Economic Local

Comercianții din piețele din Iași se plâng că li se strică marfa pe tarabe! Recolta din acest an este bogată, însă clienții nu mai vor produse proaspete!

Publicat: 14 iul. 2021
O imagine cu tarabele cu legume și fructe
Chiar dacă tarabele din piețele ieșene sunt pline cu legume și fructe, iar comercianții au mai redus prețurile la unele produse, clienții nu se înghesuie să le cumpere

Comercianții din piețele din Iași riscă să rămână cu marfa nevândută, deoarece clienții refuză să mai cumpere legume și fructe proaspete și preferă să le achiziționeze din supermarketuri. Producătorii din piețe spun că vând produsele la prețuri mai mici, dar, chiar și așa, nu au suficienți clienți

Comercianții din piețele din Iași sunt nemulțumiți că a scăzut numărul clienților și se tem că vor rămâne cu marfa nevândută. Chiar dacă au redus prețurile la legume și fructe, nu au suficienți clienți pentru a vinde toată producția.

„E prea multă marfă, iar clienți sunt foarte puțini. Costurile din piață se schimbă în funcție de marfa care mai rămâne. Le dau și cu un preț mai mic, doar ca să scap de marfă, ca să nu mă mai duc cu ea înapoi acasă”, susține unul dintre comercianții din piața Alexandru cel Bun.

Aceștia riscă să plece cu marfa înapoi acasă, deoarece prea puțini clienți se mai apropie de produsele lor proaspete, abia așezate pe tarabe. Nu prețurile ar fi problema, ci lipsa interesului cumpărătorilor. Comercianții susțin că ieșenii preferă să plimbe coșul de cumpărături prin supermarket, în loc să meargă cu sacoșa prin aer liber, în piețe.

„Nu mai vor să cumpere de la noi pentru că preferă să meargă la supermarket, să poată alege produsele. Nu mai au obiceiul să meargă la piață. åsta e adevărul”, spune un alt comerciant din Piața Alexandru cel Bun care vinde legume și fructe proaspete de aproximativ patru ani.

Comercianții din piețele din Iași susțin că a scăzut numărul clienților care cumpără legume și fructe proaspete

Comparativ cu vara anului trecut, când de la primele ore ale dimineții piața era plină de clienți, în acest an aceștia lipsesc cu desăvârșire. În anul 2020, abia îți puteai face loc printre sutele de clienți care veneau și plecau cu sacoșele pline de legume și fructe proaspete. Acum, clienții vin în piață doar pentru două-trei roșii. Vânzările au scăzut, iar vânzătorii rămân cu multă marfă pe care uneori o comercializează a doua zi sau, în cel mai rău caz, o aruncă.

„Noi aruncăm tot ce rămâne pentru că se strică. Nu mai cumpără nimeni o roșie stricată. De asta am scăzut prețul, la 3-4 lei kilogramul, la roșii, și la castraveți, 2 lei kilogramul”, mai spune un comerciant din Piața Nicolina, care vine zilnic din comuna Horlești. Un alt producător din Târgu Frumos spune că vinde roșii nestropite, bio.

„După-amiază, când rămân legumele nevândute, le dau și cu un leu sau doi, numai ca să scap de ele. Am roșii «ghindă» sau «gogonele», roșii «Marița», care pe timpuri se numeau «inima boului»”, susține producătorul din Târgu Frumos.

Legumicultorii din Iași spun că prețurile sunt la fel cu cele de anul trecut, pentru că și cheltuielile sunt mari

Producătorii susțin că producția din acest an la legume este una bună pentru cei care le cultivă în solarii. Ieșenii care au cultivat legume în câmp au pierdut o parte din producție din cauza manei, o boală care face ravagii în fermele legumicole. Producătorii mai spun că unii clienți așteaptă ca prețurile să scadă când nu mai este sezonul legumelor sau fructelor și negociază orice leu.

„Prețurile sunt decente, nu sunt mici, dar nici foarte ridicate, căci trebuie să ne întreținem. Clienții vor să scoată un preț cât mai bun și ori negociază orice leu, ori mai așteaptă să scadă prețurile. Întrucât anul acesta piața legumelor din Iași este foarte scumpă, tot mai mulți așteaptă ca, spre finalul sezonului, prețurile să mai scadă. Cheltuielile sunt mari, trebuie plătite mâna de lucru, transportul, mâncarea”, mai spune producătorul din Târgu Frumos.

Piețele din Iași nu au mai fost renovate de ani de zile, astfel că multe dintre acestea au devenit insalubre.

Comentarii
  • Cine ramane cu marfa, comerciantii sau legumicultorii? Pentru comercianti am raspuns. Sa-si schimbe ocupatia. Ne-am saturat de-atata batjocura din partea lor. Sunt indivizi fara educatie. Nu stiu de ce primaria si finantele nu-i obliga sa elibereze bon pentru fiecare Kg de cartofi. Ei fac parte dintr-o mafie bine organizata. Este un trafic ilegal de legume. Cum poti vinde legume si fructe, fara sa fii producator si fara sa eliberezi un bon?

  • Nu este adevarat, preturile in piata au crescut cu mult fata de anul trecut. Problema e la asa zisii comercianti, acesti intermediari intre cel ce produce si cel ce vinde. Nu au teren, nu au culturi proprii ci fac doar specula.

  • Legume turcești aduse din piața de en-gros din CUG, tari si fără gust, singura calitate fiind sa reziste cât mai mult. La fel și cei ce cultiva în solariile din România cauta aceleași soiuri rezistente dar fără gust. Piețele de la noi nu mai au produse de calitate fiind ocupate de bisnitari și asta aste cauza pentru care sunt preferate supermarketurile.

  • Da, in piata legumele si fructele sunt mai scumpe decat la tonetele de la Zimbru si mult mai scumpe comparativ cu pretul de la Supermarket cu eticheta produs in Romania. Asa ca, dragi comercianti din Piata Alex. Cel Bun va rog sa mergeti la munca si sa nu mai luati marfa producatorului pe nimica si va bateti joc de munca lor.

  • Adevarul este că produsele din piețe nu le controlează nimeni…Sunt tratate legumele cu tot felul de hormoni de creștere … Măcar în magazine sunt verificate din când în când…

  • Pai normal ca merge lumea la supermarket, acolo își pot alege ce vor, nu ca cei din piața nu te lasă sa pui mâna și in fata arată bine și in spate unde nu vezi îți pune in punga toate stricăciunile. Asta e 1, 2 prețurile sunt mult mai mari și marfa de proasta calitate in piața.. și 3 de ce trebuie sa suport la primele ore ale dimineții un arogant, semi-analfabet care vorbește urat și de sus cu clienții când pot sa merg la Market și nu ma deranjează nimeni. Din partea mea sa se desființeze piețele sau măcar sa fie adevaratii cultivatori nu mâna a 5-a!

Adauga un comentariu