Titlurile zilei

Concurs anulat, după scandalul de la Stațiunea Viticolă Iași. Curtea de Conturi a intrat pe fir. Director: „Nu pot vorbi. Avem control” – FOTO

Publicat: 24 aug. 2023
_____ Vizualizări 7 Comentarii
Concurs anulat după scandalul de la Stațiunea Viticolă Iași. Curtea de Conturi a intrat pe fir. Director Nu pot vorbi. Avem control - FOTO
Continuă scandalul în cazul suspiciunilor izbucnite în jurul organizării concursului pentru postul de director economic

Scandalul de la Stațiunea Viticolă din Iași continuă. Pe 16 august 2023 a fost anulat concursul pentru postul de director economic, care a stârnit suspiciuni în rândul angajaților. Legea permite organizarea concursurilor doar pentru posturile unice. Doina Damian, directoarea stațiunii, susține că anularea acestuia s-a făcut din motive obiective și este controlată de Curtea de Conturi

Scandalul iscat în jurul organizării concursului pentru postul de director economic de la Stațiunea Viticolă Iași continuă. Pe data de 16 august 2023 a fost anulat concursul care a stârnit suspiciuni în rândul angajaților ce o acuzau pe contabila șefă, Monica Hohota, actualul director adjunct cu delegație, că și-ar fi aranjat postul.

Femeia are doar studii universitare de licenţă, fiind contabila şefă din cadrul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie din Iaşi (DCDVV). Aceasta şi-ar fi aranjat singură concursul pentru ocuparea pe termen nedeterminat a funcției de director economic, potrivit colegilor care susțin că Monica Hohota ar fi făcut și presiuni în conducerea institutului pentru a ocupa postul mai repede.

În momentul în care au apărut aceste dezvăluiri, Monica Hohota a fost întrebată dacă s-a implicat în demersuri și dacă a plătit pentru a primi funcția de director economic, însă a negat totul. Legea permite organizarea concursurilor doar pentru posturile unice, ceea ce înseamnă că atribuțiile stabilite în fișa postului nu se regăsesc la alte posturi.

Scandalul de la Stațiunea Viticolă din Iași continuă, după ce Curtea de Conturi a intrat pe fir

Dezvăluirile au fost făcute pe data de 8 august 2023. La scurt timp, un anunț a fost publicat pe site-ul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie din Iaşi (DCDVV), prin care se anunță anularea concursului. Contactată telefonic de reporterii BZI, directoarea stațiunii, Doina Damian, susține că anularea concursului s-a făcut din motive obiective.

„S-a anulat din motive obiective, nu e vorba de altceva. Acum vă rog să mă scuzați, dar nu mai pot vorbi pentru că avem control de la Curtea de Conturi”, susține directoarea stațiunii de cercetare.

Astfel, Curtea de Conturi a intrat pe fir după ce au fost făcute dezvăluiri cu privire la neregulile din cadrul stațiunii de cercetare. Salariul actualului director adjunct, Monica Hohotă, ar fi crescut de la 8.000 de lei lunar, la aproximativ 12.000 de lei, venitul net.

Salarii mari, muncă puțină la stat

O instituție din Iași unde angajații au salarii mai mari decât ale profesorilor universitari, fără a fi încadrați ca profesori, este Școala Populară de Arte „Titel Popovici”. Angajații din cadrul acestei instituții, care se află în subordinea Consiliului Județean Iași, beneficiază de niște salarii mai mari decât ale profesorilor universitari, fără ca aceștia să fie încadrați ca profesori pe drept, instituția nefiind recunoscută ca o unitate de învățământ. Salariul unui asistent universitar la început de carieră este de aproape 3.200 de lei net, însă, în această instituție, salariile ajung între 8.000 și 10.000 de lei lunar.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla în cazul scandalului izbucnit la Stațiunea Viticolă din Iași.

Comentarii
  • Poate se sesizeaza Curtea de Conturi si trimite controale in toate statiunile si institutiile din domeniul agricol. Si poate binevoieste sa nu trimita aceleasi personae care au fost si in trecut la acele institutii. Si piate binevoieste sa posteze si rapoartele si deciziile pe site. Asa sa ne mai minunam si noi ca mai exista transparenta in institutia asta! Sa stim si noi pe la Dancu ce se mai intampla, pe la statiunea Podu Iloaiei, pe la ospa, fitosanitar, directia agricola, arii protejate, apia, afir, oarz, de curiozitate chiar toate bune si frumoase in targ?

  • Asa, si? Nu au mai fost controale? Unde sunt rezultatele controalelor de la statiunea Dancu? Exact la fel s-a intamplat in 2020-2021 si acolo, cand unii se vedeau directori si faceau naveta la Bucuresti cu fel de fel de ” petitii”…

  • Si poate se sesizeaza cineva si despre muuultii pensionari din statiune care cumuleaza salariul cu pensia. Pensionari peste 70 de ani!!!!! Ca in padure…..

