Actualitate

China și Rusia vor construi o stație spațială lunară! Țările au semnat deja un acord de colaborare

Publicat: 10 mart. 2021
Rusia și China vor să trimită un echipaj mixt pe terenul satelitului natural Luna
Luna ar putea găzdui, în viitor, un echipaj uman în urma unui acord semnat între Rusia și China

China și Rusia au anunțat planurile de a construi o stație spațială lunară. Agenția spațială rusă Roscosmos declară că a semnat un acord cu administrația spațială națională a Chinei pentru a dezvolta facilități de cercetare pe suprafața lunii, pe orbită sau pe ambele.

O declarație a agențiilor spațiale din ambele țări spune că va fi disponibilă pentru utilizare de către alte națiuni. Se întâmplă în momentul în care Rusia se pregătește să sărbătorească cea de-a 60-a aniversare a primului său zbor spațial echipat vreodată.

Rusia şi China vor colabora pentru a construi o staţie spaţială pe lună

Stația științifică lunară internațională va efectua o gamă largă de cercetări științifice, inclusiv explorarea și utilizarea lunii, a declarat o declarație a ambelor agenții.

„China și Rusia își vor folosi experiența acumulată în știința spațială, cercetare și dezvoltare și utilizarea echipamentelor spațiale și a tehnologiei spațiale pentru a dezvolta împreună o foaie de parcurs pentru construirea unei stații internaționale de cercetare științifică lunară „, se arată în declarația (în mandarină).

Acesta a adăugat că atât Rusia, cât și China vor colabora la planificarea, proiectarea, dezvoltarea și funcționarea stației de cercetare.

Chen Lan, un analist specializat în programul spațial din China, a declarat pentru agenția de știri AFP că proiectul este o „mare afacere”.

„Acesta va fi cel mai mare proiect internațional de cooperare spațială pentru China, deci este semnificativ”, a spus el.

SUA are planuri pentru trimiterea unui echipaj uman pe lună

China este nouă când vine vorba de lumea explorării spațiale, dar în decembrie anul trecut, sonda să Chang’e-5 a adus cu succes rocile și „solul” pe care le-a preluat de pe lună. La acea vreme, a fost văzut că o altă demonstrație a capacității crescânde a țării în spațiu. Rusia, care a fost pionierul explorării spațiale, a fost eclipsată de China și Statele Unite în ultimii ani. Anul trecut și-a pierdut monopolul de a duce astronauții la stația spațială internațională după lansarea cu succes a SpaceX.

SUA au anunțat planurile de a reveni pe Lună până în 2024 . Programul, numit Artemis, va consta în trimiterea unui bărbat şi a unei femei care să păşească pe suprafața lunară. Acest lucru ar fi prima aterizare cu oameni pe Lună, după cea din 1972.

SUA a trimis deja un robot pe marte

Un alt eveniment recent a fost trimiterea de către Statele Unite ale Americii a unui robot pe suprafața planetei Marte. Perseverance a fost trimis pe Marte cu camere, dintre care șapte erau dedicate înregistrării aterizării. Imaginile lor reprezintă un feedback vital pentru ingineri, deoarece încearcă să îmbunătățească și mai mult tehnologiile utilizate pentru a pune sondele pe suprafața planetei roșii.

Mike Watkins, directorul Jet Propulsion Laboratory (JPL) din California, care găzduiește controlul misiunii pe Marte al NASA, a declarat că videoclipurile spectaculoase sunt un exemplu al agenției în cele mai bune condiții.

Adauga un comentariu