Titlurile zilei

Clanul din comuna Dumești! Primarul Mihai Cocoveică are propria caracatiță formată din noră, fiică și un consilier pe post de pitbull. Miza: terenurile agricole – FOTO

Publicat: 12 oct. 2021
Primarul comunei Dumești, Mihai Cocoveică, nora Ionela Cocoveică, fiica Alina Cocoveică, consilierul personal Costin Jalbă și șefa de la Achiziții Ramona Patraulea
Primarul comunei Dumești și-a făcut o echipă formată din rude, care să controleze toate afacerile din comună

Primăria comunei Dumești este controlată exclusiv de rudele și apropiații lui Mihai Cocoveică. Nora și fiica controlează Registrul agricol și compartimentul Taxe. Locuitorii din comună s-au dat bătuți, recunosc că trăiesc pe moșia primarului

Comuna Dumești, județul Iași, a devenit moșia primarului PNL Mihai Cocoveică. Parcursul politic al liberalului începe în perioada când fostul primar Mihai Sabaiduc a fost condamnat în 2017 la 8 ani de închisoare, după ce a intrat ilegal în posesia mai multor terenuri din localitate. Atunci, viceprimar era Mihai Cocoveică, care s-a trezit peste noapte că are și atribuții de primar. În toamna anului 2020, Mihai Cocoveică candidează și este ales primar din partea PNL, după ce a obținut un procent de 26,98 la sută din voturile exprimate de alegători, competiția fiind destul de strânsă. Gheorghe Gheorghiu, candidatul PSD, a obținut 20,81 procente. Din acel moment, Mihai Cocoveică are mână liberă în instituție, deși are un Consiliu Local ostil, din cauza numărului mic de consilieri PNL.

Și-a plantat un consilier personal, spre nemulțumirea politicienilor

Costin Jalba se bucură de poziția privilegiată din Primăria Dumești

Imediat după ce s-a instalat în fotoliul de primar, Mihai Cocoveică l-a angajat pe post de consilier personal pe un activist PNL, Costin Jalbă. În campania electorală s-a ocupat de imaginea candidatului PNL. Acum, favoarea i-a fost întoarsă. În comună este cunoscut ca intermediar în relațiile cu firmele care semnează contracte cu Primăria Dumești.

„Are un salariu de 5.300 lei net, în timp ce viceprimarul are o indemnizație de 4.800 lei”, spune viceprimarul comunei, Cătălin Pachițac.

Pe paginile de socializare, Costin Jalbă s-a remarcat prin tatuajele expuse, dar și cu participarea la mai multe concursuri de frumusețe canină. Legătura cu Primăria Dumești este evidențiată și de faptul că soacra acestuia, Emilia Condurache, era contabilul Primăriei, până când a ieșit la pensie. Comuna Dumești a fost în centrul unui scandal, după ce afaceristul Ovidiu Petrache a vrut să intre în posesia mai multor terenuri.

Registrul Agricol, pe mâna nurorii. Ionela și Alina formează un cuplu imbatabil

foto stânga: Ionela Cocoveica, nora primarului/ foto dreapta: Alina-Iulia Cocoveica, fiica primarului

 

Primarul Mihai Cocoveică reușește în acest moment să controleze și Registrul Agricol, subordonat direct secretarului Consiliului Local, Simona Băsu, apropiată a primarului în funcție. În acest compartiment lucrează de mai mulți ani Ionela Cocoveică, nora primarului, în timp ce Alina Cocoveică, fiica primarului, controlează compartimentul Taxe și Impozite. Astfel, șeful instituției controlează sută la sută comuna, având acces la informațiile legate de suprafețele de teren agricole disponibile în localitate.

În tot acest timp, consilierii locali care au solicitat un inventar exact al terenurilor aflate în administrarea Primăriei nu au primit niciun răspuns. În tot acest timp, fiica primarului are și calitatea de asociat și unic administrator în societatea Agro Trans Dumești SRL. Societatea, cu obiect de activitate „transporturi rutiere de mărfuri”, a fost înființată în 2017, taman când Mihai Cocoveică simțea că va ajunge la butoanele din instituție. Deocamdată, societatea are o cifră de afaceri de 215.260 lei, date valabile pentru anul 2020.

Primarul Mihai Cocoveică controlează și achizițiile publice

Patraulea Ramona
Ramona Patraulea, apariție inocentă la Compartimentul de achiziții publice

Nu în ultimul rând, primarul comunei mai are un om de bază la compartimentul de achiziții publice. Aici a fost plantată Ramona Patraulea, care se ocupă de licitații încă din perioada în care Mihai Cocoveică era viceprimar cu atribuții de primar.

