International

China a publicat noi imagini de pe Marte făcute de roverul său Zhurong – GALERIE FOTO

Publicat: 11 iun. 2021
Roverul Chinei a ajuns pe Marte
China a publicat primele imagini cu roverul de pe Marte

China a dezvăluit vineri noi fotografii ale roverului său făcute pe Marte. Roverul Zhurong explorează suprafața planetei roșii, mass-media de stat salutându-l ca semn al „succesului complet” al misiunii.

Roverul Zhurong, numit după un zeu al focului în mitologia chineză, a aterizat pe regiunea Utopia Planitia din Marte pe 15 mai. Aceasta este prima misiune a Marte a Chinei – fiind doar a doua țară care a aterizat un rover pe planetă, după Statele Unite.

Roverul a transmis imagini în premieră de pe planeta Marte

Roverul a trimis primele sale imagini ale lui Marte în luna mai, la câteva zile după aterizare, arătând o rampă desfășurată și peisajul plat unde a ajuns.

Noile fotografii din această vineri includeau o panoramă de 360 ​​de grade a zonei de aterizare, îmbinate dintr-o serie de imagini pe care rover-ul le-a făcut după aterizare înainte de a începe să conducă prin zonă, potrivit agenției de știri Xinhua. O altă imagine a arătat suprafața marțiană portocalie, cu roci împrăștiate, un crater circular pe partea îndepărtată și dune în depărtare.

O a treia imagine prezintă steagul chinezesc lângă platforma de aterizare. De asemenea, rover-ul și-a făcut un selfie folosind o cameră wireless, arătând panourile sale solare extinse și un mic steag chinez înscris pe echipamentul său.

Roverul cu șase roți alimentat cu energie solară este destinat să efectueze operaţiuni pentru trei luni, timp în care va căuta semne sau dovezi ale vieții antice pe suprafața lui Marte. În timp ce roverul explorează planeta, orbiterul său efectuează și operațiuni de detectare științifică.

„China va publica datele științifice aferente în timp util pentru a permite omenirii să participe la descoperirile făcute pe Marte.” a declarat Zhang Kejian, șeful agenției spațiale naționale din China, în raportul Xinhua.

China a reușit ce nu a reușit nici NASA

Misiunea Chinei pe Marte a reușit să intre pe orbita planetei și să aterizeze un rover care ar putea traversa suprafața marțiană dintr-o dată. NASA a fost nevoie de mai multe misiuni pentru a finaliza acele etape provocatoare, deși cu zeci de ani înainte de China, între 1971 și 1997.

China și-a lansat sonda Tianwen-1, care transporta Zhurong și alte echipamente, în iulie anul trecut, împreună cu alte două misiuni internaționale de pe Marte: roverul Perseverance al NASA și Sonda Speranța Emiratelor Arabe Unite.

Toate cele trei misiuni lansate în același timp datorită alinierii dintre Marte și Pământ pe aceeași parte a soarelui, făcând o călătorie mai eficientă către planeta roșie.

În timp ce Zhurong nu este la fel de avansat din punct de vedere tehnologic ca Perseverance NASA, care, de asemenea, circulă în prezent pe Marte, prezența sa trimite un semnal clar că capacitățile spațiale ale Chinei sunt din urmă cu cele ale SUA.
Astronauții chinezi au fost de mult excluși din Stația Spațială Internațională – și una dintre ambițiile țării este de a construi propria stație spațială. În aprilie, a făcut un pas mai aproape de acest obiectiv, lansând cu succes primul modul al facilității planificate.
Adauga un comentariu