Prima pagină » Culinar » Chec aromat și ușor de preparat: Rețetă veche, transmisă din generație în generație

Chec aromat și ușor de preparat: Rețetă veche, transmisă din generație în generație

04 nov. 2021, 14:21,
în Culinar

Astăzi îți vom explica, pas cu pas, cum să prepari un chec aromat, după o rețetă veche, preluată de la bunica. Ai nevoie de doar câteva ingrediente și de multă voie bună și checul va ieși garantat!

Rețeta despre care îți vorbim este una veche și foarte simplă. Nu este nevoie să folosești praf de copt, însă va trebui să pui ouă, lapte și unt (sau ulei). Astfel că, dacă ești la dietă, ar fi bine să nu consumi acest chec în cantități mari, deoarece are cam multe calorii. Cu toate acestea, o feliuță nu a făcut rău nimănui. În plus, dacă nu vrei să mai consumi dulciuri, poți încerca varianta de chec sărat.

În continuare îți vom prezenta lista ingredientelor, însoțită de cantitățile necesare. De asemenea, vei găsi mai jos și modul de preparare.

Chec, rețetă veche: Ingrediente și mod de preparare

Pentru două forme mici de chec, aveți de următoarele ingrediente: 10 ouă, 300 g zahăr, 100 g unt sau ulei (cântărit), 250 g făină, 25 g cacao neagră, 100 ml lapte, un praf de sare și arome: vanilie, rom, portocală.

Veți obține un desert delicios, de care nu vă veți mai sătura. După preferință, puteți adăuga și nuci, migdale sau fructe.

Puneți gălbenușurile într-un bol și bateți-le bine cu un praf de sare. Apoi, într-un alt bol, luați și bateți albușurile. Când s-a creat o spumă fină, adăugați zahărul. Bateți bine, până când se formează o spumă tare și lucioasă.

Adăgați peste gălbenușuri o lingură de răzătură de coajă de portocale, o lingură de pastă de vanilie și chiar și un pliculeț de zahăr vanilat. Amestecați totul bine și apoi turnați peste această compoziție unt topit sau ulei, puțin câte puțin. Amestecați la fel ca la maioneză. Acum adăugați laptele.

Tot amestecul rezultat trebuie turnat peste albușurile bătute. Cu ajutorul unei spatule, amestecați totul, folosind mișcări ușoare, de jos în sus.

Împărțiți compoziția astfel: 2/3 albă și 1/3 o vom colora cu cacao. În compoziția albă puneți 190 de grame de făină, iar la cea cu cacao veți folosi restul de 70 de grame de făină, plus cacao. Cerneți cacaua și făina și amestecați ușor, de jos în sus.

Apoi, tapetați cele două tăvi cu hârtie de copt și adăugați un strat din compoziția albă, apoi unul cu cacao și alternați. În acest fel, veți obține un efect de zebră.

Puneți tăvile la cuptorul preîncălzit, la o temperatură de 190-200 de grade Celsius. Lăsați-le 40 de minute și apoi folosiți o scobitoare, să vedeți dacă s-au copt. Dacă scobitoarea iese uscată, înseamnă că desertul vostru este gata.

Scoateți checurile din tăvi și lăsați-le la răcit, pe un grătar. După ce s-au răcorit, puteți presăra zahăr vanilat.

Poftă bună!

Istoria checului

Istoria culinară ne spune că prăjitura pufoasă, ce poartă numele de chec, există de prin anul 1700. El se prepara în Marea Britanie și avea denumirea de „pound cake”, deoarece la pregătirea sa se folosea câte un pound (o livră), adică o jumătate de kilogram din fiecare ingredient necesar coacerii sale.

Odată cu trecerea timpului, rețeta a suferit modificări. Oamenii din diferite părți ale lumii au creat un stil propriu de preparare. Unii au adăugat fructe uscate, iar alții agenți de aromatizare. În unele zone, s-a înlocuit untul cu uleiul, ori s-a adăugat drojdie în compoziție, fapt ce a dus la o prăjitură mai densă. Totodată, în unele țări, rețeta de preparare a checului presupune și adăugarea de banane sau rom, ori se elimină gălbenușul. Alte variante includ ciocolata sau sucul de lămâie, pentru a fi mai aromat.

felii de chec cu cacao

Bugetul.ro
Grila TV din România se schimbă din 1 martie. Noul post de televiziune a început emisia, iar cei mai mici dintre telespectatori sunt cei mai încântați
redactia.ro
Decizia neașteptată luată de americani în privința Rusiei. Donald Trump i-a surprins pe toți
Bugetul.ro
Panică la Altex și Flanco după anunțul eMAG. Cum reușește cel mai mare magazin online din România să își depășească principalii rivali din piața autohtonă
a1.ro
Echipele eliminate revin astăzi la Power Couple! Doar o pereche va avea șansa să reintre în competiție, cu drepturi depline
Playtech.ro
Oraşul din România pe care să îl vizitezi în martie şi în aprilie. Are un palat impresionant, o grădină botanică superbă şi o istorie bogată
observatornews.ro
Fraţii Tate s-au filmat cum au plecat "în secret" din România şi au râs în avion de Justiţie. "Tot ce facem este să câştigăm"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Fundata are el mai curat aer din România. Refugiu perfect pentru odihnă
realitatea.net
Băutura bogată în colagen care întinerește pielea și fortifică oasele în doar o lună. Conține un ingredient cheie, pe care îl găsești la 2 lei în magazine
SportpeSurse
Acuzații grave aduse jurnalistei Anca Alexandrescu despre legăturile pe care le are cu Horațiu Potra și Călin Georgescu
Playtech.ro
Povestea şoselei Valea Oltului, drumul vechi de mii de ani. Detalii incredibile desper 'Autostrada Antichităţii'
Dailybusiness.ro
Ajutor financiar de 1.500 de lei acordat de stat pentru părinți. Ce condiții trebuie îndeplinite
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI din Ucraina. Anunțul făcut de Zelenski, după umilința din SUA. Nimeni nu credea că o să mai audă asta!
stiriromania.ro
Cum arată Eliza Iliescu acum, la 19 ani. Din ce bani trăiesc lunar Adriana Iliescu și fiica ei
RomaniaTV
Ora de vară 2025. Anunţul de la Bruxelles care dă peste cap fusul orar. Ce se întâmplă cu schimbarea orei în weekend
redactia.ro
Cum au fost îmbrăcați Sebastian Stan și mama sa la Gala Premiilor Oscar
ego.ro
Blocaj în divorțul Prodan - Reghe! Palatul de la Snagov, ipotecat! Declarațiile exclusive ale celor doi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`