National

Complicele lui Omar Hayssam, Mohammad Munaf, a părăsit România. MAI a făcut anunţul

Publicat: 04 aug. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Complicele lui Omar Hayssam Mohammad Munaf a părăsit România. MAI a făcut anunţul
Mohammad Munaf a fost ţinut ostatic, alături de cei 3 jurnaliști români, timp de 55 de zile

Noi detalii în dosarul răpirii jurnaliştilor din Irak. Complicele lui Omar Hayssam, Mohammad Munaf, a părăsit teritoriul României, conform declaraţiilor făcute joi, 4 august 2022, de Ministerul Afacerilor Interne.

Comunicatul a fost remis de MAI după ce în spaţiul public se vehicula informaţia precum că Munaf refuza vehement să plece din ţara noastră.

Mohammad Munaf a părăsit România. Ce a transmis MAI

Având în vedere faptul că informaţiile circulă în mass-media cu viteza luminii, Ministerul Afacerilor Interne a dorit să clarifice situaţia lui Mohammad Munaf, cel ce a fost complice la răpirea jurnaliştilor din Irak.

„Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public referitoare la un cetăţean american de origine irakiană, în vârsta de 59 de ani, faţă de care s-a emis decizie de returnare cu termen de plecare voluntară de 15 zile, vă informăm, cu respectarea art. 6 alin (1) lit. e) din Regulamentul general privind protecţia datelor, că persoana la care se face referire a părăsit România în intervalul de timp menţionat”, spune MAI într-un comunicat.

Informaţiile transmise de MAI vin la scurt timp după ce presa a menţionat că individul nu doreşte să plece de pe teritoriul ţării noastre.

Vă aducem aminte faptul că pe data de 6 iulie 2022, Mohammad Munaf, care execută o condamnare de 10 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de terorism în dosarul răpirii jurnaliştilor români în Irak, a fost eliberat cu trei ani mai devreme din penitenciar, în urma unei decizii a Tribunalului Ilfov.

A doua zi, pe 7 iulie 2022, ministrul de Interne, Lucian Bode, anunţa că Mohammad Munaf trebuie să părăsească în termen maxim de 15 zile teritoriul României.

„A fost eliberat, ca să spunem foarte clar, în baza unor decizii ale unor comisii de specialitate, nu a fost eliberat aşa pur şi simplu. El, fiind cetăţean străin, a fost preluat de către Inspectoratul General pentru Imigrări, acolo i s-au făcut toate formalităţile legale, după care a plecat spre reşedinţă. I s-a pus în vedere faptul că în 15 zile trebuie să părăsească România, iar, conform deciziilor statului român, timp de 15 ani are interdicţie de a intra pe teritoriul României”, declara atunci ministrul Lucian Bode.

Cu câteva zile înainte de a se împlini cele două săptămâni anunţate de ministrul de Interne, Mohammad Munaf a deschis un proces la Curtea de Apel Bucureşti, în care contestă hotărârea dispusă în cazul lui de Inspectoratul General pentru Imigrări. Între timp, MAI susţinea că Munaf a părăsit teritoriul României în termenul celor 15 zile.

Mohammad Munaf, irakian stabilit în România

Mohammad Munaf este un irakian stabilit în România şi având dublă cetăţenie: irakiană şi americană. Acesta a servit drept ghid celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak la sfârşitul lunii martie în anul 2005. Munaf a fost ţinut ostatic, la fel ca şi conaţionalii, timp de nu mai puţin de 55 de zile.

După eliberarea jurnaliştilor români, întrucât s-a presupus că a fost complicele sirianului Omar Hayssam, cel care a pus la cale răpirea ziariştilor, Munaf a fost plasat în detenţie de forţele americane în Irak.

În prima instanţă, în luna octombrie a anului 2006, Munaf a fost condamnat la moarte prin spânzurare de Tribunalul Penal Central din Bagdad, însă sentinţa a fost anulată de Curtea irakiană de Casaţie, care a motivat hotărârea prin faptul că nu se poate determina rolul pe care Munaf şi ceilalţi acuzaţi l-au avut în răpirea celor trei jurnalişti români.

Concomitent, justiţia română l-a condamnat definitiv, în anul 2008, la un deceniu de închisoare pentru participare la răpirea jurnaliştilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Mişcoci şi Marie-Jeanne Ion.

În august 2015, irakianul a fost adus în România şi plasat în detenţie, iar acum MAI a anunțat că Mohammad Munaf a părăsit România.

Comentarii
  • Iar servitorul lui Omar Hayssam , baiatul de mingi, purtatorul de geanta si combinatii personal care a fost infiltrat in politica in scopuri de combinatii este acum presedintele psd !, daca vrei informatii picante despre Omer mergeti direct la marcel

Adauga un comentariu