National

Cine câștigă din războiul din Ucraina? Dolarul a ajuns la un maxim istoric raportat la leu

Publicat: 22 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cine câștigă din războiul din Ucraina Dolarul a ajuns la un maxim istoric raportat la leu
Dolarul a crescut raportat la leu și a depășit pragul de 5 lei

Mișcare puternică pe piața valutară din România unde dolarul a ajuns la un maxim istoric, raportat la leu. Așadar, în moneda americană era cotată, în tranzacțiile interbancare la 5,0335. Moneda europeană a atins cel mai mic nivel din ultimii 24 de ani pe piața asiatică, iar lira britanică nu o duce nici ea bine.

Dolarul american s-a apreciat în momentul în care Vladimir Putin a anunțat mobilizare parțială în Rusia. Anunțul a produs un șoc pe piața bursieră internațională, iar investitorii sunt neliniștiți și de politica agresivă pe care o au americanii referitoare la majorare dobânzilor.

Dolarul, maxim istoric raportat la leu

În doar o singură noapte, dolarul a ajuns la un maxim istorică raportat la cursul valutar al leului românesc. Datele bancare arată că dolarul s-a tranzacționat la un prag de peste 5 lei, interbancar. Creșterea vine pe fondul evenimentelor din ultimele zile de pe piețele valutare externe și este resimţita puternic și la noi în țară. Conform acelorași date, moneda euro a înregistrat o mică scădere. Dacă în ziua de miercuri, euro se situa la valoarea de 4,9436, joi moneda europeană a fost cotată la 4,9420.

În schimb, dolarul crește de la o zi la alta. Menţionăm că pe datele bancare de miercuri, schimbul valutar de la BNR arăta că un dolar se tranzacționa cu 4,9764 lei cu o creștere de 0,94%. Dolarul era sub cotațiile pe care le-a avut pe piața interbancară, când avea o valoare de peste 4,99 ron.

Contextul internațional a dus dolarul la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani în timp ce acțiunile au scăzut joi din cauza faptului că investitorii sunt speriați de posibilitatea agresivă a Rezervei Federale americane referitor la ratele dobânzilor din SUA.  Poate cea mai lovită monedă a fost euro care a coborât pe piața asiatică la un minim al ultimilor 24 de ani, iar lira britanică la cel mai mic nivel care data din 1985.

Inflația din SUA a ajuns la un nivel record

Nu este nicio necunoscută ideea că SUA exportă inflația internă în alte țări. Sumele de bani produse intern de SUA a adus la o inflație record în stat. Din aceste considerente, piața externă suferă un nou șoc. Analiștii economici explicau faptul că, în doar câțiva ani, SUA au tipărit dolari cât pentru câțiva zeci de ani, lucru ce a condus la destabilizare economică. Janet Yellen, secretarul Trezoreriei a recunoscut faptul că s-a inșelat in momentul in care a afirmat faptul că inflația din SUA este una tranzitorie.

” Nu există nicio îndoială că avem presiuni inflaționiste uriașe, că inflația este într-adevăr principala noastră problemă economică în acest moment și că este esențial să o rezolvăm. Mă aștept ca inflația să rămână ridicată, deși sper foarte mult că va scădea acum.” explica oficialul.

Judecând situația economică generală, mentionăm faptul că analiștii economici internaționali au gresit când au stabilit faptul că economia Rusiei va intra in colaps. Pare că rușii fac mai bine față inflației naționale, explică sursa citată. În acest context, este de așteptat ca dolarul să mai crească în raport cu leul.

Adauga un comentariu