Prima pagină » Actualitate » Cine va avea pensie de 60.000 de lei: Şeful Casei de Pensii a făcut anunțul
Cine va avea pensie de 60.000 de lei: Şeful Casei de Pensii a făcut anunțul

Cine va avea pensie de 60.000 de lei: Şeful Casei de Pensii a făcut anunțul

31 iul. 2024, 12:38,
în Actualitate

Conform estimărilor, un milion de pensii vor rămâne la fel, iar 3,5 de milioane vor suferi modificări în bine, în funcţie de o serie de criterii stabilite de noua lege. Şeful Casei de Pensii a spus cine va avea pensie de 60.000 de lei, dar și cine va primi doar 1.261 de lei.

Cine va avea pensie de 60.000 de lei

Peste un milion de români care nu vor primi pensiile majorate în septembrie 2024. Daniel Baciu, şeful Casei de Pensii, a anunțat că pensiile vor varia foarte mult după recalculare, aspect care îi va supăra pe mulți pensionari. Din păcate, unii pensionari vor rămâne cu pensia minimă. Peste 1.000.000 de pensionari au, azi, pensia minimă sau indemnizația socială de 1.281 de lei. Ei, foarte probabil, că nu vor lua bani în plus la pensie la recalculare.

După marea recalculare de la 1 septembrie 2024, cea mai mare pensie din România va fi de 60.000 de lei.

Motivul este foarte simplu, ei nu au peste 25 de ani munciți, limită de la care se acordă puncte bonus potrivit noii legi a pensiilor în vigoare de la 1 septembrie. De asemenea, în pericol să nu primească bani în plus sunt pensionarii care au ani munciți între 25 și 30 de ani, au o pensie mare și, de asemenea, puncte multe de contributivitate.

Noua lege a pensiilor spune că nicio pensie nu va scădea la recalculare.

„Eu știu care este nivelul pensiei minime, de la 1 ianuarie, nivelul pensiei minime este de 1.281 de lei. Indiferent cât iese din calcul, nicio pensie nu va fi mai mică de această valoare. Cu privire la cuantumul maxim și vorbesc de pensii pe contributivitate, de zeci de mii de lei, pentru că oamenii au avut niște salarii mari, au avut niște funcții mari, în statul roman, au contribuit foarte mult la bugetul asigurărilor sociale de stat și există aceste cuantumuri mari ale pensiilor”, a spus Daniel Baciu.

Noutatea cea mare din noua lege a pensiilor o reprezintă chiar formula de calcul. Formula de recalculare= Total puncte obținute X VPR (81 de lei)

Total puncte = puncte contributivitate + puncte perioade asimilate (necontributive) + puncte stabilitate

Punctele de contributivitate se acordă pe baza contribuțiilor avute cât timp respectivul pensionar a muncit.

Mai există perioadele asimilate care sunt perioade necontributive. Aici sunt incluși anii de șomaj, de armată, de facultate sau de creștere a copilului.

Pentru fiecare an petrecut în condițiile de mai sus se acordă 0,25 de puncte. Dacă ai urmat 4 ani de facultate, atunci primești  4 X 0,25 = 1 punct.

Dacă ai fost 2 ani în armată primești 2 X 0,25 = 0,5 puncte.

Perioadele asimilate nu sunt considerați ani pentru care se dau puncte bonus sau de stabilitate-

0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;

1 punct / an pentru anii lucrați peste 35 de ani.

Cum se face recalcularea pensiilor

Recent, Casa de Pensii a publicat modelul deciziilor privind recalcularea pensiilor din sistemul public. Modul de calcul al pensiilor se va schimba din această toamnă, de la 1 septembrie 2024, punctul de pensie fiind înlocuit cu punctul de referință.

Legea 360/2023, prin care se reglementează, de anul acesta, pensiile, stabilește, printre altele, și schimbarea modului în care sunt calculate veniturile pensionarilor.

Printr-un ordin apărut vineri, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a stabilit modelele deciziilor privind recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii.

Actualul mod de calcul al pensiilor va suferi schimbări din toamnă, punctul de pensie urmând să fie înlocuit cu punctul de referință, potrivit noii legi din domeniu. Totodată, documentul stabilește că toate pensiile stabilite pe baza legislației anterioare se vor recalcula din septembrie, dar și că, în urma recalculării, pensiile nu vor putea fi mai mici decât anterior.

La modul concret, de la 1 septembrie 2024, actualul punct de pensie va fi înlocuit de un punct de referință.

Astfel, cuantumul pensiei se va determina prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință.

Valoarea punctului de referință va reprezenta raportul dintre valoarea punctului de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv 25.

Numărul total de puncte realizat de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale, care se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic, cu numărul de puncte de stabilitate.

Sunt puncte suplimentare pe care le vor primi cei ce au stagii de cotizare mai mari de 25 de ani. Mai precis, pentru stagiul de cotizare realizat de peste 25 de ani contributivi se va acorda un număr de puncte de stabilitate, astfel:

După aplicarea noului mod de calcul, mai exact, din septembrie 2024, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare se vor recalcula, prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință ,astfel se va ști cine va avea pensie de 60.000 de lei și cine va primi doar 1.261 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`