Ciorba este una dintre mâncărurile cele mai apreciate şi consumate de către romani. Aceasta mâncare este făcută specific în diverse zone ale ţării, reţetele fiind diferite în funcţie de obiceiuri. Însă, în Dobrogea, se prepară o ciorbă cunoscută pentru proprietăţile ei detoxifiante.
Ciorba dobrogeană de detoxifiere se face dintr-o serie de ingrediente care au rolul de a purifica şi curata organismul şi totodată care acţionează pozitiv asupra ficatului.
Se pun la fiert ţelina, morcovul şi păstarnacul, tocate, cu un vârf de cuţit de sare, în 1 litru de apă. Se lasa să fiarbă până când devin foarte moi. Apoi se adauga ştevia, ceapă verde şi pătrunjelul tocate mărunt şi se lasa să fiarbă la foc mic, cu capac deasupra.
După 20 de minute de când ciorba a dat în clocot, se adauga jumătate de litru de borş natural. Se lasă la fiert încă 20 de minute şi se adauga apă în funcţie de cât de mult scade apa din oala.
La final, după ce toate ingredientele au fiert, se adauga deasupra leuşteanul tăiat mărunt şi o linguriţă de ulei de măsline. Oala se acoperă cu capac şi se lasă la răcit.
Ciorba dobrogeană de detoxifiere se consuma, de preferat, seara, drept cina, pentru efecte maxime.