Sport

CFR Cluj, primul lider cu 3 puncte avans în play-off! Statisticile care o dau campioană

Publicat: 26 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
CFR Cluj primul lider cu 3 puncte avans în play-off Statisticile care o dau campioană

În cel mai slab sezon regulat al lor din ultimii 3 ani, când au și terminat pe primul loc, ardelenii au reușit totuși să intre cu cel mai mare avantaj față de locul doi în ultima parte a campionatului.
De cinci sezoane, de când s-a trecut la campionatul cu play-off și play-out, de fiecare dată, ocupanta primului loc la finalul sezonului regulat a câștigat și titlul. După acest raționament, CFR, cu același Dan Petrescu la timonă, pare scăpată spre al treilea campionat consecutiv, o performanță care n-a mai fost atinsă din perioada 2012-2015, când FCSB reușea ultimul „hatt-trick” în competiția internă.

Paradox: cel mai slab „regulat”, dar cel mai departe de locul doi

De trei sezoane, CFR a terminat de fiecare dată pe primul loc sezonul regulat. În precedentele două ediții de campionat și-a adjudecat la final și titlul. De această dată, formația din Gruia a încheiat primele 26 de runde cu cel mai slab punctaj, doar 52 de puncte, față de 59 (2017/2018) și 54 (2018/2019). Evident și cu cea mai slabă linie de clasament în privința victoriilor (15), remizelor (7) și înfrângerilor (4). În cel mai bun sezon, 2017-2018, avusese 18 victorii, 5 egaluri și doar două înfrângeri.

Chiar și așa, este pentru prima dată când liderul sezonului regulat intră în play-off cu avantaj de trei puncte, cel mai mare din isorie, față de locul secund, ocupat acum de Craiova. În precedentele 4 campionate, avantajul primei clasate față de a doua la startul play-off-ului e fost mereu de numai două puncte, de 3 ori cu rotunjirea „zestrei” din primele 26 de runde. Un semn că în acest sezon pretendentele la coroana formației din Gruia au fost și ele mult mai slabe.

Altă premieră: Cel mai bun atac, cea mai sigură apărare

Din 2015, de când a apărut varianta cu play-off, nicio echipă care încheia sezonul regulat pe primul loc nu reușea să aibă cea mai bună apărare și cel mai bun atac din Liga 1. A reușit-o, în premieră, tot CFR în acest campionat. Clujenii au marcat cele mai multe goluri (51), pe locul secund fiind Viitorul (loc 7, cu 44 de reușite), și au reușit să fie în continuare formația cu cea mai sigură apărare (16 goluri încasate). De trei sezoane, elevii lui Dan Petrescu încasează cele mai puține goluri la finalul primei părți a campionatului, vârful fiind înregistrat în sezonul 2017/2018, când au primit doar 13 goluri!

43 de meciuri a jucat CFR în acest sezon, cele mai multe dintre echipele românești, 26 în Liga 1, 15 în cupele europene, 1 în Supercupă și unul în Cupă, față de 34 U Craiova și 36 FCSB

Adauga un comentariu