Mozaic muzical

Cine a fost Naarghita, artista din România care a impresionat-o pe Indira Ghandi

Publicat: 18 sept. 2020
Naarghita cantareata de muzica indiana
Cine a fost Naarghita, artistă fenomen din România care a reuşit să o impresioneze pe Indira Ghandi, primul ministru al Indiei

Cine a fost Naarghita, artista fenomen din România care a reuşit să o impresioneze pe Indira Ghandi, primul ministru al Indiei. Publicul românesc era vrăjit în anii 70′ de o artistă total diferită de restul scenei artistice din ţara noastră.

Naarghitaera o tânără foarte frumoasă, pasionată de coregrafiile şi muzica indiană, ce a ajuns să fie extrem de cunoscută în străinătate.

Cine a fost Naarghita

Naarghita, pe numele real Maria Amarghioalei, s-a născut în anul 1939, în Vrancea, în localitatea Pufeşti. Pe când era foarte mică părinţii ei s-au despărţit, iar copilă şi mama sa s-au mutat la Bucureşti.

A urmat studii de canto clasic şi de coregrafie, iar la 16 ani a ajuns figuranta în corpul de balet al Teatrului de Revista „Constantin Tanase”.

Primul contact cu lumea indiană l-a avut atunci când a văzut filmul „Vagabondul”, în regia lui Raj Kapoor, acesta fiind şi actorul care a jucat în rolul principal.

Tânăra a fost atât de vrăjită de faimosul film pe care a mărturisit că l-a văzut de cel puţin 50 de ori, în special pentru muzică din film. I-a plăcut atât de mult peliculă încât toată coloana muzicală a înregistrat-o pe un magnetofon şi a studiat-o până a învăţat pe de rost cuvintele.

Acela a fost momentul în care s-a îndrăgostit şi a dezvoltat o mare pasiune pentru cultura indiană, pe care a studiat-o la distanţă, cu ajutorul Centrului Hindi.

Cum şi-a început cariera Naarghita

Primul sari, costumul indian tradiţional, a fost procurat de către această cu ajutorul unui profesor de la Universitatea din Bucureşti. Acest lucru a încurajat-o să producă primele înregistrări cu muzica indiană de film.

Primul album cu muzica indiană l-a înregistrat în 1967 la Electrecord. În acelaşi an a fost protagonista unui spectacol urmărit la Bucureşti de primul ministru al Indiei, celebra Indira Ghandi. La finalul spectacolului, Indira i-a făcut o invitaţie specială onorată un an mai târziu, când s-a produs şi întâlnirea cu idolul ei, actorul Raj Kapoor.

„Pentru mine a fost o vizită în paradisul artei. M-a întâmpinat un bărbat fermecător, cu pielea albă şi cu ochi albaştri. Aflase despre performanţele mele, era curios cine este fata născută în Carpaţi, care interpreta cântece indiene.

Când cântam mă ascultă cu atenţie. L-am întrebat odată, în glumă, dacă este …fan al meu. Mi-a spus că e vorba de mai mult”, avea să mărturisească mai târziu cântăreaţă.

Naarghita l-a refuzat pe Raj Kapoor

Naarghita a fost cu adevărat un personaj, de aceea sunt puţini cei care nu au auzit de ea sau despre cine a fost. Un episod inedit a fost cel în care Naarghita l-a refuzat pe Raj Kapoor, care-i propusese un rol într-unul din filmele sale.

Turneul Naarghitei în India a ţinut mai bine de jumătate de an şi a fost sponsorizat de guvernul indian.

După mulţi ani petrecuţi pe scenă, la sfârşitul anilor 80, Naarghita a dispărut din atenţia publicului şi şi-a petrecut ultimii ani din viaţa singură, cu o pensie de nimic.

„Mi-am vândut absolut tot, tot ce am avut: mobila stil Ludovic al XVI-lea, am vândut pianul, am vândut cărţile preţioase. După ce am plătit toate cheltuielile, facturile, mi-au rămas de mâncare 40 de lei pe lună. Şi m-am descurcat cu 40 de lei pe lună”, mărturisea Naarghita la un post de televiziune cu puţin timp înainte de a pleca dintre noi.

Naarghita a murit la 74 de ani, in anul 2013, la Bucuresti.

Adauga un comentariu