National

Cod galben de furtuni în 10 judeţe din România. Meteorologii trag un semnal de alarmă

Publicat: 04 aug. 2020
Cod galben de furtuni în 10 judeţe din România
Cod galben de furtuni în 10 judeţe din România

Cod galben de furtuni în 10 judeţe din România. Conform meteorologilor, în mai multe judeţe din ţară se vor înregistra mai multe vijelii şi ploi torenţiale.

Cod galben de furtuni în 10 judeţe din România

Meteorologii au emis o avertizare de cod galben în mai multe judeţe din România. Conform acestora, până miercuri, 5 august ora 12.00 mai multe judeţe intra în incidenta unor fenomene meteo de vijelii şi ploi torenţiale. Alerta medicală este în vigoare în intervalul marţi 16.00 până miercuri ora 12.00. În regiunile vestice, indicele temperatura-umezeaza va atinge un prag critic de 80 de unităţi.

Care sunt judeţele care vor fi afectate de codul galben de furtuni

Conform meteorologilor, judeţele care vor fi afectate de codul galben de furtuni sunt: Satu Mare, Sălaj, Mehedinți, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara. În regiunile mai sus menţionate se vor semnaliza perioade de instabilitate atmosferică ce se vor manifesta prin intensificări ale vântului, descărcări electrice dar şi averse însoţite de vijelii.

Totuşi, în câteva judeţe va cădea şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 25- 30 litri pe metru pătrat, iar izolat, 40 l/mp. Marți, în regiunile vestice, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezelă (ITU) va atinge pe arii restrânse pragul critic de 80 de unități.

În Iaşi se anunţă o lună caniculară

Prognoza meteo pentru luna august 2020 în Iași arată valori constante în jurul a 30 de grade Celsius pe întreg parcursul perioadei. De altfel, conform celor de la Administrația Națională de Meteorologie, în prima parte a lunii august vremea va fi călduroasă, cu valori care vor fi destul de ridicate. Vremea va fi în general frumoasă, cu șanse destul de scăzute de precipitații

Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au emis prognoza meteo pentru luna august 2020, în Iași. Conform ANM, în toată această perioadă vor fi valori constante în termometre în jurul a 30 de grade Celsius. De altfel, conform celor de la Administrația Națională de Meteorologie, în prima parte a lunii august vremea va fi călduroasă, cu valori care vor fi destul de ridicate. Vremea va fi în general frumoasă, cu șanse destul de scăzute de precipitații. În primele zile din august, ieșenii vor avea parte de o vreme frumoasă, însă cu ușor disconfort termic.

Prognoza meteo Bucureşti! Cum va fi vremea în următoarele zile

Potrivit meteorologilor, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, în Capitală, vineri, când temperaturile trec de 37 de grade Celsius.

Cerul va fi mai mult senin, însă după orele prânzului va creşte probabilitatea pentru manifestări specifice instabilităţii atmosferice, respectiv înnorări, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii, averse torenţiale şi descărcări electrice.

Temperatura minimă va caracteriza o noapte tropicală, astfel că se va situa în jurul a 21 de grade.

„Caracteristicile climatice ale acestei luni se datorează modificărilor importante ce apar în distribuţia centrilor barici de pe continentul european. Astfel, dorsala Anticiclonului Azoric înaintează până deasupra Europei de Est, menţinând o stabilitate mai mare a maselor de aer în zona ţării noastre, la aceasta contribuind şi desele invazii ale aerului tropical, fie dinspre nordul Africii, fie dinspre sud-vestul Asiei. Totuşi, faţă de iulie se remarcă un uşor regres termic al valorilor medii lunare în cea mai mare parte a ţării, exceptând zonă înaltă a Carpaţilor, unde august este, în general, cea mai călduroasă lună a anului”, se arată în prognoza ANM.

Adauga un comentariu