„Miza lui cea mai mare este să controleze registrul agricol, achiziții publice și să meargă ca o asociație familială. În acest moment, rezerva Primăriei de 200-300 hectare de teren agricol este exploatată în proporție de 80 la sută de familia Cocoveică. Îl folosește, îl lucrează, nu a plătit un leuț la Primărie. Oamenii nu mai au unde să ducă un animal, pășunile au fost transformate în culturi de floarea-soarelui. I s-a cerut inventarul domeniului public și privat, dar nu vrea să-l aducă. Orice act de la registrul agricol se semnează de fiică, noră, primar. Au fost puse piedici inclusiv pentru adeverințe de rol ca să își facă buletin”, a precizat Cătălin Pachițac, viceprimarul comunei Dumești.

Criteriu de angajare la Primăria Dumești: „Stăpânește calculatorul super ok”

Contactat telefonic, primarul comunei Dumești a explicat de ce l-a angajat pe Costin Jalbă pe postul de consilier personal.

„El este un locuitor din cadrul comunei. L-am angajat pentru că în perioada asta sunt fonduri de la PNRR și PNDL – 3. Am nevoie să colaborez. El are studii superioare, nu știu exact ce, a lucrat la noi la Primărie. Din punct de vedere al calculatorului, stăpânește super ok. Am nevoie de un om ca să-l trimit cu documente, pe care să mă sprijin”, a declarat primarul Mihai Cocoveică. Costin Jalbă a fost mai expeditiv în momentul în care a fost întrebat despre atribuțiile din Primărie. „Atunci eu zic în felul următor, faceți o cerere și vi se va răspunde”, a spus Costin Jalbă.

Costin Jalbă, tehnician dentar: „Ce să fac, dacă sunt pregătit…”

După câteva minute, Costin Jalbă a revenit cu un apel, ca să explice cu exactitate ce atribuții are în instituție. După o simplă înșiruire, rezulta că ține locul unui număr de cel puțin 8 persoane.

„În ultimii 7 ani am lucrat în industria auto, am lucrat la Mega Auto, director de vânzări Skoda, am terminat tehnică dentară la «Apollonia». În primul rând, asigur consiliera primarului, întocmesc referate și proiecte de hotărâri, tehnoredactez materiale și asigur corespondența, particip la audiențe, reprezint primarul prin delegație la diferite evenimente, țin evidența invitaților, țin corespondența cu agenții economici. Ce să fac, dacă sunt pregătit? Verific parcul auto, mă ocup de imaginea Primăriei”, arată Costin Jalbă. Probabil, după o zi de muncă la Primăria Dumești, se instalează inevitabil și surmenajul.

Ce spun „fetele” din Primăria Dumești

„Fetele” din clanul familiei Cocoveică spun că își fac doar treaba la locul de muncă.

„Sigur că nu (despre legătura cu clanul- n.r.). Eu am intrat cu concurs încă de pe vremea fostului primar. Nu are nicio legătură”, a arătat Ionela Cocoveică, nora primarului, venită din sectorul bancar.

Fiica șefului din Primărie spune că nu a refuzat contribuabilii care au solicitat eliberarea diverselor documente.

„Eu am dat concurs în 2011, am lucrat la Casierie, acum sunt la Taxe și Impozite. Nu s-a pus problema niciodată să nu ajutăm, doar dacă erau cazuri în care nu aveau documentația completă”, a precizat Alina Cocoveică.

Șefa de la Achiziții, Ramona Patraulea, venită prin concurs la Primărie în 2020, spune că se află într-o relație de colegialitate cu membrii familiei Cocoveică.

Primarul Mihai Cocoveică spune că ar mai angaja, pentru că este loc

Primarul Mihai Cocoveica spune că este inocent, vrea binele comunității

Primarul comunei Dumești a explicat că nu ascunde inventarul domeniului public și privat, numai că trebuie să fie realizate noi măsurători.

„Cum să nu pun la dispoziție? Anul trecut, înainte de alegeri, am venit cu un proiect de hotărâre, dar nu l-au votat. La reactualizarea inventarului am făcut măsurători și am găsit diferențe. S-a măsurat cu compasul, nu îmi dau seama. Nu că nu aș vrea eu. A fost o firmă de cadastru care nu a mai realizat lucrările și acum se află în proces cu Oficiul de Cadastru. La noi n-au măsurat, deși era semnat din 2017. E greu de colaborat în sensul ăsta. Am candidat pentru că aveam experiență în administrație. Speram să facem lucruri bune în comunitate. Noi, în organigramă, avem 43 de posturi, dar suntem 20 de oameni, la o populație de 5.000 de locuitori”, a încheiat primarul Mihai Cocoveică, dezamăgit că nu găsește înțelegere în Consiliul Local.

