Prima pagină » National » Concediul pentru creșterea copilului se ia în calcul sau nu la pensie?
Concediul pentru creșterea copilului se ia în calcul sau nu la pensie?

Concediul pentru creșterea copilului se ia în calcul sau nu la pensie?

17 sept. 2024, 16:40,
Mirela Gabriela Todosi în National

Multe femei vor să afle dacă concediul pentru creșterea copilului se ia în calcul sau nu la pensie. Stagiile de cotizare care nu aduc puncte de stabilitate sunt perioadele de concediu medical, concediu pentru creșterea copilului, plăți compensatorii și altele. Aceste stagii, pentru care nu s-au datorat contribuții de asigurări sociale, sunt avute în vedere ca stagii de cotizare contributive la deschiderea dreptului de pensie. Iată ce prevede noua lege.

Concediul pentru creșterea copilului se ia în calcul sau nu la pensie?

O perioadă deosebită în calcularea pensiei o constituie concediul pentru creșterea copilului. Această perioadă se ia în calcul, prin excepție, la stabilirea stagiului minim de cotizare contributiv și al stagiului complet de cotizare contributiv necesar acordării drepturilor de pensie, însă nu se are în vedere la acordarea punctelor de stabilitate.

Punctele de stabilitate, care la recalculare le-au adus celor mai mulți pensionari bani în plus, încep să se calculeze doar pentru perioadele care depășesc 25 de ani din stagiul de cotizare contributiv realizat. Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi punctele de stabilitate se acordă astfel:

  • 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
  • 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
  • un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

Se schimbă legea pentru mamele care revin la muncă

Conform Codului Muncii, contractul individual al unei persoane aflate în concediu pentru creșterea copilului, având copilul sub vârsta de doi ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de trei ani, este suspendat. Acest lucru înseamnă că la întoarcerea sa la muncă după concediu, angajata sau angajatul revine la același contract de muncă pe care îl avea înainte de a intra în concediul de creștere.

„La încetarea concediului de maternitate, a concediului pentru creşterea copiilor în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilităţi, a concediului paternal sau a concediului de îngrijitor, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă ori la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente, şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.”, prevede legea.

Conform Legii 202, atunci când un salariat/salariată se întoarce din concediul de creștere a copilului, se reîntoarce la același loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, cu condiții de muncă similare. Angajatul care se întoarce din concediul de creștere a copilului pe un alt post decât cel avut înainte de concediu poate contesta decizia angajatorului. Legea este clară în acest sens și vine în ajutorul părinților. Mai puțin cunoscut este faptul că mamele pot beneficia de indemnizația de creștere a copilului chiar dacă nu au lucrat 12 luni consecutive, însă trebuie să fie cumulate în ultimii doi ani înainte de nașterea copilului. De exemplu, dacă în ultimele 12 luni o mamă a muncit doar 8 luni, poate primi indemnizația de la stat. Nu există obligativitatea de a fi obținut aceste venituri dintr-un contract individual de muncă, ci să fi avut orice fel de venituri supuse impozitului pe venit.

Concediul pentru creșterea copilului se valorifică la pensie, însă nu aduce puncte de stabilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 octombrie 2024
05 octombrie 2024