Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, este de părere că numărul mare de centrale de apartament este unul dintre motivele poluării uriașe din Capitală. Astfel că, el vine cu o propunere pentru Primăria Bucureștiului: vrea să nu mai fie emisă nicio autorizație de construire fără centrală comună, cel puțin la nivel de bloc.
Ministrul Mediului spune că poluarea din București nu este decât o consecință a faptului că, „de 20 de ani, cel puțin, nu s-a luat nicio măsură pentru reducerea poluării, nici pe poluarea industrială, nici pe poluare casnică din încălzirea rezidențială. Sunt din ce în ce mai multe centrale termice individuale pentru că nu merge sistemul centralizat de termoficare.”
Ce soluție a găsit Tanczos Barna pentru eliminarea poluării din București
Ministrul Mediului consideră că o centrală pentru fiecare apartament „aduce poluarea la nivelul solului, mai aproape de sol.”
„Noi am propus Primăriei să nu mai emită nicio autorizație de construire fără centrală comună, cel puțin la nivel de bloc, pentru că o centrală pentru fiecare apartament, aduce poluarea la nivelul solului, mai aproape de sol. Cu cât aceste centrale sunt mai jos, cu atât este mai rău. Cu cât aceste centrale au un coș la 40 – 50 metri, cu atât e mai bine. De aceea e preferat un sistem centralizat de încălzire și apă caldă.
Așteptăm, aceste PUZ-uri și modificări sunt clare. Sper să ajungem la un moment dat la o decizie fermă în care să nu mai emită autorizație de construire pentru blocuri noi fără centrala comună. Și încălzirea centralizată CET ar trebui să permită acest lucru, dar e mai complicat”, a spus ministrul Mediului, conform Digi24.
Gabriela Firea: „Domnul ministru pierde din vedere faptul că implementarea pachetului de măsuri va necesita un termen minim de 6 luni”
Gabriela Firea îi atrage atenția ministrului mediului, Tánczos Barna, în ceea ce privește implementarea pachetului de măsuri pentru reducerea poluării. Ea este de părere că dacă ministrul nu va fi atent la cele șase luni necesare, primele efecte în reducerea poluării aerului nu vor apărea mai devreme de 2023.
„Săptămâna aceasta am făcut în plenul Senatului o interpelare în atenția domnului Barna Tánczos, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor. Acesta a declarat că una dintre prioritățile mandatului său este combaterea poluării aerului și ca va lansa o dezbatere publică extinsă, pe parcursul acestui an, dedicată combaterii acestui fenomen.
Vom avea, poate, la finalul lui 2021, un pachet de măsuri pentru combaterea poluării, ce va trebui adoptat și, ulterior, implementat.
Numai că domnul ministru pierde din vedere faptul că implementarea pachetului de măsuri va necesita un termen minim de 6 luni, mai ales dacă este vorba de taxarea celor care poluează. Ceea ce înseamnă că primele efecte în reducerea poluării aerului nu vor apărea mai devreme de 2023.
Prin intermediul interpelării, l-am anunțat pe domnul ministru că are deja instrumente, aprobate și implementate, pentru combaterea poluării. La nivelul Capitalei, prin H.C.G.M.B. nr. 325/14.06.2018 a fost aprobat Planul Integrat de Calitate a Aerului în Municipiul București pentru perioada 2018-2022 (P.I.C.A.), după o amplă consultare publică.
Acest plan prevede măsurile pentru reducerea poluării aerului și autoritățile responsabile, respectiv PMB, Primăriile Sectoarelor 1-6, Ministerul Transporturilor prin CNAIR și Metrorex, Ministerul Economiei – prin ELCEN, respective Ministerul Mediului, prin Agenția de Protecție a Mediului București (APMB).”