International

Cetățenia britanică oferită rezidenților din Hong Kong care fug după adoptarea controversatei legi

Publicat: 02 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cetățenia britanică oferită rezidenților din Hong Kong care fug după adoptarea controversatei legi
Cetățenia britanică oferită rezidenților din Hong Kong care fug după adoptarea controversatei legi

Cetățenia britanică oferită rezidenților din Hong Kong. Regatul Unit a anunțat că va oferi cetățenie britanică pentru toți rezidenții din Hong Kong eligibili. Decizia a fost luată după adoptarea de către China a controversatei legi prin care este redusă autonomia metropolei, relatează CNN.

După evaluarea conținutului noii legi adoptate în China, guvernul britanic a concluzionat că ea reprezintă „o încălcare evidentă a autonomiei Hong Kong-ului și o amenințare directă la libertățile individuale ale locuitorilor săi”, a spus ministrul de Externe britanic, Dominic Raab.

În aceste condiții, precizează ministrul de Externe britanic, este și o încălcare clară și serioasă a declarației comune a celor două țări din 1997 care statuează că autonomia metropolei și sistemul său politic distinct de cel al China se vor păstra timp de 50 de ani, până în 2047.

Cetățenia britanică oferită rezidenților din Hong Kong: Atacuri din partea premierului Boris Johnson

„Legea amenință libertățile și drepturile protejate de declarația comună”, a spus în fața legislativului de la Londra prim-ministrul britanic, Boris Johnson.

„Am anunțat în mod clar China că dacă va continua în acest fel, noi vom introduce căi pentru ca cei cu statut special (n. red. – cetățenii fostelor colonii cu statut British National Overseas) să poată intra în Regat, locui și munci aici cu posibilitatea de a obține cetățenia britanică”, a mai adăugat el de la tribuna Parlamentului britanic. Guvernul de la Londra estimează că aproximativ 2.9 rezidenți din Hong Kong sunt eligibili.

Parlamentul Chinei a adoptat marți legea privind securitatea naţională în Hong Kong, creând astfel premisele celei mai radicale schimbări ale modului de viaţă în fosta colonie britanică după revenirea teritoriului sub autoritatea Chinei în urmă cu aproape 23 de ani. Beijingul susţine că legea, care vine ca răspuns la protestele pro-democraţie adesea violente care au avut loc anul trecut în Hong Kong, îşi propune să combată subversiunea, terorismul, separatismul şi ingerinţa forţelor străine în Hong Kong. Ea prevede competenţa justiţiei chineze în atingeri ”grave” la adresa securităţii şi închisoarea pe viaţă pentru crime împotriva securităţii naţionale.

Bărbat arestat pentru că a arborat un steag

Un bărbat care a arborat un steag în favoarea independenţei Hong Kongului este prima persoană arestată în cadrul noii legi a securităţii naţionale în fosta colonie britanică, a anunţat poliţia din Hong Kong, relatează AFP.

„Un bărbat a fost arestat în posesia unui steag pentru independenţa Hong Kongului în cartierul Causeway Bay, încălcând legea securităţii statului”, au anunţat forţele de ordine, care subliniază că prima arestare de la intrarea în vigoare a legii.

Promulgată marţi de către preşedintele chinez Xi Jinping, după ce a fost adoptată de Comitetul Permanent al Parlamentului chinez, o instanţă aflată în subordinea Partidului Comunist Chinez, noua lege permite reprimarea a patru tipuri de infracţiuni privind securitatea statului – subversiunea, secesiunea, terorismul şi complicitatea cu forţe străine.

Legea securităţii naţionale la Hong Kong este denunţată de mai mult țări drept o tentativă de a pune căluş opoziţiei din fosta colonie britanică.

Douăzeci şi şapte de ţări membre ale Consiliului Drepturilor Omului – între care Franţa, Germania, Regatul Unit şi Japonia – au condamnat această lege, iar Statele Unite au ameninţat China cu represalii, promiţând ”să nu stea cu braţele încrucişate”.

Cele 27 de state îndeamnă China să reexamnieze noua lege a securităţii la Hong Kong, care ”ameninţă” libertăţile în acest teritoriu semiautonom, într-un comunicat adresat Consiliului ONU Drepturilor Omului, la Geneva.

 

 

Adauga un comentariu