Secretele istoriei

Charles Gounod, celebrul compozitor francez

Publicat: 19 mart. 2015
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Charles Gounod celebrul compozitor francez
3

Charles Gounod (n. 17 iunie 1818, Paris – d. 18 octombrie 1893) a fost un compozitor francez, devenit celebru datorita operei sale Faust.

Primele sale cunostinte muzicale le-a primit de la mama sa, o pianista inzestrata, urmand apoi cursurile Conservatorului din Paris avandu-i ca profesori pe Frometal Halevy si Pierre Zimmerman. In anul 1839 este distins cu „Premiul Romei” si petrece 3 ani de studii in strainatate, in special la Roma, unde studiaza muzica veche religioasa a lui Palestrina. Intors la Paris, este pe punctul de a deveni preot dar, in contact cu muzica lui Robert Schumann si Hector Berlioz isi descopera adevarata vocatie si se indreapta catre creatia de opera.

Vezi si Creatia muzicala a lui Nikolai Andreievici Rimski-Korsakov

Primele lucrari dramaturgice sunt operele „Sapho“ (1851), „Calugarita insangerata” (1854) si „Medic fara voie” (opera comica – 1858), care (toate trei) nu au avut succes. In schimb, urmatoarea opera, „Faust”, l-a consacrat si l-a situat in randul compozitorilor celebri. Dintre creatiile ulterioare, numai „Romeo si Julieta” (1867) a ramas in repertoriul permanent universal. In anul 1854 termina de scris Missa Solemna cunoscuta si sub numele de Missa Sfintei Cecilia.

Vezi si Detaliul SOCANT din viata lui Ceaikovski

Charles Gounod a mai compus numeroase lucrari vocale, instrumentale si simfonice, precum si compozitii religioase, fiind si un scriitor talentat (studiu de muzicologie asupra operei „Don Giovanni” de Wolfgang Amadeus Mozart si cartea autobiografica „Memoriile unui artist”).

Dintre lucrarile sale vocale se remarca geniala compozitie „Ave Maria”, o melodie suava, suprapusa primului Preludiu din „Clavecinul bine temperat” de Johann Sebastian Bach.

Adauga un comentariu