  • In legătura cu situația de la SCDCB Dancu Iasi, treaba cam sta in felul următor, acolo sunt trei directori puși pentru a da niște lecții cuiva nu ca ar fii ei oamenii potriviți pentru a conduce aceasta stațiune.
    1. Ceea ce ține de Directorul stațiunii, unii dintre voi știți destul de bine că e un “bunic” de 73 de ani care ia de la statul român, pensie și doua salarii de director, dar nimeni nu se sesizează. Ceea ce nu știți, este prestația lui din ultima luna, din niște informații, nu mai este prezent la munca, ultima data fiind văzut delirând, iar ceilalți doi directori rugând pe ceilalți angajați sa nu spună nimic nimaniu.
    2. Directorul Tehnic- aici aș putea scrie 2 zile, dar nu merita, in primul rând nu are cunoștințe in domeniu zootehnic nici cât moșul Cocârț de la țara, necunoscând nici măcar rasele de bovine din stațiune. Nemaivorbind ca e venit ilegal la SCDCB Dancu printr-un transfer de la o primărie. Dumnealui fiind plecat in concediu exact când ferma are nevoie cel mai mult de administrator, atunci când se pregătesc patulele și se alege momentul optim pentru recoltarea porumbului in vederea însilozarii. Aici sunt multe de spus dar ma rezum la atât.
    3. Directorul științific- ma abțin (fiind o doamnă), nu e frumos sa vorbim urât.
    4. Cel mai important om din aceasta veriga, marele Director Gheorghe Vaida care a închegat aceasta echipa. El știind de la București ca totul e bine și frumos la stațiune, nefiind informat ca au murit peste 30 de animale in ultima luna! Dar asta îl interesează mai putin, interesul si bucuria dumnealui vine o data cu, comanda materialului seminal :))

  • Nu se va sesiza nimeni, toti sunt in cardasie intre ei, o mana o spala pe alta, foarte multi tineri fug din aceste statiuni pentru ca sunt conduse de fosile ce nu vor sa inteleaga ca ei trebuie sa sustina si sa incurajeze tineretul ei au cite 2-3 salarii din statiuni diferite iar copii talntati si cu viziune nu mai incap de ei.
    Iar aceasta Doamna contabil, este una din acele fosile comuniste care ameninta colegii cu bataia, carta de munca la poarta, discrimineaza si are imprsia ca detine la ea in buzunar aceasta unitate.
    Tot aceasta contabila este angajata si la SCDCB Dancu de unde incaseaza alte 5000 lei pentru ca nu mai sunt economisti in Iasi, e unica, cum e posibil sa suga altii din doua parti la banii publici, iar copii tineri sa nu aiba acces la acste joburi.
    Dna contabil e angajata cu 6 ore pe zi dar ea merge doar 6 ore pe saptamana la Dancu, nu astept sa se sesizeze nimeni, dar e ban public si va bateti joc de el, cum se simt cei ce lucreaza acolo 8 ore si incaseaza salariu poate mai putin ca stimabila dna contabil, unde e corectitudinea dl TABARA, veniti doar sa va pozati pe la divers evenimnte fara sa va intereseze ce se intampla cu adevarat in aceste institutii pe care le conduceti, cum sunt batjocoriti tinereii cercetatori pe care tot ii doriti in interiorul statiunilor, nu vedeti ca nu au loc de aceste prsonaje.
    Iar ca sa vedeti ce buna directoare este aceasta contabila, la statiunea pe care o conduce economic, oamnii nu si-au incasat salariile in aceasta luna, asta da conducere, aveti pentru ce sustine acasta contabila dl TABARA, ati lasati 50 de oameni fara salariu, cu ratele neplatite la banci si fara bani de mancare, iar in septembrie incepe si scoala, cei care eu copii cum sa procedeze, iarasi nu ma astept la nici un raspuns, pentru ca nu va pasa de oamniii care muncesc, d tinerii care sunt de viitor, doar de voi si de buzunarele voastre. Mare grija la Dancu cu asa contabili sa nu ajungeti si voi ca cei din Copou.

  • Foarte bine scrieți dumneavoastră! De apreciat! Nu pot sa îmi dau seama cum pot închide ochii atâtea instituții, de la MADR pana la Curtea de conturi, unde s au trimis foarte multe sesizări cu privire la neregulile din stațiuni, spre exemplu, cum sa schimbi directorul de la SCDCB Dancu, profesor universitar la USV, fiind salvatorul acelei stațiuni, cu un “bunic” de 73 de ani, economist de profesie care nu are raporturi legale de munca cu unitatea?
    Mai mult de atât nu cred ca se mai poate spune.

  • Da nu se asteapta la nici o masura in ceea ce priveste aceasta situatie din interiorul anumitor statiuni pentru ca nu se vrea, performanta, tinerii ce ar mai putea schimba ceva sunt alungati, amenintati de aceste fosile , aceasta dna contabil a amenintat colegii cu bataia cu lasatul cartii de munca la poarta, intimidati si timorati asa au plecat tinerii din aceasta unitate, pacat dl Tabara ca dvs va doriti ca tinerii sa acceada cit mai mult in aceste unitati si chiar avem tineri cercetatori foarte talentati, ati facut o statistica sa vedeti citi tineri au parasit acste statiuni in ultimii 5 ani, ia-ti intrebat de ce? cum e posibil ca aceasta dna contabil sa incaseze si de la SCDCB DANCU 5000 lei pe luna in conditiile in care ea lucreaza acolo 6 ore pe saptamana, e corect fata de altii de acolo care lucreaza 8 ore p zi si incasaza poate mai putin decit stimabila doamna contabil, nu mai sunt contabili in Iasi?Unde sunt tinerii pe care ii tot invocati dl Tabara, sau este o proctica a unora chiar si de la nivel inalt sa ocupe mai mult functii publice pntru a-si mari considerabil veniturile din banii publici, fara a face mare lucru.
    Sriti ca la statiuna pe care aceasta dna contabil o pastoreste din pdv conomic soalariatii nu au incasat banutii si asa putini in aceasta luna, nu ia anuntat sau informat nimeni de acest lucru, va-ti intrebat dl Tabara, dna contabil si ceilanti implicati cu ce traiesc acesti oameni, cum platesc ratele, cum duc copii la scoala in septembrie, voi va vreti directori dar nu aveti habar cum se conduce o institutie, lasati oamenii fara salariu, sa va fie rusine la toti.

Adauga un comentariu