Secretele istoriei

Cine a fost Mama Omida? Povestea reală a celei mai celebre vrăjitoare din România

Publicat: 10 sept. 2020
Povestea reală a celei mai celebre vrăjitoare din România
Povestea reală a celei mai celebre vrăjitoare din România

Despre cine a fost cu adevărat Mama Omida nu se cunosc foarte multe lucruri. Cu toate acestea, numele ei a rămas în folclorul romanesc ca o definiţie pentru persoanele atotştiutoare sau pentru vrăjitoare. Lucrurile pe care marea majoritate le cunosc sunt făcute publice de către cea care se declară unica urmaşă a Mamei Omida.

Se spune că Mama Omida s-a născut în judeţul Buzău, în comună Ruşeţu, pe 22 decembrie 1940 şi că purta numele real de Maria Leonida. A avut cinci copii, patru băieţi şi o fată. Data la care s-a stins din viaţă nu este sigură, însă se vehiculează că a murit în anul 1994. Ar fi trăit în Bucureşti în Vatra Nouă, locul era o mahala desfundată.

Cum a început totul

Nimeni nu poate spune cu exactitate cine a fost Mama Omida, însă legendele dăinuie şi în ziua de astăzi. Mai precis despre aceasta se spune că este cea care a păstrat tradiţia ţigăncilor hindice în practicarea magiei, dezlegarea farmecelor şi divinaţie. Chiar şi în prezent numele celebrei vrăjitoare este recunoscut ca fiind cea mai pricepută „fermecătoare” de la noi din ţară. Rodica, presupusa fiica are  grija ca numele ei sa fie dus mai departe.

Se mai cunoaşte faptul că binecunoscuta cantăreta a anilor 60-70, Doina Badea, victimă a cutremurului din 1977, o vizita mereu pe Mama Omida. Tot Doina a fost cea care a introdus-o la Elena Ceauşescu.

„Toată lumea ştia că mama a fost singura vrăjitoare a familiei Ceauşescu. Venea cu regularitate o maşină şi o lua pe mama şi o ducea la reşedinţa Ceauşeştilor din Primăverii, la Snagov.

Se întâlnea cu amândoi şi îi cereau, în general, să fie susţinuţi la putere. Mama i-a spus Elenei Ceauşescu că va muri tragic, la zi mare, de sărbătoare, cu vreo 3 luni înainte de sfârşitul lor, iar de atunci ei au renunţat la serviciile ei, rămânând doar cu vrăjitoarea Svetlana din Rusia”, spunea Rodica, presupusa fiica, într-un interviu.

Printre cei mai celebri clienţi ai vrăjitoarei s-a numărat şi un avocat cu faima la acea vreme, Guta Vernescu, dar şi celebrul autor român de desene animate Ion Popescu-Gopo.

Celebritatea avută de Mama Omida la acea vreme a depăşit graniţele vieţii ei pământeşti, după cum se spune în tradiţia vrăjitoarelor şi anume faptul că ele şi consumă propria energie. Acest lucru îşi pune amprenta pe lungimea vieţii lor, ceea ce ar putea justifica trecerea ei dincolo la numai 54 ani

Singura mărturie cu privire la Mama Omida

O singură mărturie ar putea elucida cine a fost Mama Omida. Iată cum suna aceasta:

„Am cunoscut-o întâmplător pe renumita Mama Omida, în iarna 1993 la Străuleşti. S-a prăpădit la puţine luni după aceea. Era o femeie spre 70 (n.a.!), cu o casă modestă plină de nepoţi. I-am remarcat imediat ochii duri, de un ametist ciudat…”.

În acea mărturia se mai spune despre faptul că avea trei fii, dar nu se pomeneşte despre vreo fiică; există şi o fotografie, dar nu avem siguranţa că este a Mamei Omida. Se pare că – deşi ea însăşi ducea o viaţă modestă – s-a îngrijit de copiii şi nepoţii ei, pentru ca aceştia să aibă tot ce le trebuie şi mai mult decât atât!

Adauga un comentariu