În perioada în care comuna Dumești era condusă de primarul Mihai Sabaiduc, au fost numeroase scandaluri legate de cheltuirea banului public.

Comentarii
 • Colțatul zis botosu,adică pachițac a luat pensie de handicap când era primar Avădanei și acum proști au luat pe caiet de la bomba lui de bar din satul Hoisești și lau votat.????????

 • Alo!!!Pachițac tu ai acte pe toată marfa pe care o vinzi în bomba aia de magazin?
  Cea mai penibilă așa zis familie din Hoisești, că el nu are familie ???

 • Astia care scrieti comentarii ascunsi in spatele laptopului/telefonului , vedeti ca vi se vede IP-ul. Chiar si din parc sau din autobuz de pe wifi-ul altuia. Nu asa demonstrati ca sunteti mai destepti ca aia de care vorbiti. Aratati ca muriti de ciuda ca se da in vileag stapinul si gashca si neavand nimic inteligent de spus sariti la atac. Mai rau faceti, nu-l ajutati cu nimic pe primaras cu atitudinea asta. Dimpotriva. Ar fi trebuit sa va instruiasca in sensul asta!

 • Colțatul ăsta de pachițac și-a pus camere de supraveghere roată înprejur casei sale din banii primăriei, adică ai oamenilor ca să-i păzească două vile din chirpici ?????

 • @Drumea, tu ai dreptul sa divulgi date personale in spatiul public despre alte persoane, indiferent cine sunt ele ? Stii ca si daca o persoana are intradevar un defect vizibil sau handicap sau orice altceva legat de viatalui nu-ti permite legislatia sa faci asemenea afirmatii? E in locul astora de care razi tu si le faci publice date personale te-as da la Parchet (de fapt am dat pe cativa, de aia stiu si scriu) si ti-ai vinde si izmenele ca sa scapi. Sa nu crezi ca nu esti de gasit. Sunt metode, inclusiv o perchezitie informatica te rezolva. Nu vaculcati pe urechea pe ca sunteti de la tara si nu daca nu stiti legile nu vi se intampla nimic.

 • Articol mizer compus la comanda viceprimarului, care este anemic in competenta sa la primarie. Despre realizarile domnuli primar de ce nu scrieti nimic?

 • Mancati kkt! Daca fostul primar a lasat vraiste, pamanturi luate cu japca de la oameni, ca de asta este si la puscarie, astia de au venit acum stau numai pe teren si masoara toata ziua. E o vraiste si o nenorocire in primarie. Si nundin cauza angajatilor sau a primarului. Din cauza a ce s a intamplat acolo in mandatele fostului primar. Sunte de plangeri la politie si nimeni nu a facut nimic. Vina este a justitiei pt ca nu a intervenit cabd a trebuit si s a ajuns aici! Oamenii astia chiar lucreaza toata ziua si nu au intarziat niciodata o hartie catre nimeni. Personal am terem in dumesti si am avut treaba la primarie. Toti au percutat si au ajutat cum trebuie. Inclusiv costin jalba, inclusiv primarul! Fara ilegalitati, totul transparent, nu au dat de inteles niciodata ca asteapta ceva pt munca lor. Cand vezi cat de repede se rezolva orice solicitare, iti este si rusine sa spui ceva de rau. Rar gasesti o primarie in care sa mearga treburile repede!!! Asa ca, spun sigur ca mancati kkt!!!

 • Iti dai seama ce discutii au astia acasa in familie? Fac sedinta in weekend si pun la punct in thna unui pahar si a unui gratar problemele din timpul saptamanii de la Primarie. Nora, fiica cu date concrete pe masa , ginerele si fiul cu idei de rezolvare si primarasu se bate pe burdihan la ce a realizat cu neamurile de-a dreapta sa. O mai fi prin vreo primarie asa? Mai era la Mogosesti pe vremea lui Maftei cand il pusese pe fii-su consilier personal si pe celalalt fiu viceprimar. Dar s-a ales cu dosar si cazier dupa asa miscare.

