Stiri si curiozitati

Cine a fost Sfântul Ierarh Grigore Teologul? Părintele Calistrat Chifan: „Un mare teolog al iubirii, al dumnezeirii și al dragostei” – VIDEO

Publicat: 30 ian. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cine a fost Sfântul Ierarh Grigore Teologul Părintele Calistrat Chifan Un mare teolog al iubirii al dumnezeirii și al dragostei - VIDEO
La început, Grigore a fost păgân, dar cu ajutorul mamei sale, Nona, el a ales calea credinței.

Părintele Calistrat Chifan a relatat, în emisiunea BZI LIVE, o întâmplare deosebită, pentru a înțelege cine a fost Sfântul Ierarh Grigore Teologul cu adevărat. Ce spune duhovnicul de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, despre Grigore de Nazianz.

Sfântul Ierarh Grigore Teologul, cunoscut și ca Grigorie de Nazianz, a fost un învățător al Bisericii și un mare sfânt părinte. Acesta este prăznuit în fiecare an pe data de 25 ianuarie, pe 19 ianuarie sărbătorindu-se aducerea moaștelor sale în biserica Sfinților Apostoli din Constantinopol. Tototdată, Grigore Teologul este comemorat de Biserica Ortodoxă și pe 30 ianuarie, la praznicul Sfinților Trei Ierarhi, împreună cu sfinții Vasile cel Mare și Ioan Gură de Aur.

Cine a fost Sfântul Ierarh Grigore Teologul? Iată ce spune părintele Calistrat Chifan

La început, Grigore a fost păgân, dar cu ajutorul mamei sale, Nona, el a ales calea credinței. De aceea se și spune în Sfânta Scriptură: „Prin femeia credinciosă se sfințește bărbatul păcătos și invers.” Dus la episcop, Sfântul Grigore s-a făcut creștin și a devenit episcop în Nazianz. A studiat la școala din Cezareea Capadociei, unde l-a cunoscut pe viitorul său prieten, Vasile. Apoi, a studiat în Alexandria, dar și în Atena, unde a învățat tainele gramaticii, retoricii, matematicii, filosofiei și poeziei. Între timp, a legat și o strânsă prietenie cu Sfântul Vasile cel Mare, prietenie ce va dura până la sfârșitul vieții. Deși studiile profane îl împlineau, Sfântul Grigore Teologul a ales să cerceteze și să aprofundeze și adevărurile Sfintei Scripturi.

„Grigore, fiind păgân, Nona l-a dus odată la episcop când era slujbă și atât de frumos l-a lămurit, încât el s-a făcut creștin și neavând episcop acolo, în Naz, l-a făcut pe el să domine locul de acolo. În momentul respectiv, Sfântul Grigore crește lângă tatăl său, învață și el la școala și din Atena, și din Antiohia, se cultivă, se pune bine la punct, și când vine acasă, mai mult fără voia lui, tata îi spune: „Trebuie să te fac preot, că am nevoie de ajutorul tău.” Și îl ia la treburile eparhiei, să ajute acolo, să fie foarte luminat. Se întâmplă un fenomen extraordinar. Cu sau fără voie, împrietenindu-se cu Sfântul Vasile, a stat o vreme pe undeva prin Pont, unde avea el o mănăstire și era foarte legat de viața aceasta călugărească, el se apucă de scris foarte multă mistică.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.

Părintele Calistrat Chifan, despre Grigore Teologul: „Protestanții au descoperit cât de mare teolog al iubirii și al dumnezeirii și al dragostei este Grigore Teologul”

Multă lume consideră că Sfântul Grigore a primit titulatura de Teolog doar pentru că s-a aflat la Sinodul II și a completat dogma Duhului Sfânt. Nimic mai greșit! Datorită protestanților, care sunt oameni ce nu se lasă convinși de vorbe, ci cercetează în permanență, s-a aflat că Sfântul Ierarh Grigore a fost și este în continuare u n mare teolog al iubirii, al îndumnezeirii și al dragostei. Acesta a întors de la arianism tot Constantinopolul, care era rătăcit în erezia potrivit căreia Iisus nu este egal cu Tatăl, ci că este o creatură superioară.

„Spre nebăgarea noastră de seamă, Sfântul Grigore a fost numit Teologul și toată lumea spunea că i s-a atribuit această teologie sau nume de teolog doar pentru faptul că a fost la Sinodul II, când s-a completat dogma Duhului Sfânt. Nu! Protestanții, care sunt oameni de litere și stau și cercetează, ei sunt băieți de catedră, tot timpul istorie, documente, ei nu merg pe vorbe, pe povești, ei merg numai pe cercetare. Au descoperit cât de mare teolog al iubirii și al dumnezeirii și al dragostei este Grigore Teologul, care scrie acest imne, după ce se retrage din scaunul de episcop și care, prin cele cinci cuvântări catihetice ținute ca arhiepiscop al Constantinopolului în Biserica din Constantinopol a întors de la arianism tot Constantinopolul, care era rătăcit în această erezie.”, a mai spus părintele Calistrat Chifan.

Adauga un comentariu