilor, în special, dar și a preotului care urmează să săvârșească slujba botezului.
Se spune că sfântul ales îl va veghe și îl va ocroti pe micuț pe tot parcursul vieții sale.
Copiii care rămân fără nume al unui sfânt vor rămâne fără protector și fără mijlocitor către Dumnezeu.
Preoții susțin că la botez copilul trebuie să primească un singur nume (acela de sfânt). Totuși, în zilele noastre, părinții aleg două sau chiar mai multe prenume pentru copiii lor.
Uneori, alegerea se poate baza și pe numele unei rude sau cunoștințe apropiate care au decedat recent sau care au făcut ceva special pentru familia în cauză.
Cele mai populare nume de sfinți pentru băieți și semnificațiile acestora
Unul dintre cele mai întâlnite nume de băieți este Andrei. Acesta vine de la Sfântul Andrei care a fost un apostol al lui Iisus și este considerat ocrotitorul nostru. Ziua sa este sărbătorită pe 30 noiembrie. Numele Andrei poate semnifica putere, bărbăție. Persoanele care poartă acest nume sunt curajoase.
Ionuț este un alt nume foarte popular. Acesta este un derivat de la numele Sfântului Ioan Botezătorul. Acesta este celebrat pe data de 7 ianuarie. Originea acestui cuvânt vine din ebraică, unde termenul înseamnă „milostiv”. Persoanele cu acest nume mai sunt numiți și „dar de la Dumnezeu”.
Cele mai răspândite nume sfinte de fete
Printre fete este foarte popular numele de Maria sau Ana-Maria. Acestea sunt legate de Fecioara Maria și de mama sa (Ana). Semnificația acestui nume este corelată cu apa, marea. Mulți spun că poate fi o „mare a amărăciunilor”.
De asemenea, în ebraică semnifică un „copil dorit” sau „a avea mila” sau chiar grație.
Nume ale sfinților mai puțin cunoscuți
Există și nume mai puțin populare, însă care încep să se răspândească în zilele noastre. Anastasia este unul dintre ele. Acesta este de origine greacă și vine de la Sfânta Muceniță Anastasia care a trăit în Roma. Numele poate însemna „înviere” sau „nemuritor”.
Deși, v-ar putea surprinde, Fabian este un nume de sfânt. Acesta înseamnă „boabă” sau „cultivator de fasole”. Sfântul Fabian a fost Papa în secolul al III-lea.
În ziua de astăzi, se găsesc peste tot internetul liste cu nume de sfinți pentru nou-născuți și începem să descoperim cât mai multe variante.