Prima pagină » Stiri si curiozitati » Cine a fost Sfânta Muceniță Iuliana
Cine a fost Sfânta Muceniță Iuliana

Cine a fost Sfânta Muceniță Iuliana

03 nov. 2023, 12:38,
în Stiri si curiozitati

Sfânta Iuliana este sărbătorită în ziua de 21 decembrie și a trăit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea. Ea provenea dintr-o familie înstărită, iar părinții săi au aranjat o logodnă cu un senator păgân numit Eleusie. Cu toate acestea, Iuliana a refuzat să se căsătorească cu Elusie, argumentând că nu împărtășește aceeași credință religioasă. Ca urmare, tatăl său a predat-o lui Eleusie pentru a fi judecată și pedepsită.

Iuliana a rămas fermă în credința sa și a refuzat să se închine idolilor păgâni. Ca pedeapsă, a fost supusă unor chinuri cumplite, fiind legată și bătută cu fier roșu. Ulterior, a fost aruncată într-un cuptor încins, însă miraculos, a ieșit nevătămată. Martorii acestor evenimente au fost impresionați și au renunțat la credința lor păgână, inclusiv 500 de bărbați și 130 de femei.

La ordinul lui Eleusie, toți acești martiri, alături de tânăra Iuliana, care avea doar 18 ani, au fost executați.

Din relatarea vieții Sfintei Iuliana descoperim că într-o noapte, în timp ce se ruga, un înger de lumină i s-a arătat sub forma diavolului și i-a prezentat chinurile pe care urma să le îndure în viitor. Diavolul a încercat să o ispitească să aducă jertfe idolilor pentru a-și salva viața. Cu toate acestea, Iuliana, conștientă de pericol, s-a rugat cu fervoare către Dumnezeu să-i dezvăluie adevărata identitate a ființei care i s-a arătat. Prin puterea Domnului, diavolul a fost obligat să-și mărturisească singur adevărata sa identitate, iar sfânta l-a legat și l-a pedepsit miraculos până în zorii zilei, când a fost eliberată pentru a suferi din nou chinuri.

Sfânta Iuliana este venerată ca patroana a mamelor care dau naștere, iar numele ei este invocat în timpul nașterilor și în fața diferitelor boli. În reprezentările iconografice, ea este înfățișată ca o persoană care reușește să învingă un diavol înaripat și care îndură diverse torturi în lupta împotriva diavolilor. Pe de altă parte, trebuie să precizăm că sunt numeroase alte rugăciuni pe care să le faceți  atunci când sunteți bolnavi. De exemplu, acatistul domnului nostru Iisus Hristos este una dintre cele mai puternice rugăciuni.

Cine a fost Sfântul Mucenic Temistocle

Sfântul Mucenic Temistocle a trăit în timpul domniei împăratului Deciu, în orașul Mira din Lichia, unde își desfășura activitatea ca păstor de oi. În acea perioadă, guvernatorul Asclipie a inițiat o persecuție împotriva creștinilor și l-a căutat pe Sfântul Dioscorid. Temistocle, care îl ascunsese pe Dioscorid, a refuzat să dezvăluie locația acestuia și, în schimb, a mărturisit deschis că el însuși este creștin.

Pentru această mărturisire curajoasă, Temistocle a fost suspendat pe un lemn și chinuit până când trupul său a fost sfâșiat. Ulterior, a fost tras pe piroane ascuțite de fier și și-a dat viața în mâinile lui Dumnezeu. După martiriul său, credincioșii au așezat toiagul său de păstor în pământul de deasupra mormântului său. Acest toiag a înrădăcinat și a dat rod, iar fructele sale au avut puteri vindecătoare de-a lungul multor ani.  La fel ca Sfânta Iuliana, Sfântul Mucenic Temistocle este sărbătorit în luna decembrie, pe data de 21.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`