Comisia Europeană a semnat primul contract pentru vaccinul anti-COVID-19! Câte doze va primi România. Joi, Comisia Europeană a anunțat că a fost semnat un contract cu grupul farmaceutic britanic AstraZeneca, pentru ca statele Uniunii Europene să primescă cel puţin 300 de milioane de doze ale unui vaccin anticoronavirus. Dozele vor fi împărțite fiecărei țări care face parte din UE, iar în România urmează să vină 10 milioane de doze.
„Astăzi, primul contract pe care Comisia Europeană l-a negociat în numele statelor membre UE cu o companie farmaceutică a intrat în vigoare prin semnarea formală cu AstraZeneca. Contractul va permite achiziţionarea unui vaccin anti-Covid-19 pentru toate statele membre UE, precum şi efectuarea unor donaţii în ţări cu venituri mici şi medii sau redirecţionarea spre alte ţări europene”, anunţă Comisia Europeană, într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.
„Prin acest contract, statele membre vor putea achiziţiona 300 de milioane de doze ale vaccinului AstraZeneca, cu opţiunea altor 100 de milioane de doze (…)”, precizează Executivul Uniunii Europene.
Comisia Europeană continuă negocierile cu alţi producători de vaccinuri şi a finalizat deja cu succes discuţiile exploratorii cu Sanofi-GSK, pe 31 iulie, cu Johnson & Johnson, pe 13 august, cu grupul CureVac, pe 18 august, şi cu Moderna, pe 24 august.
„Comisia Europeană lucrează permanent pentru a le oferi cetăţenilor europeni un vaccin sigur şi eficient împotriva Covid-19 cât mai curând posibil”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele instituţiei.
Moderna spune că vaccinul său contra coronavirus are rezultate promițătoare la pacienții vârstnici. Comisia Europeană a semnat primul contract
Potențialul vaccin Moderna a generat un răspuns imun promițător la pacienții vârstnici într-un studiu clinic stadiu incipient, a anunțat firma biotehnologică.
Compania a testat vaccinul său pe 10 adulți cu vârste cuprinse între 56 și 70 de ani și 10 adulți în vârstă de peste 71 de ani, a spus Moderna. Fiecare participant a primit două doze de 100 micrograme de vaccin la 28 de zile între ele.
Voluntarii au produs anticorpi neutralizanți, despre care cercetătorii cred că sunt necesari pentru a construi imunitate la virus, și celule T, a spus Moderna în rezultatele sale. În plus, anticorpii care au fost produși au fost mai mari decât cei observați la persoanele care și-au revenit din Covid-19.
Vaccinul a părut, de asemenea, bine tolerat, fără a fi raportate evenimente adverse grave, a spus compania. Unii pacienți au raportat oboseală, frisoane, dureri de cap și dureri la locul injecției, deși majoritatea simptomelor au tercut în două zile, a spus compania.
Vaccinul de la Moderna este unul dintre cele aflate în curs de dezvoltare pentru combaterea coronavirusului, care a infectat peste 23,9 milioane de oameni în întreaga lume și a ucis cel puțin 820.100, conform datelor compilate de Universitatea Johns Hopkins. Există peste 170 de vaccinuri în dezvoltare la nivel mondial, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Cel puțin 31 sunt în studii clinice, a spus OMS.
Oficialii din domeniul sănătății din SUA spun că nu se revine la „normal” până nu există un vaccin.
Vaccinul experimental al lui Moderna conține material genetic numit ARN mesager sau ARNm, care oamenii de știință speră să provoace sistemul imunitar pentru a lupta împotriva virusului. În mai, compania a lansat date preliminare care au arătat anticorpii produși de vaccin la 45 de adulți sănătoși.