 • Dar despre contractele cu firma sotului subprefectei Girjan nu zice nimeni nimic?Ala face de toate la primarie,de la pietruit, asfaltat, lucrari ddd deratizare, piatra, gard la monument la Pausesti de 50.000 de lei, orice la pret de pret. Primarul nu e destept sa aiba mai multe contracte si cu alte firme, cate o bucatica la fiecare, ca sa aiba acoperire ca nu e pe favoritism pt dna subprefecta in caz de DNA. El nu si nu, la doamna Adina tot.

 • Greseala din capul locului e ca nu se da o lege prin care sa se interzica categoric strangerea sub aceluiasi acoperis a neamurilor si prietenilor de familie.Numai astfel se poate inabusi in fasa aparitia unor astfel de clanuri aparute dupa modelul mafiei sicilene ,totul din cauza unor legi strambe a unui stat handicapat si prost.Poate rotirea ,,cadrelor,,ca pe timpul comunistilor e salvarea,o luna sta Cucuveica primar,o luna sta Pachitac primar..Numa astfel cele doua clanuri nu mai pot sa faca mismasuri,pentru ca in primul rand nu mai au timpul necesar de golanii si partea adversa o sa blocheze totul imedicat cum ajung iar la butoane.

 • Cocoveica e mai Smart, și a luat partea de la Sabaiduc, acum măsoară toată ziua terenurile:))
  A învățat bine de la el cum sa și ajute rudele și prietenii de portofel!
  PS. Falcutele îs originale!

 • Voi astia care dati indicatii de controale medicale si va pronuntati asupra competentelor aveti studii de specialitate sau doar scrieti din spatele ustensilelor it in anonimat? Vorba vine in anonimat ca la verificari se va sti exact de unde ati scris, chiar si din autobuz, vorba unuia de mai sus. Aveti probe, dati-le la presa sa scrie sau la Parchet. Puneti hartiile pe masa si n-au incotro, trebuie sa scrie si politia sa cerceteze. N-aveti ca daca aveati se scria pana acum. Altfel pt denigrare si calomniere este lege, chiar si pt aia care cred ca nu-i depisteaza nimeni daca scriu sub anonimat de pe unde se pot conecta la net. Asa au facut unii din comuna mea si stau si acum pe scari pe la Parchet. Ai informatii cu probe, fa denuntul ca altfel esti acuzat de tainuire.

 • Hai DNA la Primarie ca stii drumu ca ai mai fost. Atunci sa veniti astia care comentati pe aici sa scrieti cu nume si prenume tot ce ziceti ca stiti. Hai aveti curaj?Sau doar aici aveti curaj sub diverse pseudonime.

 • mai ciobanule, care nu gandesti nici cat un berbec, panarama asta a ta de vice e incomod prin incompetenta nu din alte puncte de vedere !!!

 • Am fost de multe ori la primărie pentru diferite probleme, am așteptat mai bine de o oră sa termine prânzul tot clanul Cocoveica,inclusiv cei din afara primăriei.
  Vi se pare normal sa transforme o instituție publică în a cine stie a câta casă?

 • Am avut nevoie de o adeverință de la primărie și mi s a refuzat pe motiv că domnul primar stia dinainte ca eu voi vota cu actualul viceprimar. De ce sînteți pus acolo,domnul Cocoveica? Sa va favorizați

 • În campanie domnul primar stia dinainte ca voi vota cu actualul vice primar și din acest motiv nu mi a dat adeverința necesară.
  Care e rolul dvs si ptr ce sînteți pus în această funcție,domnul Cocoveica?
  Sa faceti diferențe între cetățeni?sa le refuzați anumite drepturi pe baza antipatiilor?adevărurile despre cât ati furat vor ieși la iveală, aveti locul asigurat langa fostul primar ? abia aștept sa dati multe explicații ??

 • Aha!De asta îl văd pe Brojban primarul cu brațul de acte la ea.Oare îi ține contabilitatea?Știam că e condamnată cu suspendare…..

 • Nu le mai dai de capăt.Toți sunt rude și fac ce vor.
  Ai crede că ești pe moșia lor!Mă chinui să scot un titlu de proprietate de multă vreme dar mă tot amană.

 • Am mai spus că cetățenii de la ajutorul social nu mai ies la muncă?Au fost puși la treabă de viceprimar!Pană acum luau ajutor social în schimbul voturilor pt.Cocoveică.

 • Din ce remarcam caracatița incă nu e completă ! Dacă nu se vor lua măsuri cât de curând vor aparea si celelalte 4 tentacule care işi vor lipi ventuzele pe drepturiile cetățenilor din comună şi vor acapara infometate Primaria ! Totuşi țin să cred că Primaria este o instituție publică ! Că na pâna la urma inca nu este intitulată S.C.BJB SRL!

Adauga un comentariu