Secretele istoriei

Cine a inventat becul? Adevărul despre inventatorul becului

Publicat: 27 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cine a inventat becul Adevărul despre inventatorul becului
Cine a inventat becul? Este Thomas Edison inventatorul becului?

Cine a inventat becul? Este Thomas Edison inventatorul becului? Foarte multe persoane îşi pun aceste întrebări despre una din cele mai mari invenţii ale omenirii. Cum a reuşit un om să transforme întunericul în lumină.

O bună parte din istorici îi atribuie această invenţie lui Thomas Edison deşi el nu este singurul care a adus un aport pentru aceasta invenţie uluitoare.

1879 este anul în care a fost inventat becul simultan de către doi inventatori. Unul a fost într-adevăr Thomas Alva Edison în Statele Unite ale Americii , însă același lucru l-a făcut şi Sir Joseph Wilson Swan în Anglia.

Chimistul britanic Joseph Wilson Swan a fost cel care a inventat becul electric luminos doar că acesta nu reuşea să menţină vidul în interior. Aici a intervenit Thomas Edison care a rezolvat problema filamentului. Acesta a folosit un filament subţire din grafit cu o rezistenţă electrică ridicată.

În dată de 21 octombrie 1879 becul cu filament al lui Edison a reuşit să lumineze timp de patruzeci de ore continuu.

Au reuşit cei doi să ajungă la un consens?

După toate cele petrecute Sir Joseph Wilson Swan a folosit metoda lui Edison pentru becurile sale şi şi-a înfiinţat o companie de iluminat în Marea Britanie.

Aflând acest lucru inventatorul american l-a dat în judecată pentru încălcarea brevetului. După o lungă perioadă de tachinări cei doi şi-au dat seama că un proces nu ar aduce nimic bun şi ar fi doar o prostie. Astfel cei doi şi-au unit forţele şi au creat compania Edison-Swan United.

Societatea a devenit una din cele mai mari producătoare de becuri din lume.

Anul 1880 a venit pentru inventatorii becului cu prima distribuţie de energie electrică. Edison alături de echipa sa au instalat o centrală electrică pe pachebotul transatlantic „Columbia”, aceasta devenind prima navă iluminată electric din lume.

Cine a inventat becul? Mari controverse

La fel cum am menţionat în începutul acestui articol mulţi istorici îi atribuie această descoperire inventatorului american.

Cu toate acestea o serie de controverse legate de inventatorul becului au fost lansate de-a lungul anilor.

Poate una din cele mai cunoscute variante este cea legată de tehnicienii ce lucrau alături de Edison. Despre aceştia se vehiculează că ar sta de fapt în spatele geniului inventatorului american.

O altă variantă vehiculată este cea potrivit căreia descoperirea ar fi fost făcută cu patru decenii înainte că Edison să se nască şi îi aparţine omului de ştiinţă englez Hamphry Davy. Acesta este cunoscut ca descoperitor al elementelor chimice sodiu, calciu, bariu şi bor.

Curiozităţi despre bec

La finele anului trecut doar 4,5% din populaţia Sudanului de Sud era conectată la o reţea electrică

Potrivit statisticilor în anul 1900 aproape un milion de oameni aveau în case lumină electrică

Mai bine de douăzeci de oameni de ştiinţă sunt cunoscut pentru contribuţia adusă la perfecţionarea becului

În România, Castelul Peleş din Sinaia a avut curent electric din primul an de la inaugurare şi anume 1883

Inventarea becului a fost fără dar şi poate un lucru magnific ce dăinuie şi în zilele noastre. Milioane de oameni se pot bucura in ziua de astăzi de munca unor minţi cu adevărat luminate.

Adauga un comentariu