National

Cod portocaliu de inundaţii în mai multe judeţe din România! Avertismenul meteorologilor ANM

Publicat: 17 iul. 2020
Cod portocaliu de inundaţii în mai multe judeţe din România
Cod portocaliu de inundaţii în mai multe judeţe din România

Este cod portocaliu de inundaţii în mai multe judeţe din România. Conform unui avertisment al meteorologilor ANM, în mai multe judeţe intra în vigoare un cod portocaliu de inundaţii pe mai multe râuri. Sunt 17 judeţe afectate de acest cod portocaliu.

Cod portocaliu de inundaţii în mai multe judeţe din România

Potrivit alertei emisă de ANM, hidrologii au avertizat că un cod portocaliu de inundaţii va intra în vigoare din seara de vineri, 17 iulie 2020 şi va fi valabil până luni, 20 iulie 2020. Vineri seara, judeţele în care se pot produc inundaţii puternice sunt: Caraș Severin, Hunedoara, Gorj, Mehedinți și Vâlcea.

În această perioadă se pot înregistra scurgeri de pe versanţi, torenţi și păraie, viituri rapide pe râurile mici care pot avea ca efect imediat, inundaţii locale dar şi unele creşteri ale nivelului râurilor din bazinele hidrologice menţionate. Se pot înregistra şi depăşiri ale cotelor de apărare, explica hidrologii.

În intervalul vineri ora 15:00 – luni ora 24:00 este Cod galben pe râuri din Maramureş, Satu Mare, Bistriţa Năsăud, Cluj, Bihor, Sălaj, Arad, Hunedoara, Alba, Sibiu, Timiş, Caraş Severin, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Vâlcea, Argeş şi Olt.

De când intră în vigoare primul cod portocaliu

Primul cod portocaliu emis de hidrologi va intra în vigoare de vineri, ora 00.00 şi va expira luni, 20 iulie 2020 la ora 12.00. Codul portocaliu este valabil pentru anumite râuri din judeţele Mehedinţi, Arad, Hunedoara, Alba, Sibiu, Alba,Timiş, Caraş Severin, Gorj, Bihor Dolj și Vâlcea.

Codul galben va intra în vigoare la ora 10.00, sâmbăta 17 iulie 2020, şi va fi valabil până la ora 00.00 pe râurile din Mureş, Sibiu, Alba, Neamț, Bacău, Covasna, Hargita.

De sâmbătă dimineață până luni la ora 12:00 pe râuri din Maramureş, Satu Mare, Bistriţa Năsăud, Cluj, Bihor și Sălaj va fi tot Cod portocaliu de inundații.

De asemenea, se menţine Codul portocaliu, până duminică la amiază, pe Prut – sector aval S.H. Oancea, ca urmare a tranzitării ȋn regim controlat prin Ac. Stânca Costeşti a viiturilor formate anterior ȋn amonte de intrarea ȋn ţară (judeţul Galaţi). Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele: Caraş Severin, Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Vâlcea.

Prognoza meteo în Iași în 18-19 iulie

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza pentru această perioadă, temperatura aerului fiind ceva mai scăzută față de săptămânile anterioare

Sâmbătă, 18 iulie, la Iași se vor înregistra valori cuprinse între o minimă de 14 grade Celsius și o maximă de 28 grade Celsius. Cerul va fi mai mult însorit, vântul va sufla slab, iar șansele de precipitații vor fi destul de reduse. Vântul va sufla slab și spre seară, în timp ce șansele de precipitații vor rămâne destul de scăzute.

Duminică, 19 iulie, la Iași se vor înregistra valori cuprinse între o minimă de 16 grade Celsius și o maximă de 24 grade Celsius. Cerul va fi parțial noros, vântul va sufla slab până la moderat, iar șansele de precipitații vor fi destul de reduse. Spre seară, vântul va continua să sufle slab, iar șansele de precipitații vor fi destul de reduse.

Adauga un comentariu