Prima pagină » Economic Local » Cireșele de Comarna apar în piețele din Iași săptămâna viitoare. Cât costă un kilogram în 2024? – FOTO

Cireșele de Comarna apar în piețele din Iași săptămâna viitoare. Cât costă un kilogram în 2024? – FOTO

14 mai 2024, 02:00,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Când vor fi cireșele de Comarna pe tarabele din piețele din Iași? Agricultorii din cea mai cunoscută localitate de producători de cireșe spun că abia de săptămâna viitoare vor vinde fructele la prețuri cuprinse între 15 și 20 de lei pe kilogram

Consumatorii care cumpără cireșe din piețele din Iași trebuie să știe fructele producătorilor din Comarna vor fi scoase la vânzare abia de săptămâna viitoare. Pomicultorii din comuna Comarna, Iași, localitate cu tradiție în cultivarea cireșelor, susțin că anul acesta vor vinde primele recolte la jumătatea lunii, iar că anul acesta este unul bun din punctul de vedere al producției. Fructele de sezon vor fi vândute cu prețuri cuprinse între 15 și 20 lei pe kilogram, puțin mai mari față de cele practicate anul trecut.

Din cauza cheltuielilor aferente producției fructelor, lipsei de zilieri și prețurilor mai mari la combustibil vor fi diferențe față de 2023, în ceea ce privește prețurile. Producătorii de cireșe din Iași vor culege sute de tone de fructe de sezon de pe aproximativ 600 de hectare din localitatea Comarna. Aceștia atenționează clienții că cei care vând acum cireșele ca fiind de Comarna spun minciuni.

„Cireșele de Comarna vor fi în piețele din Iași abia de săptămâna viitoare. Eu vând, de obicei, la Piața Nicolina, mă știe toată lumea, moșneagul de la Comarna. Anul acesta e unul bun, avem vreo 100 de copaci cu cireșe bune, care se coc și vor fi numai bune de consumat săptămâna viitoare. Prețurile vor fi în funcție de piață, cred că vreo 15 lei kilogramul”, susține Mihai Tănasă, producător din Comarna.

Anul trecut, s-au copt pe la finalul lunii mai.

Cireșele de Comarna apar în piețele din Iași săptămâna viitoare

În anii trecuți, producătorii au fost nevoiți să vândă cireșele la poarta fermei, la prețuri de nimic. Samsarii au fost cei care au câștigat de pe urma producătorilor, iar anul acesta va fi la fel.

„Mie îmi dau un preț de nimic. Italienii sunt principalii cumpărători, dar nici ei nu au mai mărit prețul. De la noi, cireșele ajung la piață cu preț dublu, iar lumea zice că noi avem prețuri mari. Samsarii își bat joc de munca oamenilor și vând la prețuri mari”, susține Mihai Popa, un alt producător, care deține două hectare de livezi.

Primele cireșe care au apărut în piețele din Iași sunt din Cucuteni, care costă 15 lei pe kilogram, de Comarna, 15 lei pe kilogram, și Grecia, 30 de lei pe kilogram. Din cele 4.700 de hectare înregistrate la registrul agricol la Comarna, în jur de 600 de hectare sunt cu livezi.

Anunțuri false cu cireșele de Comarna?

Pe rețelele de socializare sunt multe anunțuri de la persoane care susțin că sunt producători de cireșe de la Comarna sau doar vând aceste fructe. Adevărații producători spun că totul este o metodă de marketing.

„Se folosesc de noi, producătorii adevărați. Doar nu vând producătorii, ci samsarii. E o păcăleală. Își fac reclamă pe munca noastră”, mai spune Mihai Popa.

Persoanele care vând cireșe de Comarna ar trebui să aibă atestat de producător de la Direcția Agricolă sau să demonstreze cu documente că acele fructe provin din Comarna. Cei care vor să consume cireșele de Comarna direct de la producători trebuie să știe că apar în piețele din Iași săptămâna viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *