Actualitate

China poate face exerciții militare dacă oficialul SUA, Nancy Pelosi, va vizita Taiwan

Publicat: 02 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
China poate face exerciții militare dacă oficialul SUA Nancy Pelosi va vizita Taiwan
China poate face exerciții militare dacă oficialul SUA va vizita Taiwan

China ar putea face exerciţii militare dacă Nancy Pelosi, înalt oficial SUA, va vizita Taiwan. Casa Albă a avertizat că China ar putea răspunde vizitei discutate a lui Nancy Pelosi în Taiwan cu provocări militare.

Autoritățile chineze se opun ferm negocierilor comerciale dintre SUA și Taiwan, în contextul în care autoritățile comuniste consideră că Taiwan este partă integrală a țării.

China, exerciții militare dacă Nancy Pelosi va vizita Taiwan

China ar putea face exerciții militare, iar acestea ar putea include tragerea de rachete în apropierea Taiwanului sau activități aeriene sau navale la scară largă, a declarat purtătorul de cuvânt John Kirby. Nancy Pelosi, Președintele Camerei Reprezentanților SUA, se află într-un turneu în Asia.  Presa din Taiwan și SUA spun că intenționează să viziteze Taipei, dar acest lucru nu a fost confirmat de guvernul SUA. Taiwan este o insulă autonomă, dar revendicată de China, care o consideră o provincie separatistă – Beijingul a avertizat cu privire la „consecințe grave” dacă doamna Pelosi va merge acolo.

În timp ce SUA mențin ceea ce numesc o „relație solidă, neoficială” cu Taiwan, ea are legături diplomatice formale cu China, și nu Taiwan. Luni, reprezentantul Chinei pentru Națiunile Unite, Zhang Jun, a avertizat că vizita va submina relațiile dintre Beijing și Washington, a raportat agenția de presă Reuters.

Există un sprijin bipartizan puternic pentru Taiwan în rândul publicului american și în Congresul SUA. Iar doamna Pelosi, o personalitate de rang înalt a Partidului Democrat, a fost de multă vreme o critică vocală a conducerii chineze, denunțând situația în domeniul drepturilor omului. Ea s-a întâlnit anterior cu dizidenți pro-democrație și a vizitat Piața Tiananmen pentru a comemora victimele masacrului din 1989. Vorbitorul și-a început turul din Asia duminică, cu opriri programate în Singapore, Malaezia, Coreea de Sud și Japonia. Ea a plănuit inițial să viziteze Taiwan în aprilie, dar a amânat călătoria după ce a fost testată pozitiv pentru Covid-19. La începutul acestei luni, Pelosi a spus că este „important pentru noi să arătăm sprijinul pentru Taiwan”.

Joe Biden nu dorește o vizită a lui Pelosi în Taiwan

Președintele Joe Biden a spus că armata americană consideră că o vizită a lui Pelosi în Taiwan „nu este o idee bună în acest moment”. Luni, purtătorul de cuvânt al Securității Naționale a Casei Albe, John Kirby, a declarat că escaladarea Chinei ar putea include formularea de „pretenții legale false” în zilele următoare, de exemplu, susținând că strâmtoarea Taiwan nu este o cale navigabilă internațională.  El a spus că alte semne indică faptul că Beijingul ar putea trimite zboruri către insulă, ca parte a unei incursiuni planificate în spațiul aerian al Taiwanului. Kirby a subliniat că fostul președinte republican al Camerei Newt Gingrich a vizitat Taiwan în 1997 și că alți parlamentari americani au vizitat Taiwan la începutul acestui an.

„Nimic nu s-a schimbat. Nu există nicio dramă cu care să vorbim. Nu este fără precedent ca un Președinte al Camerei să meargă în Taiwan”, a spus el, adăugând că doamna Pelosi călătorește cu avioane militare americane în timpul turneului ei din Asia.

Vorbind la Organizația Națiunilor Unite, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a cerut Chinei să fie măsurată în cazul în care doamna Pelosi o vizitează.

Adauga un comentariu